Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare în “dosarul Caracal”, în legătură cu dispariția și omorul adolescentelor Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu. Sentința a fost pronunțată marți și a pus capăt procesului care a captat atenția publicului timp de mai mulți ani.
După pronunțarea sentinței, Monica Melencu, mama Luizei, a avut o reacție devastatoare. Ea consideră că totul a fost o diversiune și că fetele sunt în viață și traficate. Neîncrezătoare în justiție, femeia exprimă temerea că Gheorghe Dincă va fi eliberat în cel mult trei ani.
Această sentință pune capăt unui caz tragic și șocant care a șocat întreaga țară. Acțiunile lui Gheorghe Dincă au provocat indignare și revoltă în societate și au adus în prim-plan problema securității și protecției cetățenilor. Sentința pronunțată reprezintă un pas înainte în procesul de aducere la justiție a criminalului și în acordarea unui răspuns către familiile victimelor.
Declarația mamei Luizei Melencu
“A fost o diversiune. Își merită pedeapsa, dar ce s-a întâmplat cu fetele? Ambele sunt în viață și sunt traficate. El (n.r. Gheorghe Dincă), în doi, trei ani, poate fi liber. Are peste 60 de ani, face o treime din pedeapsă, bună purtare, e deja de patru ani acolo, iar în doi, trei ani e liber. Noi, familiile suntem libere, dar nu și sufletește. A durat procesul patru ani, dar cu fetele ce s-a întâmplat? Când vom afla adevărul? Adevărul este ținut ascuns. Murim și nu vom afla adevărul”, a declarat mama Luizei Melencu.
Gheorghe Dincă, cel puțin încă 11 ani după gratii!
Totuși, potrivit articolului 100 din Codul Penal, modificat în 2018, Gheorghe Dincă va mai trebui să stea după gratii încă 11 ani pentru a putea solicita liberarea condiționată.
“În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. În calculul fracţiunilor de pedeapsă se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.
În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani”, se arată în articolul 100 din actualul Cod Penal.