Dinții de lapte, cunoscuți și sub denumirea de dinți primari sau temporari, sunt primii dinți care erup pe arcada dentară, înlocuiți ulterior de dinții permanenți. În ciuda faptului că sunt temporari, dinții de lapte influențează într-un mod semnificativ modul de aliniere a dinților permanenți și implicit sănătatea viitoare a acestora.
Când erup și când se schimbă dinții de lapte?
Erupția dinților de lapte începe de obicei în jurul vârstei de șase luni și continuă până la aproximativ trei ani. Procesul începe cu apariția primului dinte de lapte în partea inferioară a maxilarului, urmat apoi de ceilalți dinți de lapte, într-o anumită ordine. În general, dintii de lapte la copii erup într-o ordine specifică, primii dinți apăruți fiind situați pe maxilarul inferior, urmați de doi dinți incisivi, situați lateral. Molarii și caninii de lapte tind să erupă mai târziu în timpul dezvoltării dentare. Majoritatea copiilor vor avea toți cei 20 de dinți de lapte erupți până la vârsta de trei ani.
În ceea ce privește procesul de schimbare a dinților de lapte cu dinții permanenți, în mod obișnuit, acesta începe în jurul vârstei de 6 ani și poate continua până la vârsta de 12 sau 13 ani. Procesul presupune că dinții de lapte încep să se miște și să fie înlocuiți treptat de dinții permanenți.
Importanța dinților de lapte
Dinții de lapte, în ciuda faptului că sunt temporari, au un rol esențial în ceea ce privește dezvoltarea normală a dinților permanenți si a structurilor osoase care compun scheletul facial, precum mandibula și maxilarul. În plus, dinții de lapte sunt cei care permit copiilor să mestece alimentele și să vorbească corect, astfel că au o importanță majoră în asigurarea unei alimentații sănătoase, respectiv în dezvoltarea adecvată a abilităților de vorbire.
Cum pot fi îngrijiți corect dinții de lapte?
În primii ani de viață ai copilului, părintele joacă un rol esențial în îngrijirea corectă a dinților de lapte. Este recomandat să începeți igiena orală încă de la apariția primului dinte de lapte, folosind o periuță de dinți moale și apă, pentru a-i curăța gingiile și dinții. Până la apariția dinților de lapte, puteți efectua curățarea gingiilor copilului folosind o cârpă curată și apă. De la vârsta de doi ani, este indicat să începeți să folosiți o pastă de dinți cu fluor și să încurajați copilul să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi. Odată cu dobândirea abilităților necesare, în general după vârsta de 6-7 ani, fiecare copil își poate îngriji singur cavitatea bucală.
Când este recomandat controlul stomatologic?
Este recomandat ca primul control la medicul stomatolog pedodont (numit adesea dentist copii) să aibă loc în jurul vârstei de un an sau la apariția primului dinte de lapte, pentru a evalua dezvoltarea orală a copilului. Ulterior, controalele la medic trebuie să fie efectuate la intervale regulate de timp, stabilite de către medicul pedodont, în funcție de nevoile și starea de sănătate bucală a copilului.