Deși viața lui Ion Ileiscu a fost luată la puricat pe toate părțile, puține lucruri se știu despre tinerețea lui. Pe lângă studiile făcute la Moscova, Ion Iliescu a fost și o fire foarte sportivă, dedicându-și timpul mai multor sporturi! Află și cum a cunoscut-o pe Nina, cu care își împarte viața de 70 de ani!
Cum a cunoscut-o Ion Iliescu pe Nina?
Nina, pe numele ei real Elena Șerbănescu, era elevă la liceul Iulia Hașdeu. Ion Iliescu învăța la liceul Sfântul Sava.
Nina era secretara Asociațiilor Elevilor Români, iar Oon Iliescu era secretar al Comitetului Național al UAER. Ion Iliescu a cunoscut-o atât în cadrul evenimentelor comune ale comitetelor, la serate, precum și la meciurile de volei în care juca Nina, acesta fiind sportul preferat.
Nina și Ion Iliescu au decis să plece împreună la Moscova, pentru studiile universitare. La finalul anului doi de facultate, în 1951, cei doi au stabilit să se căsătorească.
„Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, povestea Ion Iliescu.
De ce nu a avut Ion Iliescu copii?
Întrebat fiind de ce nu are copii, Ion Iliescu a dezvăluit că soția lui a pierdut toate sarcinile, din cauză că au fost toxice, iar, ulterior, nu a mai putut face copii.
„Ba chiar ne-am dorit, dar nu a fost să fie. Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea nu s-a mai putut”, spunea Ion Iliescu.
Ion Iliescu, sportiv!
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost sportiv în tinerețe, perioadă în care a jucat volei, ping-pong, patinaj, schi, dar şi fotbal, ca mijlocaş, sport care i-a plăcut și cel mai mult, pentru că era „cel mai popular şi cel mai accesibil, pe lângă ţurcă”.
„Nu de performanţă, dar amfăcut de toate, începând cu mingea de cârpă, de fotbal, pe maidan. Pe vremea mea, când eram la Olteniţa şi aveam opt ani, erau multeterenuri virane. Ăsta era avantajul copilăriei noastre, cam acolose desfăşura toată energia copilăriei şi a tinereţii. Am jucat şi volei, ping-pong, am înotat, am patinat, am schiat”, a spus IonIliescu, precizând însă că fotbalul i-a plăcut cel mai mult,fiindcă „era sportul cel mai popular şi cel mai accesibil, pe lângă ţurcă şi toate astea”.