Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka. Pericolul s-ar putea extinde și la vecinii Ucrainei, inclusiv la România, asta pentru că avem râuri comune cu Ucraina, inclusiv Dunărea, dar și 600 de kilometri de graniță.
Barajul Kahovka este situat pe râul Nipru, în orașul Nova Kakhovka, regiunea Herson din Ucraina. Trupele rusești ocupă malul stâng al râului, în timp ce malul drept se află sub control ucrainean.
Zidul barajului s-a prăbușit marți dimineața, ducând la inundarea a zeci de sate și a unor părți din Herson, precum și la distrugerea totală a centralei hidroelectrice care asigura energia electrică în regiune.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru distrugere, în timp ce unii speculează că barajul ar fi putut fi slăbit în urma unor atacuri anterioare. Cu toate acestea, grupul norvegian de monitorizare seismică Norsar a înregistrat o activitate seismică în noaptea prăbușirii peretelui barajului, ceea ce indică faptul că a avut loc o explozie la baraj.
De la prăbușirea barajului, mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate. Autoritățile nu au anunțat încă un bilanț oficial al morților în urma prăbușirii barajului.
“Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
“Informațiile exacte și amploarea exactă a impactului nu au fost încă văzute, deoarece apa continuă să vină în aval… cifrele din acest moment arată că, inițial, 16.000 de persoane au fost imediat expuse riscului de inundații, pe malurile râului. Mii de oameni au fost evacuați”, a declarat Teresa Zakaria, responsabil tehnic la programul de urgențe sanitare al OMS.
“Rezervorul deservește aproximativ 700.000 de persoane în aval și există peste 30 de așezări care sunt expuse riscului de inundații”.
Zakaria a adăugat că, deși nu a fost raportat niciun caz de holeră în Ucraina de la începutul războiului din 2022, probele de mediu arată că agenții patogeni există încă în regiune și “acest lucru constituie un risc”.
Ministerul ucrainean al Sănătății a avertizat, de asemenea, cu privire la contaminarea apei cauzată de miile de pești care mor în apele de mică adâncime.