În fiecare an, se efectuează un clasament al statelor ai căror locuitori sunt cei mai fericiți oameni din lume, iar 2023 nu face excepție de la această regulă nescrisă.
Chiar dacă ultimele perioade pe care le-am traversat au fost marcate de probleme, la nivel social starea de pozitivitate a rămas foarte ridicată, iar specialiștii în sociologie vorbesc despre faptul că, în pofida anilor grei de pandemie și de crize, iar emoțiile pozitive sunt în continuare mai răspândite decât cele negative.
Aceste aspecte nu pot decât să ne bucure și să ne confere o rază de speranță cu privire la sănătatea noastră mentală și emoțională pe termen lung, de acum încolo.
„Chiar și în acești ani grei, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, conform declarațiilor făcute pentru CNN de către John Helliwell, unul dintre autorii World Happiness Report.
Citește și: De ce Finlanda este cea mai fericită țară. Natura este un prim factor pentru finlandezi
Unde trăiesc cei mai fericiți dintre pământeni?
Raportul țărilor fericite despre care vorbeam mai sus, care este o publicație a Rețelei ONU de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă, se bazează pe datele sondajelor globale de la oameni din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții din ultimii trei ani, în acest caz 2020 până în 2022.
Pentru al șaselea an la rând, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentelor World Happiness Report, bazate în mare parte pe evaluările vieții din sondajul Gallup World Poll.
Țara nordică și vecinii săi Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia au obținut rezultate foarte bune și de data aceasta, menținându-se în fruntea clasamentului, la fel ca în alți ani.
Specialiștii sunt de părere că au și o explicație viabilă pentru care aceste țări sunt mereu în topul fericirii globale. „Da, fac ei lucruri pe care ne-am fi dorit să le fi văzut înainte și să începem să le facem? Sau este ceva unic în climatul și istoria lor care îi face diferiți? Și, din fericire, cel puțin din perspectiva mea, răspunsul este primul”, a spus Helliwell, care este profesor emerit la Vancouver School of Economics, Universitatea British Columbia.
Sursa: playtech.ro