Dovleacul placintar – vedeta toamnei

dovleac

Bogat in peste 25 de nutrienti, acest aliment nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra pe timp de toamna si chiar de iarna, pentru cine doreste sa il pastreze.
Natura ne aduce un echilibru greu de imaginat si mai ales de explicat. Dovleacul poate fi consumat in sezonul friguros, tocmai cand organismul noastru are mai mare nevoie de nutrientii pe care ii contine.
Una dintre cele mai răspândite legume, dovleacul este bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi betacaroten din abundenţă, precursorul vitaminei A – o vitamina esentiala vederii. Vitamina A este cea utilizata de celulele retinei pentru a stimula nervii optici, astfel ca lipsa vitaminei A poate afecta serios vederea.
Dovleacul poate fi consumat si de catre persoanele care sufera de diabet zaharat, continand carbohidrati de buna calitate, cu absorbtie lenta, usor tolerate de organism.
Ţine tensiunea sub control şi previne bolile de inimă
Un „ingredient” important pe care îl conţine dovleacul este potasiul. Acest mineral vă energizează şi ţine tensiunea sub control. În plus, conţinutul bogat în fibre asigură buna funcţionare a digestiei şi previne apariţia bolilor cardiovasculare, a asteniei, cât şi a cancerului.

Şi seminţele de dovleac sunt un remediu excelent în afecţiuni ale vezicii urinare şi ale prostatei, prin conţinutul ridicat de zinc.

Are efect usor sedativ
Dacă vi se întâmplă des să nu puteţi dormi noaptea, un pahar cu suc de dovleac e cel mai bun remediu. Toate soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos şi sunt recomandate în dieta astenicilor.

Ajută la slăbit
100 g de dovleac conţin doar 30 de calorii, deci este un aliment bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregătiţi dietetic.

Are proprietăţi diuretice si laxative
Pentru combaterea constipaţiei e foarte eficient piureul de dovleac – se folosesc 500 g de pulpă de dovleac care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pastă se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă.

Beneficiile semintelor de dovleac

De asemenea, semintele au o mare cantitate de zinc, bun pentru  prostata. Acestea sunt un calmant diuretic si ajuta in caz de inflamatii ale vezicii urinare. Semintele de dovleac mai contin miozina, un aminoacid ce ajuta foarte mult muschii. Tot ele pot ameliora senzatia de greata si te protejeaza de asa-zisa boala de calatorie. Joaca un rol important in apararea organismului de boli ale tractului digestiv si sunt bune pentru persoanele care sufera de guta. Acestea pot consuma si ceai  de dovleac.

Uleiul de seminte de dovleac este folosit pentru a vindeca arsurile, pielea  crapata si anumite rani. Pasta din planta aceasta poate fi utilizata ca o cataplasma pentru arsuri.

Precauti 

Alergie. Exista persoane alergice la alimentele din familia curcubitaceelor (castravete, pepene, dovlecel etc), din care face parte si dovleacul. O persoana alergica la unul dintre aceste alimente prezinta riscul de a fi alergica si la dovleac.

Sfat util: Gustul sau parfumat si textura sa cremoasa recomanda dovleacul in numeroase retete culinare din toata bucataria lumii.

Atunci când cumpărăm un dovleac, trebuie să ne asigurăm mai întâi că acesta este comestibil, nu unul de cîmp (sălbatic). Dacă îl ţinem la temperatura camerei, dovleacul poate fi gătit în cel mult o lună de la momentul când l-am cumpărat. Dacă îl ţinem la frigider, acesta poate fi folosit şi după trei luni. Dovleacul se congelează uşor şi sigur, fără a-şi pierde calităţile nutritive.

2 thoughts on “Dovleacul placintar – vedeta toamnei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*