Utilizarea canabisului în timpul sarcinii ar putea avea efecte negative pe termen lung asupra copiilor, scrie StudyFinds. Efectele observate de oamenii de știință la mamele fumătoare de canabis, în sarcină, au fost: memorie slabă, modificări în abilitățile de raționament verbal, hiperactivitate crescută, impulsivitate și neatenție.
THC este compusul psihoactiv primar găsit în canabis, care a crescut în popularitate și disponibilitate în Statele Unite. Ca urmare, tot mai multe femei însărcinate apelează din ce în ce mai mult la canabis pentru a atenua simptomele comune din primul trimestru, cum ar fi grețurile matinale. Un nou studiu avertizează viitoarele mame că expunerea la THC în timpul sarcinii ar putea avea un efect pe termen lung asupra dezvoltării copilului lor.
Cercetătorii de la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon (OHSU) au descoperit dovezi care sugerează că consumul de THC (delta-9-tetrahidrocannabinol) în timpul sarcinii ar putea avea implicații semnificative asupra dezvoltării fetale, ceea ce duce la impacturi asupra sănătății pe tot parcursul vieții pentru copii.
Cercetătorii de la OHSU arată că expunerea gravidelor la THC a dus la modificări ale epigenomului placentar și fetal. Epigenetica se referă la modificările chimice ale ADN-ului care reglează și controlează expresia genelor, determinând când și unde sunt activate genele. Schimbările observate în reglarea și expresia genelor au fost în concordanță cu cele asociate cu diferite afecțiuni neurocomportamentale, inclusiv tulburarea din spectrul autist și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Aceste afecțiuni au fost legate de rezultate adverse asupra sănătății în copilărie și adolescență, cum ar fi memorie slabă, abilități de raționament verbal, hiperactivitate crescută, impulsivitate și neatenție.
„Canabisul este unul dintre cele mai frecvent utilizate medicamente și este disponibil pe scară largă în toată țara, așa că există o percepție comună că este complet sigur de utilizat. Realitatea este că canabisul prezintă încă multe riscuri pentru sănătate pentru anumite categorii, inclusiv pentru femeile însărcinate. Dacă suntem capabili să înțelegem mai bine impactul, putem comunica mai eficient riscurile pacienților și putem sprijini obiceiuri mai sigure în timpul perioadei prenatale vulnerabile”, spune Lyndsey Shorey-Kendrick, Ph.D., autorul principal al studiului, într-un comunicat al universității.
Studiul, publicat în revista Clinical Epigenetics, subliniază importanța potențialelor efecte asupra sănătății ale consumului de THC în timpul sarcinii și subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a ghida medicii, pentru consilierea pacienților și pentru politici de sănătate publică mai corecte legate de consumul de canabis.