Sensibilitatea dentară poate părea o afecțiune nevăzută și puțini o conștientizează drept o problemă serioasă. Primele semne sunt simțite prin consumul alimentelor foarte dulci, foarte reci sau chiar în timpul detartrajului. Însă nu este o afecțiune care trebuie tratată cu indiferență. Cauzele în urma cărora apar și ce probleme se pot dezvolta după sunt factori foarte importanți de luat în considerare când vorbim de sensibilitatea dentară. Dinții sensibili pot fi o sursă majoră de disconfort, mai ales atunci când ne bucurăm de alimente sau băuturi preferate. Sensibilitatea dentară este adesea cauzată de deteriorarea smalțului dentar sau expunerea rădăcinilor din cauza retragerii gingiilor. În acest articol, vei regăsii informații despre alimentele care pot sensibiliza dinții și câteva sfaturi despre cum să previi disconfortul dentar.
Ce cauzează sensibilitatea dentară?
Sensibilitatea dentară apare atunci când stratul de smalț care acoperă dinții se subțiază sau când gingiile se retrag, lăsând rădăcinile expuse. Acest lucru poate duce la senzații dureroase atunci când consumăm alimente sau băuturi fierbinți, reci, dulci sau acide. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, vom prezenta pe scurt din ce e format dintele.
1. Smalțul – acesta este stratul exterior protector al fiecărui dinte. Smalțul vă ajută să vă protejați dinții de bacteriile care cauzează carii. Smalțul este cea mai dură substanță din corpul uman.
2. Dentina – chiar sub smalț, există stratul de dentină. Dentina nu este la fel de puternică ca smalțul. Atunci când dentina este expusă în urma deteriorării smalțului, riscul de carii crește.
3. Cementul dentar – acoperă rădăcina dintelui. Împreună cu țesuturile parodontale, ajută la fixarea fermă a dintelui în maxilar.
4. Pulpa dentară – acesta este stratul care se găsește în interiorul dintelui. Conține nervi, vase de sânge și țesuturi conjunctive.
După această trecere în revistă, este mai facil de înțeles cum apare sensibilitatea dentară. Astfel, atunci când smalțul protector de pe dinții noștri se uzează, dentina, adică următorul strat, va fi expusă. Dentina este plină de minuscule terminații nervoase și, atunci când intră în contact cu substanțe fierbinți, reci, dulci sau acide, poate declanșa o senzație ascuțită, adesea dureroasă.
Printre cauzele comune ale sensibilității dentare se numără:
1. Abraziunea
Utilizarea necorespunzătoare a periuței de dinți sau a periuței de dinți cu peri aspri poate duce la abraziunea smalțului dentar și la creșterea sensibilității. Este indicat ca mișcările să fie realizate dinspre gingie spre vârful dintelui, într-o linie verticală, nu pe orizontală.
2. Consumul excesiv de alimente acide
Alimentele bogate în acid, cum ar fi citricele și băuturile carbogazoase, pot eroda smalțul dentar în timp, cauzând sensibilitate.
3. Deteriorarea smalțului
Traumatismele, cum ar fi mestecarea obiectelor dure sau utilizarea dinților pentru a deschide ambalaje, pot deteriora smalțul, crescând sensibilitatea. Acest lucru prezintă și un pericol în plus, de fracturare a dinților.
4. Retragerea gingiilor
Gingiile retrase expun rădăcinile dinților, care nu sunt protejate de smalț și sunt sensibile la stimulii exteriori. Cauzele retracției gingivale pot fi, la rândul lor, multiple. Periajul prea dur, placa bacteriană acumulată în lipsa unei igiene orale corespunzătoare, bruxismul, boala parodontală, factorii genetici, dar și vârsta pot influența această expunere problematică a rădăcinilor dinților.
Alimente care pot sensibiliza dinții
Pe lâng cauzele principale expuse mai sus, există și alte alimente care, consumate în exces, vor conduce la sensibilizarea dentară. Printre alimentele care pot agrava această problemă se numără:
1. Alimente și băuturi acide
Alimentele și băuturile bogate în acid, cum ar fi lămâia, portocalele, cola și sucurile de fructe acide, pot eroda smalțul și agrava sensibilitatea. Băuturile carbogazoase afectează smalțul și din cauza zaharurilor care au efect nociv asupra acestuia.
2. Alimente reci sau fierbinți
Consumul de alimente sau băuturi la temperaturi extreme poate declanșa senzații dureroase pentru cei cu dinți sensibili.
3. Alimente dulci
Alimentele bogate în zahăr pot alimenta bacteriile din gură, care pot duce la carii și, implicit, la sensibilitatea dentară.
4. Alimente tari și crocante
Mestecarea alimentelor tari sau crocante, precum gheața sau nucile, poate provoca fracturi minore ale smalțului, crescând sensibilitatea.
Ce se întâmplă când dinții sunt foarte mult afectați?
În cazul în care dinții ajung într-un stadiu în care smalțul este atât de mult afectat încât apar și cariile dentare, atunci este foarte important să programezi o consultație la stomatolog, pentru că în cele mai multe cazuri nervul va fi și el afectat și vei avea nevoie, de o coroană dentară. Aceasta este o lucrare protetică ce acoperă în totalitate un dinte cu un grad mare de distrucție coronară, reușind astfel să îl salveze, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Situațiile când ai nevoie de o coroană dentară vor fi stabilite împreună cu medicul stomatolog care va decide care este gradul de distrugere al dintelui.
Cele mai recomandate tipuri de coroane dentare
Există mai multe tipuri de materiale din care pot fi realizate coroanele dentare în laborator. Cu cât materialul este mai performant, cu atât coroana va fi mai rezistentă, mai estetică, fiind foarte asemănătoare dinților naturali.
· De exemplu, există coroană dentară din ceramică sau numită și de porțelan. Aceasta este foarte căutată datorită capacității sale de a restabili nu numai funcționalitatea, ci și estetica dinților deteriorați. Este recomandată pentru aspectul său natural și biocompatibilitate. Coroanele de portelan sunt o alegere excelentă pentru cei care vor o coroană dentara estetică sau pentru cei care suferă de alergii la metale.
· Există și o altă variantă mult mai modernă care răspunde tuturor exigențelor pacienților, coroana dentară ceramică E-max. Coroana dentară Emax este realizată integral din ceramică presată, unul dintre cele mai bune materiale folosite în prezent. Coroanele dentare obișnuite sunt alcătuite dintr-un suport de metal peste care se adaugă un strat de ceramică, având inconvenientul estetic al apariției liniei închise la culoare pe gingie. Coroanele E-max sunt translucide, astfel că seamănă perfect cu dinții naturali. Pe lângă cel mai înalt nivel estetic, ele au și o rezistență foarte bună și durată lungă de viață.
Cum să previi disconfortul dentar
Deși ne putem bucura de tehnicile moderne pentru tratarea dinților, prevenția este esențială în păstrarea sănătății dentare. Pentru a preveni disconfortul dentar cauzat de alimentele care sensibilizează dinții, iată câteva sfaturi utile:
1. Utilizează o periuță cu peri moi – optează pentru o periuță cu peri moi și periază-ți dinții cu mișcări delicate pentru a evita abraziunea smalțului.
2. Evită alimentele acide – înlocuiește alimentele și băuturile acide cu alternative mai blânde pentru smalț, cum ar fi apă sau lapte.
3. Consumă alimentele fierbinți sau reci cu grijă – dacă iubești băuturile fierbinți sau reci, încearcă să le consumi mai lent și să eviți contactul direct cu dinții sensibili.
4. Menține o igienă orală bună – periajul regulat și utilizarea aței dentare te ajută să previi problemele gingiilor și sensibilitatea, prin îndepărtarea bacteriilor care pot produce inflamația gingivală sau boli ale gingiilor.
Dinții sensibili pot fi un adevărat disconfort, dar cu câteva schimbări în obiceiurile tale alimentare și de igienă orală, poți reduce sensibilitatea dentară și să te bucuri din nou de mâncăruri și băuturi delicioase. De asemnea, vizita la stomatolog trebuie inclusă în rutina ta de îngrijire a sănătății, deoarece poți detecta din timp prosibilele afecțiuni și să eviți agravarea lor.