București, metropola care servește ca capitală a României, se remarcă prin bogata sa istorie și patrimoniu cultural, oferind vizitatorilor o gamă variată de atracții fascinante. De la monumentele istorice impresionante la animata sa viață de noapte, Bucureștiul satisface diverse gusturi și preferințe. Cu toate acestea, chiar și cei care cred că cunosc în detaliu această splendidă metropolă pot fi surprinși de câteva aspecte mai puțin cunoscute ale acesteia. În continuare, vă prezentăm curiozități despre București.
Curiozități despre București
Calea Victoriei, una dintre arterele simbolice ale Capitalei, a fost inițial traseul pionier în construcția de drumuri în București. În vremurile trecute, această stradă era pavată cu trunchiuri de copaci și poarta denumirea sugestivă de „Drumul de Lemn”. Bulevardul cu cele mai multe clădiri declarate monument istoric din București este Calea Victoriei.
Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești în 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, din ordin turcesc, pentru a avea o capitală în zona de câmpie și aproape de Dunăre.
Tramvaiele din București au fost copiate după un tramvai vest-german adus aici în probe în anul 1970.
Una dintre cele mai vechi construcții din București este Hanul lui Manuc, care datează de la începutul secolului al XIX-lea.
Grădina Botanică din București este una dintre cele mai vechi grădini din București
Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, se clasează ca a doua cea mai mare construcție administrativă din lume în ceea ce privește suprafața, după Pentagon. Edificată pe fosta locație a Dealului Spirii, clădirea se întinde pe o suprafață desfășurată de 365.000 de metri pătrați.
Biserica Domnească, situată în Centrul Vechi pe strada Lipscani, reprezintă una dintre cele mai vechi biserici din București. Aceasta a fost construită de către Mircea Ciobanul în timpul primei sale domnii, între anii 1545-1554.
Casa Capșa a fost distinsă cu medalia de aur în anul 1900, la expoziția de la Paris, pentru produsele sale de cofetărie. Familia Regală obișnuia să ofere bomboanele fabricate aici în timpul vizitelor oficiale.
Teatrul Național este primul teatru apărut în București, pe 21 decembrie 1852. Acesta a fost cu piesa de teatru „Zoe sau Amantul Împrumutat”.
Cercul Militar Național a fost construit în anul 1912 cu fonduri obținute din donații, subscripții și cotizații ale ofițerilor. Acesta a fost ridicat pe locul fostei mănăstiri Sărindar, pe un teren mlăștinos.
Spitalul Colțea, fondat în secolul al XVIII-lea, este cel mai vechi spital din București și un monument istoric important.
Hotelul Intercontinental a fost construit în anii 70 și era cea mai înaltă clădire din București la acel moment. O clădire cu 25 de etaje.
Muzeul Țăranului Român a fost declarat Muzeul European al Anului în 1996.
Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost prima femeie pe bicicletă din București.
Sursa: ego.ro