Bebelușii născuți în pandemie, ajunși acum la vârsta de doi ani, stau mai prost la capitolul comunicare față de cei născuți anterior, scrie Scientific Today.
Lumea s-a schimbat pentru noi toți în 2020. COVID ne-a ținut izolați în încercarea de a controla răspândirea virusului până când un vaccin putea fi dezvoltat.
Cei mai mulți dintre noi știam că un vaccin va fi cheia vieții noastre post-pandemie. Dar cum rămâne cu cei dintre noi care nu știam nimic despre lume înainte de COVID?
Un grup de cercetători condus de Jonathan Hourihane, șeful departamentului de pediatrie, Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI, a vrut să înțeleagă cum era viața copiilor născuți în timpul pandemiei și ce a însemnat pandemia pentru sănătatea și dezvoltarea lor generală.
Conform studiului, până la vârsta de doi ani, cu excepția importantă a comunicării, acești bebeluși născuți în pandemie erau foarte asemănători cu bebelușii născuți înainte de pandemie în comportament și dezvoltare.
Au fost analizați bebeluși născuți în Irlanda în primele trei luni ale pandemiei, între martie și mai 2020. Un total de 354 de familii și bebelușii lor de șase, 12 și 24 de luni au participat la studiu.
„Vizitele, în special cele mai vechi, erau uneori singurele călătorii pe care familiile le făceau în afara casei. Ne-a impresionat neliniștea unor bebeluși față de personalul nostru pediatru cu experiență, ceea ce a fost adesea explicat prin comentarii ale părinților de genul „nu a ieșit prea mult”, povestește Jonathan Hourihane, șeful departamentului de pediatrie, Universitatea de Medicină și Științe ale Sănătății RCSI, pentru Scientific Today. „La fiecare dintre vizite, le-am cerut părinților o mulțime de informații despre viața și dezvoltarea bebelușilor lor prin intermediul chestionarelor. De obicei, într-un astfel de studiu, cel mai bine este să compari bebelușii cu un grup de control format din alți copii născuți în același timp, dar fără aceleași provocări. Deoarece cea mai mare parte a lumii era în lockdown, am făcut următorul lucru cel mai bun. Am comparat bebelușii blocați cu un grup similar de bebeluși născuți în Irlanda înainte de pandemie. Aceasta este o limitare a studiului nostru, dar nu au existat grupuri comparabile de bebeluși disponibile în același timp”, completează acesta.
Rezultatele au mai arătat că bebeluși blocați aveau cercuri sociale mici. Din cauza restricțiilor COVID, activități precum grupurile de părinți și copii au fost suspendate și nu au existat vizite în alte case.
La șase luni, în medie, doar trei persoane au sărutat bebelușii, inclusiv părinții lor, ceea ce sugerează că nu s-au întâlnit cu multe rude sau prieteni de familie. Unul din patru bebeluși nu cunoscuse un alt copil de vârsta lor până la aniversarea de 1 an.
Despre creșterea copiilor în pandemie, părinții au descris experiența prin cuvinte ca: „însingurat”, „izolare” și „provocare”. Au apărut și câteva aspecte pozitive, inclusiv legătura parentală cu noul copil și mai mult timp în familie din cauza restricțiilor de izolare.
Cercetarea urma să arate cum s-au descurcat „bebelușii cu pandemie”: mai puțini bebeluși născuți în pandemie au spus primul cuvânt, au putut să arate sau să fluture „la revedere”, iar puțin mai mulți copiii au mers de-a bușilea.
Explicațiile specialiștilor sunt legate de faptul că bebelușii auzeau mai puține cuvinte, erau probabil foarte familiarizați cu casa lor, așa că erau puține lucruri noi de indicat. Deoarece părinții lucrau de acasă și musafirii nu veneau în general în casă, s-ar putea să fi fost mai puțin necesar să își ia rămas bun. Mai mulți bebeluși pandemici au mers de-a bușilea cel mai probabil fiind nevoiți din cauza timpului petrecut în casă explorând.
La vârsta de doi ani, copiii născuți în timpul pandemiei au avut din nou scoruri puțin mai mici în partea de comunicare a chestionarului.
Pe de altă parte, copiii născuți în pandemie nu au fost afectați de aceasta la capitolele: abilități motorii, capacitatea de rezolvare a problemelor, comportament (incluzând probleme de somn, comportament anxios, cât de reactivi din punct de vedere emoțional au fost și dacă au fost retrași social).