Pe aceiasi tema

SUA vor încheia pe 11 mai starea de urgență sanitară privind COVID

Actuala urgență de sănătate publică este în vigoare până în aprilie, în timp ce urgența națională, până în martie, după ce ambele măsuri au fost instituite în Statele Unite în ianuarie 2020, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, la scurt timp după debutul pandemiei, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Administrația Joe Biden va pune capăt celor două stări de urgență pe 11 mai, a informat Casa Albă Congresul american luni seară. Asta după ce actualul președinte american a extins în mod repetat aceste măsuri, care permit unui număr mare de americani să primească gratuit teste, vaccinuri şi tratamente anti-COVID.

„În prezent, planul Administrației este să prelungească declarațiile de urgență până la 11 mai, apoi să pună capăt ambelor situații de urgență la acea dată. Această încetare s-ar alinia cu angajamentele anterioare ale Administrației de a da un preaviz cu cel puțin 60 de zile înainte de încetarea stării de urgență”, a transmis Biroului de Management şi Buget (OMB) al Casei Albe într-o scrisoare către Congresul SUA.

O încheiere precipitată a stării de urgenţă ar avea „consecinţe foarte importante pentru sistemul de sănătate al ţării şi pentru acţiunile guvernamentale”, inclusiv „haos şi incertitudine în sistemul de sănătate”, a avertizat Casa Albă într-un comunicat.

„Spitalele şi căminele de bătrâni, care s-au obişnuit cu flexibilităţile permise de aceste stări de urgenţă, vor plonja în haos fără timpul necesar pentru a-şi recalifica personalul şi a stabili un nou sistem de facturare”, se arată în comunicat.

Un alt motiv invocat pentru o perioadă de preaviz de 60 de zile este acela de a acorda timp guvernului să se pregătească pentru impactul ridicării măsurilor de urgenţă asupra imigraţiei la graniţa dintre SUA şi Mexic, se precizează în comunicat.

FOTO: EPA

Nefiltrate.ro

Mergi la categorie