Un nou studiu de amploare adaugă dovezi că diabetul în timpul sarcinii este legat de un risc crescut de probleme ale creierului și sistemului nervos la copii, inclusiv autism, spun cercetătorii, scrie Reuters.
Un studiu consolidează legătura dintre diabetul matern și autism
Dacă diabetul cauzează de fapt aceste probleme rămâne neclar. Dar atunci când mamele au diabet în timpul sarcinii, copiii sunt cu 28% mai susceptibili de a fi diagnosticați cu o tulburare de neurodezvoltare potrivit unei analize a datelor reunite din 202 studii anterioare care implică mai mult de 56 de milioane de perechi mamă-copil.
Riscurile pentru copiii mamelor cu diabet în timpul sarcinii erau cu 25% mai mari pentru autism, cu 30% mai mari pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție și cu 32% mai mari pentru dizabilitatea intelectuală. Riscurile erau, de asemenea, cu 20% mai mari pentru probleme de comunicare, cu 17% mai mari pentru probleme de mișcare și cu 16% mai mari pentru tulburări de învățare decât în cazul copiilor ale căror mame nu au avut diabet în timpul sarcinii.
Diabetul diagnosticat înainte de sarcină pare să confere un risc cu 39% mai mare pentru una sau mai multe dintre aceste tulburări de neurodezvoltare în comparație cu diabetul gestațional care începe în timpul sarcinii și se rezolvă adesea după aceea, au raportat cercetătorii în The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Diabetul afectează până la 9% din sarcinile din Statele Unite, cu o incidență în creștere, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor.
Șapte dintre studiile anterioare au comparat copiii afectați cu frații. Aceste analize nu au găsit un efect al diabetului mamelor, ceea ce sugerează că factorii genetici sau familiali comuni ar putea contribui la creșterea riscului, au remarcat autorii.
Constatările subliniază importanța sprijinului medical pentru femeile cu risc de a dezvolta diabet și monitorizarea continuă a copiilor lor, au spus cercetătorii.
Asocierea diabetului matern cu autismul la descendenți este bine cunoscută, a declarat Dr. Magdalena Janecka de la NYU Grossman School of Medicine, care studiază legăturile dintre expunerile in utero și dezvoltarea copilului, dar nu a fost implicată în noua cercetare.
O “meta-analiză” mare ca aceasta permite analiza subgrupurilor, cum ar fi mamele cu diabet preexistent vs. diabet gestațional, sau copiii cu autism vs. cei cu ADHD sau tulburări de mișcare, dar nu poate dovedi cauza și efectul, a spus Janecka.
“Meta-analizele ne permit să comparăm grupurile mai precis. În același timp, ele nu ne aduc mai aproape de înțelegerea cauzelor sau a mecanismelor de bază.”
Studiul vine în contextul în care oficialii din domeniul sănătății ai administrației Trump au solicitat continuarea cercetărilor pentru a stabili dacă vaccinurile sunt o cauză a autismului, o afirmație susținută de mult timp de noul secretar pentru sănătate Robert F. Kennedy Jr. care a fost dezmințită de știința consacrată.