Te confrunți cu dureri articulare, probleme de mobilitate sau te recuperezi greu după o intervenție chirurgicală, sau după o accidentare? Kinetoterapia poate fi soluția potrivită pentru tine!
Dar ce este, de fapt, kinetoterapia?
Cunoscută și ca gimnastică medicală, kinetoterapia este terapia mișcării, ca formă principală de tratament într-o serie de afecțiuni.
În funcție de diagnostic și recomandarea unui medic specialist, planul de kinetoterapie presupune o serie de ședințe concentrate pe exerciții fizice adaptate nevoilor tale specifice, cu scopul de a:
- Reduce durerea și inflamația din corp;
- Îmbunătăți mobilitatea și flexibilitatea;
- Crește forța musculară și rezistența:
- Recunoaște și corecta tiparele posturale greșite (pentru cei care lucrează birou această terapie este perfectă);
- Preveni reapariția leziunilor;
- Recupera după o intervenție chirurgicală, un accident sau o boală;
Ce boli tratează kinetoterapia?
Kinetoterapia se adresează unei game largi de persoane, de la bebeluși și copii la vârstnici, și poate fi benefică pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv:
- Afecțiuni musculo-scheletice: dureri de spate, artrită, osteoartrită, fibromialgie, leziuni musculare și ligamentare, fracturi etc.
- Afecțiuni neurologice: accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă etc.
- Afecțiuni respiratorii: astm, bronșită cronică, fibroză pulmonară etc.
- Afecțiuni cardiovasculare: boli cardiace cronice, hipertensiune arterială etc.
- Probleme de echilibru și coordonare
- Pregătirea pre și postoperatorie
- Recuperare după accidentări sportive
- Afecțiuni pediatrice (congenitale, de dezvoltare etc.)
- Probleme de sănătate specifice femeilor: osteoporoză, durere pelvină, perioada pre și post natală, transpirația mâinilor sau picioarelor, incontinență urinară
- Probleme de sănătate ale sportivilor: pentru atleți, de exemplu, kinetoterapia poate fi benefică în recuperarea după cădere/lovire etc.
Cum se desfășoară o ședință?
O ședință de kinetoterapie durează de obicei 30-60 de minute și se desfășoară într-un cabinet special amenajat sau la domiciliu, dacă persoana nu se poate deplasa la sediul clinicii.
Kinetoterapeutul evaluează starea ta de sănătate și elaborează un program de exerciții personalizat, ținând cont de nevoile și obiectivele tale specifice.
Pe lângă exercițiile fizice, kinetoterapia poate include și alte metode de tratament, cum ar fi:
- Masaj terapeutic etc.
- Electroterapie: stimulare electrică a mușchilor
- Hidroterapie: exerciții fizice în apă
- Kinetoterapie cognitiv-comportamentală: pentru a te ajuta să gestionezi durerea și stresul
Ți s-a recomandat kinetoterapie? Te poți programa pentru ședinte de kinoterapie la Bucuresti, Clinica de recuperare medicală Fiziolife Medica.
Câte ședințe sunt necesare pentru refacere completă?
Numărul ședințelor se stabilește în funcție de diagnostic, stadiul afecțiunii, recomandarea primită de la specialist și alți factori. În general, sunt necesare între 10-12 ședințe, 2-3/săptămână, dar este posibil să fie necesar un număr mai mare, în funcție de evoluție.
După fiecare ședință, primești sfaturi pentru a-ți fi mai ușor acasă și exercițiile pe care le poți face în propriul tău mediu de viață.
Kinetoterapia este o modalitate sigură și eficientă de a-ți îmbunătăți starea de sănătate și calitatea vieții. Poate fi o parte importantă a planului tău de tratament pentru o varietate de afecțiuni.
Și NU uita! Investiția în sănătatea ta este cea mai importantă investiție pe care o poți face pentru tine!