Fostul politician Nati Meir, condamnat inițial la 11 ani de închisoare, a beneficiat de o reducere semnificativă a pedepsei, scăpând dintr-o dată de aproape jumătate din durata impusă. În plus, acesta a fost transferat la un penitenciar cu un regim de detenție mai blând.
Condamnarea sa din România, pentru șapte infracțiuni de înșelăciune, trafic de influență și luare de mită, a fost un moment crucial în cariera sa controversată. Nati Meir a fost adus la București, de la Atena, la data de 27 decembrie 2024, pentru a executa pedeapsa stabilită.
La început, deținutul a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde, pentru perioada de carantină, a fost ținut inițial singur în celulă și a primit un pat medical, în conformitate cu reglementările pentru cazuri speciale.
În primele săptămâni, Meir a purtat aceleași haine ca în ziua încarcerării, până când soția sa a intervenit, aducându-i îmbrăcăminte veselă, obiecte de igienă personală și hrană. Astfel, deținutul a beneficiat de o reducere a izolării, fiind scutit de aproape 2.000 de zile din pedeapsă.
Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au dezvăluit, în exclusivitate pentru Spynews, că în cazul lui Nati Meir, care are 69 de ani, pedeapsa a fost redusă la jumătate, ținându-se cont de faptul că deținutul are peste 60 de ani. În acest sens, spun sursele citate, acesta a primit o reducere de 1980 de zile.
Totodată, Meir a fost transferat la Penitenciarul Jilava, unde a fost închis în regim semideschis, beneficiind de condiții considerate mai puțin restrictive.
Astfel, schimbările majore în regimul său de detenție reflectă nu doar vârsta sa, ci și politica de umanizare a pedepselor în contextul sistemului penitenciar actual, marcând un nou capitol în executarea pedepsei sale.
Moni, șefă de campanie
În trecut, acesta a fost deputat în partidul condus la acel moment de Corneliu Vadim Tudor și a acordat o atenție deosebită drepturilor deținuților. Mai mult, Nati Meir a candidat la președinția României în 2009, când a angajat-o ca șefă de campanie pe Monica Gabor, care, la momentul respectiv era doamna Columbeanu.