În timp ce cetățenii obișnuiți din România sunt adesea executați de autorități fără prea multe discuții și chiar cu încălcarea legii, în cazul Elenei Udrea, instituțiile publice par să nu facă nimic. Aceasta este nevoită să plătească trei milioane de euro în despăgubiri și, deși a contestat executarea, nimeni nu se poate atinge de averea ei, până în momentul finalizării procesului și abia după ce decizia va fi definitivă.
Autoritățile nu se grăbesc să recupereze prejudiciul
Conform sentinței care a dus la detenția ei în Penitenciarul Târgșor, Elena Udrea trebuie să plătească aproape trei milioane de euro în despăgubiri civile către Autoritatea Națională pentru Turism, precum și către martorii Corin Boian și Adrian Gărdean. În timpul procesului, instanța a dispus confiscarea sumelor de 695.367 lei și 296.076 lei în folosul statului de la Udrea. Recent, după ce a început procedura de executare, aceasta a intentat un proces împotriva instituțiilor care încearcă să îi ia trei milioane de euro, astfel încât, timp de câțiva ani, nimeni nu se va putea atinge de averea ei până când hotărârea va fi definitivă.
Elena Udrea, revoltată de decizia instanței
Cu toate că acum a apelat la judecători ca să scape de creditori, în iunie 2022 Elena Udrea se declara scârbită de instanțele din România. „Cine se teme de rejudecarea Galei Bute? Am citit motivarea halucinantei Decizii a ICCJ prin care DOAR MIE, dintre toate cazurile similare, mi s-a respins dreptul a fi rejudecată legal în dosarul Gala Bute, și sunt uluită de argumentele pe care cei 4 judecători le aduc pentru respingerea contestației mele în anulare. Dacă această motivare ar fi fost făcută de judecători de la cea mai mică judecătorie din țară, poate cineva le găsea o scuză. Dar ea este asumată de judecători de la cea mai înaltă instanță din România, Înalta Curte de Casație și Justiție, și, chiar de către niște judecători pe care eu îi consider dintre cei profesioniști!”, a scris Elena Udrea pe Facebook.
„Abuzul făcut acum împotriva mea este mai mare chiar decât ceea ce au făcut Florentina Dragomir și Ionuț Matei, care măcar s-au prefăcut că mă judecă 3 ani. (…) Cineva care nu mai poate da ordine judecătorilor astăzi așa cum o făcea în trecut, pentru că azi nu mai există „sistemul paralel de justiție”, a pus la cale un plan bine ticluit prin care a manipulat judecători și i-a determinat prin intoxicări să se răzgândească în dimineața zilei de 7 aprilie și să îmi respingă contestația în anulare. Cineva care este disperat să nu se rejudece Gala Bute pentru ca eu să rămân condamnată ilegal!”, a adăugat fostul ministru.