Pe aceiasi tema

Singurul oraș din lume care se află pe două continente. Ce nume poartă și care este semnificația lui

Lumea este plină locuri fascinante, iar printre ele se numără și singurul oraș situat pe două continente. Este o aglomerare urbană cosmopolită și fermecătoare situată la granița dintre Europa și Asia.

Aici locuiesc aproximativ 19 milioane de oameni. Este un oraș cu istorie bogată, iar numele său are o semnificație specială.

Singurul oraș din lume care se află pe două continente

Este vorba de Istanbul, denumit în trecut și Constantinopol, care a fost de-a lungul istoriei capitala a două mari imperii: Roman de Răsărit sau Bizantin și Otoman. Istanbulul este un oraș impresionant și fascinant, care oferă o combinație unică de cultură, istorie și modernitate.

Cu o populație de aproape 19 milioane de locuitori și o suprafață de 5.343 de kilometri pătraţi, cel mai cunoscut oraș din Turcia este scăldat de apele Mării Marmara, ale Mării Negre și de cele ale Bosforului.

Cele mai importante obiective turistice din Istanbul

Istanbul este un oraș cu o istorie bogată și cu multe obiective turistice, iar unele dintre acestea datează încă din perioada Imperiului Roman și Bizantin. Hagia Sophia, o biserică construită în secolul al VI-lea, este unul dintre cele mai faimoase monumente din Istanbul și una dintre cele mai importante atracții turistice.

Clădirea a fost transformată în moschee în timpul perioadei otomane și a fost redeschisă ca muzeu în 1935. Hagia Sophia este un exemplu unic al arhitecturii bizantine, cu cupole imense, ziduri impunătoare și mozaicuri uimitoare.

Alte obiective turistice importante din Istanbul includ Palatul Topkapî, fostă reședință a sultanilor otomani, și Moscheea Albastră, una dintre cele mai frumoase moschei din lume, cu cele șase minarete și interioare acoperite cu plăci de ceramică albastră.

De asemenea, orașul mai este cunoscut și pentru celebrele magazine, bazaruri și piețe care oferă o varietate impresionantă de produse, de la bijuterii, la textile și obiecte de artizanat.

De unde vine numele de Istanbul

Potrivit istoricilor, este dificil de stabilit cu exactitate când a fost făcută trecerea de la denumirea de Constantinopol a orașului de pe malurile Bosforului, la ce de Istanbul, întrucât schimbarea a fost făcută gradual, de-a lungul secolelor.

Există mai multe variante privind proveniența numelui Istanbul, însă una dintre cele mai des acceptate este aceea că după invadarea de către otomani în secolul a XIV-lea, oamenii au început să folosească termenul de Istanpolin, care înseamnă „spre oraș” în limba turcă, fiind descris astfel noul centru al puterii imperiale otomane.

Sursa: catine.ro

Nefiltrate.ro

Mergi la categorie