Cercetătorul român de la Oxford, Ştefan Dascălu, spune că ă discuţia agenţiilor guvernamentale SUA, privind Covid, nu sunt despre faptul că virusul ar avea
origine artificială, dacă a fost creat în laborator.
Ştefan Dascălu precizează că problema este dacă a fost sau nu prin neglijenţă sau prin intenţie acea mostră recoltată de la un animal sălbatic. El a declarat, vineri, la Prima News, că virusul care a stat la baza pandemiei de COVID-19 are cel mai probabil origine naturală.
„Din punct de vedere medical, şi aici ne referim la simptomatologie sau mecanismul prin care virusul respectiv cauzează boala în organismul pacientului, nu se poate face o distincţie, în schimb avem studiile genomice, secvenţierea şi putem să ne uităm să vedem dacă există anumite tipare în genomul viral, în codul genetic al virusului şi să observăm dacă există nişte tipare care ar indica că a fost alterat.
Şi aici ne referim la intervenţia artificială, practic dacă ar fi fost creat în laborator. Datele pe care le avem la momentul de faţă şi au fost două studii foarte, foarte serioase care s-au făcut în ultimii ani arată că acest virus are cel mai probabil origine naturală şi există multe explicaţii şi multe dovezi care ar arăta originea naturală”, a explicat cercetătorul român.
Care este, de fapt, problema agențiilor
El a precizat că problema este dacă acel virus a fost scăpat prin neglijenţă sau prin intenţie din cultura din laborator.
„Problema agenţiilor dacă virusul ar avea originea în laborator nu se referă dacă virusul respectiv a fost creat de un geniu nebun sau cine ştie ce într-un laborator în China, ci se referă că fie printr-un act de neglijenţă, fie un oarece om deranjat mintal ar fi luat în mod intenţionat acel virus, care probabil a fost recoltat de la un animal sau până la urmă care s-ar fi aflat în acel laborator, acest virus ar fi fost introdus în populaţia umană.
Discuţia agenţiilor guvernamentale americane nu este dacă virusul ar avea originea artificială, dacă a fost creat în laborator şi nu asta este problema. Problema este dacă a scăpat sau nu prin neglijenţă sau prin intenţie din cultura din laborator sau unde ar fi fost ţinută acea mostră recoltată de la un animal sălbatic.
Prin acest mecanism nu putem şti dacă a fost fie din piaţă, de la un om care a dus acolo un pangolin sau dacă cineva a ieşit din laborator fără să sterilizeze echipamentul sau să aplice alte proceduri de protecţia şi să-l fi purtat cu el, introducându-l în populaţie”, a mai explicat Ştefan Dascălu.
Covid-19 ar avea origini naturale
El a adăugat că dovezile ştiinţifice arată că virusul Sars-Cov-2 nu a fost făcut în laborator.
„Discuţia nu este dacă a fost creat sau nu, pentru că dovezile ştiinţifice arată exact acest lucru, că este extrem puţin de probabil – sigur, nu excludem posibilitatea – dar este extrem de puţin probabil ca acest virus să fi fost creat de om în laborator sau modificat de om, în schimb, este vorba de cum a ajuns să se răspândească şi poate fi fie direct de la animal, fie prin neglijenţa cuiva din institutul acela de virologie de la Wuhan.
Iar dovezile nu sunt disponibile. Ce au descoperit chinezii, evident, luăm cu o doză mare de sare ce au descoperit acolo, pentru că dacă s-ar fi descoperit ceva negativ, există şanse foarte mici să le fi făcut publice. Agenţiile internaţionale independente nu au eliberat datele pe care le-au obţinut în urma investigaţiilor. Avem datele de la comunitatea ştiinţifică, ori noi nu putem să comparăm ce găsim în laborator cu ce au găsit agenţiile guvernamentale. Această lipsă de cooperare duce la această confuzie şi noi încă avem discuţia dacă virusul a fost făcut sau nu în laborator. Ori dovezile ştiinţifice pe care le avem public şi au fost făcute într-un mod tranparent arată că nu a fost făcut în laborator”, a mai declarat Ştefan Dascălu.
Directorul FBI, Christopher Wray, a recunoscut marţi că Biroul Federal de Investigaţii crede că pandemia de Covid-19 a fost probabil rezultatul unui accident de laborator care a avut loc în Wuhan, China.
Consiliul Naţional de Informaţii, împreună cu alte patru agenţii – neidentificate – a apreciat, cu un nivel scăzut de încredere, că infecţia iniţială cu Covid-19 “a fost cel mai probabil cauzată de expunerea naturală la un animal infectat cu acesta sau la un virus progenitor apropiat”, arată un raport din 2021 publicat de Biroul directorului Direcţiei Naţionale de Informaţii.