Cei 3 PSI: psiholog, psihoterapeut, psihiatru. La cine apelez?

Specialisti in domeniul comportamentului uman cu tot ce implica el, inclusiv experiente interioare, ce detin inalte competente exista destui in jurul nostru. Ar trebui sa stim pe care dintre ei ii alegem, in asa fel incat sa raspunda cu metode sigure problemelor particulare aparute, cand nu ne asteptam, in viata noastra.
 
 
Pshiholog, psihoterapeut, psihanalist, psihiatru? Cine e mai potrivit? Esti derutat si incepi sa cauti, sa-ti intrebi prietenii caci, poate, au trecut si ei prin situatii asemenatoare.
Important e sa ai curaj si sa bati la usa unuia dintre cei enumerati, functie de problema ce te framanta. Iata un mic glosar, care ti-ar fi de folos, dupa Quintonic
 
Psihologul, abordeaza problema de la radacina
 
Un pshiholog adevarat si-a obtinut titlul, cu drept de practica, dupa un master la universitate si o pregatire practica in mediul clinic. Are formare serioasa, dar nu este obligat sa se fi tratat pe sine, nici prin terapie, nici prin analiza. Expert al comportamentului uman, intervine in toate domeniile sociale. La scoala, la locul de munca, in familie sau la clinica. Isi ajuta pacientul sa descopere cauzele problemelor prin sedinte regulate.
 
2.Psihiatrul, medic specialist
 
Titlul este obtinut dupa formarea sa ca medic, urmata de specializarea in psihiatrie. La fel este protejat, garantandu-i-se calitatea de titular. Diferenta dintre el si psiholog trebuie cautata in lumea tratamentului.
 
Psihiatrul se adreseaza direct simptomelor, cu ajutorul medicamentelor prescrise pacientilor. In sens strict, el nu asculta stari sufletesti, ci alege un tratament pentru a ajuta un pacient, in functie de evolutia situatiei (spatierea crizelor, intensitate etc.).
 
3.Psihanalistul, interpretul inconstientului
 
Dupa pregatirea practica in universitate, psihanalistul si-a facut propria analiza, supervizat de confratii sai sau asociatii de practicieni. Totusi, psihanalistul nu este protejat, fiind supus unor critici severe. Nu orice cunoscator al teoriei lui Freud poata pretinde a fi psihanalist. De aceea, verificati, sa stiti cu cine aveti de-a face.
 
Analiza, care dureaza adesea mai multi ani, consta in intalniri scurte si regulate. In timpul lor, psihanalistul asculta si interpreteaza asociatiile de idei ale pacientului, dar mai ales visele sale. Astfel poate sa-i inteleaga mai bine inconstientul.
 
4.Psihoterapeutul, titulatura neoficiala pe diverse practici
 
La fel ca la psihanalist, titlul nu are nimic oficial. Este folosit adesea de psihologi, psihiatri, in completarea prestatiilor oferite pacientilor in cadrul specializarii lor. Psihoterapiile se bazeaza pe tehnici diferite (hipnoza, analiza tranzactionala, programare neurolingvistica-NLP-etc.).
 
Poate fi insa mai interventionist ca psihologul (cu atat mai mult ca psihiatrul), conducand discutia si determinand pacientul sa puna el intrebari.
 
5.Consultantii si consilierii de cuplu
 
Se alatura practicienilor enumerati mai sus. Consilierii de cuplu se pot forma in cadrul unei universitati si inante de a exersa urmeaza mai multe stagii. Consultantii, ce raspund acelorasi probleme interpersonale, au avantajul de a propune programe de imbunatatire, ceea ce le permite masurarea treptata a progreselor.
 
In concluzie, multimilor de intrebari le pot raspunde multimile de specialisti. Se poate intampla sa fiti dezamagiti, negasindu-l pe cel adecvat. Adica, pe acela cu care, inainte de toate, sa ajungeti sa legati o relatie bazata pe incredere reala. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*