Sezamo.ro este un supermarket online românesc care a reușit să reducă risipa alimentară la sub 1%, bazându-se pe un sistem avansat, care analizează și prezice cu precizie comenzile viitoare.
„Faptul că avem un IT foarte dezvoltat, știm foarte bine deja comenzile care vor veni mâine, poimâine și structura lor, poate nu fiecare articol individual, dar știm structura lor, așa încât noi când facem o precomandă către furnizorii noștri, noi știm cam exact când vindem”, a explicat Kaiser, la „Agrifood Innovation Summit 2024”.
Lanțul de aprovizionare
Abordarea „just in-time” asigură că produsele sunt comandate și livrate doar în cantitățile necesare. Aceasta include toate etapele lanțului de aprovizionare, de la producători și depozite până la consumatori.
„Dorim ca nu numai producția să fie locală, ci să fie și «just in-time» și cât am nevoie, așa încât la urma urmei să am din ce în ce mai puțin de aruncat”, spune Kaiser.
Totuși, unele categorii, cum ar fi fructele și legumele, necesită verificări suplimentare.
„Singura problemă care o avem este la legume și fructe, acolo este mai sensibil, acolo se uită persoanele peste ele și merge individual cu furnizorul încă o dată”, adaugă acesta.
Risipa alimentară
Un alt aspect care contribuie la succesul Sezamo.ro în lupta împotriva risipei alimentare este implicarea socială.
„Ceea ce la noi se duce «food-waste» este sub 1% din tot ce vindem. Ce se duce spre food-waste nici măcar nu este food-waste, că noi mai facem și donații”, subliniază Kaiser. Produsele care ajung aproape de termenul de expirare sunt redirecționate către organizații caritabile, cum ar fi „Casa Speranței” și „Casa Ioana”.
Sursa: g4food
Articolul Un supermarket românesc a redus risipa alimentară la 1% cu ajutorul tehnologiei apare prima dată în Agroteca.