Consultul integrativ combină medicina alopată, complementară și alternativă pentru a propune pacientului tratamente personalizate, în concordanță cu particularitățile acestuia. Despre acest subiect am aflat detalii de la Dr. Mihai Pascu, medic specialist MF, ozonoterapeut în cadrul Clinicii Eliade.
– Cum ar trebui să își definească fiecare persoană conceptul de „medicină integrativă”?
Medicina Integrativă constituie o abordare holistică a pacientului. Inițial, ca urmare a unei anamneze și a unui examen clinic amănunțit, se identifică tulburările funcționale și se stabilesc lanțurile de cauzalitate care conduc la apariția simptomatologiei pe care o acuză acesta. Coroborat cu istoricul medical și al tratamentelor alopate pe care le urmează, se elaborează un program de recuperare personalizat, bazat pe terapii complementare holistice, care să faciliteze reechilibrarea pacientului pe toate palierele: energo-informațional, psiho-emoțional și somatic. În egală măsură se consiliază pacientul în vederea îmbunătățirii stilului de viață, prin evitarea obiceiurilor nocive, care pun presiune pe starea lui de sănătate. Rezultatele obținute ca urmare a aplicării acestei strategii, se traduc în accelerarea proceselor de reechilibrare sau vindecare și într-o sustenabilitate a recuperării pacienților.
– Care sunt persoanele care ar fi bine să își programeze un consult integrativ?
Consultul integrativ se adresează oricărei persoane, indiferent de vârstă sau de stare de sănătate, deoarece poate să evidențieze eventuale tulburări funcționale, chiar asimptomatice, să prevină dezvoltarea mecanismelor patogene și să corecteze factorii cauzatori ale acestor disfuncții.
– Consultul are loc pe cele patru dimensiuni: nivelul energetic și informațional, nivelul meta-emoțional, nivelul fiziologic și metabolica vă rugăm să ni le prezentați pe fiecare, în detaliu.
Organismul uman este un sistem cibernetic deschis, deoarece interacționează cu mediul și are mecanisme de reglare ale homeostaziei, bazate pe rularea unor programe de biofeedback negativ, pe care le dobândim genetic și le perfecționăm în decursul vieții. Această reactivitate poate fi testată cu ajutorul unor echipamente speciale – ASYRA în cazul Clinicii Eliade -, capabile să identifice inadecvările unor biofeedback-uri și să le corecteze prin diferite metode – remedii de tip homeopat cu diluție înaltă, în sistemul ASYRA. Dacă mecanismele de reglare ale funcțiilor organismului se fac pe baza biofeedback-urilor negative, asigurând condițiile optime de funcționare, sistemul psiho-emoțional interacționează cu partea somatică prin mecanisme de feedback pozitiv, care au tendința să tulbure bunul mers al lucrurilor. Din acest motiv, o echilibrare în plan psiho-emoțional este esențială în facilitarea proceselor de însănătoșire. Există o multitudine de terapii care se adresează acestui palier, cu eficiență clinică dovedită, cum ar fi: Terapia Florală Bach, Acces Bars, Terapia Craniosacrala. Un alt obiectiv în depistarea și înlăturarea factorilor care blochează mecanismele de recuperare este legat de somatizări, care reprezintă reacția organismului la acțiunea îndelungată a diverselor disfuncții. De regulă, terapiile care sunt aplicate pe acest palier sunt terapii manuale și instrumentale, care utilizează factori mecanici: presiune, vacuum, tracțiune, înțepare,etc. sau alte forme de energie: căldură, vibrații, curenți electrici, câmp electromagnetic, etc. pe care o transferă regiunilor afectate pt recuperarea funcțională. Kinetoterapia – recuperarea prin mișcare – este una dintre cele mai eficiente metode de consolidare și sustenabilizare a stării de sănătate.
– Care sunt categoriile de pacienți pe care îi puteți ajuta?
Toate categoriile de pacienți pot obține beneficii atât profilactice, cât și terapeutice în urma unei asemenea evaluări.
– Există limită de vârstă pentru astfel de consult?
Nu există limită de vârstă pt consult.
– Există categorii de pacienți care nu pot accesa astfel de consult?
Singurele situații care nu se pretează la această abordare ar fi urgențele medicale, deoarece, riscul vital fiind mare, timpul este esențial în rezolvarea acestora.
– Un consult integrativ arată bolile sau și dezechilibrele din corp care nu au ajuns încă la a fi „boli”?
În cadrul părții medicale a consultului integrativ se evaluează atât istoricul medical al pacientului, cât și tratamentul alopat pe care îl urmează, iar în urma consultului clinic se analizează lanțurile de cauzalitate care alimentează disfuncțiile și procesele patogene cu care se confruntă pacientul, în vederea demontării acestora prin terapii holistice complementare, pentru a favoriza procesele naturale de recuperare.
– Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru un astfel de consult?
Pentru a avea o imagine cât mai clară legată de statusul pacientului, ar fi util ca acesta să ne prezinte documentele pe care le deține referitoare la istoricul său medical.
– Care sunt specializările medicilor care realizează astfel de consult?
În principiu orice medic, indiferent de specializarea pe care o are, poate să acorde un asemenea tip de consult, cu condiția să aibă o abordare holistică a pacientului și să cunoască mecanismele prin care terapiile complementare acționează în direcția reechilibrării acestuia. În opinia mea, cea mai compatibilă specializare medicală cu această abordare ar putea fi Medicina de Familie.
– Care sunt, de obicei, recomandările după un astfel de consult? Terapii sau medicamente?
După un consult integrativ se prezintă pacientului statusul evaluării stării de sănătate, urmat de recomandări legate de regimul corect de alimentație, hidratatare și de mișcare, care să elimine cauzele primare ale dezechilibrelor depistate. Pentru facilitarea proceselor de vindecare, i se va propune pacientului un program personalizat de recuperare, bazat pe remedii naturiste și terapii holistice, care să-i asigure suport pe toate palierele funcționale, cu acțiune multifactorială și sinergică.
– Cum primește pacientul din România aceste concepte destul de noi pentru țara noastră?
În primul rând în România a existat o bună tradiție a terapiilor holistice, utilizate pe scară largă preponderent în mediul rural, bazate pe tratamente naturopate, terapii manuale, terapii cu ventuze, hirudoterapie – terapia cu lipitori… Aceste cunoștințe se transmiteau din generație în generație, pe cale orală. Odată cu întreruperea lanțului de transmitere, datorită migrației populației rurale spre regiuni urbane, a dezvoltării medicinei alopate și a industriei farmaceutice, s-a diminuat considerabil utilizarea tratamentelor tradiționale. Cu toate acestea, a existat întotdeauna un segment de populație care a preferat o abordare holistică în managementul problemelor de sănătate. Îmbucurător este faptul că în ultimii ani această abordare este îmbrățișată de un număr tot mai mare de pacienți, din toate mediile socioeconomice, deoarece tratamentele sunt blânde, fiziologice și sustenabile din punct de vedere al rezultatelor, fără să genereze efecte adverse.