Castanele – de ce e bine sa le consumam!

Folosită de mii de ani ca aliment graţie căruia organismul traversează cu bine perioadele reci, castana a fost recomandată cu succes de Hipocrate în reţetele sale străvechi, dar a apărut şi pe lista celor peste 600 de plante şi fructe cu puteri vindecătoare a grecului Dioscoride.

Castana este bogată şi în vitaminele B1 şi B2 şi conţine vitamina C în aceeaşi cantitate ca şi citricele, adică 50 mg la 100 g de miez, dar şi mult amidon, suportat bine mai ales de cei suferinzi de stomac.

 

 

Ce fac ele?

Tratează tusea

Odată cu toamna, şi afecţiunile respiratorii ne atacă. O porţie de castane poate fi un aliat ideal împotriva problemelor respiratorii, cum ar fi tusea convulsivă.

Vindecă acneea

Chiar dacă au un gust foarte bun, castanele se folosesc şi extern. Dacă suferiţi de acnee, amestecaţi miezul castanelor cu miere şi aplicaţi pe faţă sub formă de mască revigorantă. Aceasta are efect antiinflamator şi reglează sebumul.

Remediu pentru varice

Substanţele pe care le găsim în castane repară găurile microscopice din vasele de sânge şi din cele capilare şi îmbunătăţesc elasticitatea acestora. Tinctura de castane este benefică în cazul varicelor.

Ajută la digestie

Castanele sunt o bună sursă de fibre, aşa că persoanele care au probleme cu digestia, sau care doresc să îşi fortifice musculatura şi organismul nu ar trebui să le ocolească.

În bolile digestive sunt indicate seminţele, iar în funcţie de toleranţa individuală se mai poate folosi şi infuzia din frunze pentru efectul astringent şi bactericid.

Castanele coapte, sursă de fibre dietetice

Castanele au un conţinut foarte mic de colesterol, sunt foarte puţin bogate în sodiu şi constituie una dintre cele mai bune surse de fibre dietetice.

Tocmai de aceea, sunt cea mai bună alegere pentru cei care vor să îşi păstreze silueta şi pentru cei care au probeleme cu inima.

De reţinut!

Piureul din castane este unul dintre puţinele produse care, prelucrate termic, păstrează în mare parte vitaminele fructului proaspăt.

Datorită aportului imens de vitamine şi minerale, acesta este un tonic natural extrem de puternic, fiind perfect pentru persoanele aflate în convalenscenţă, în creştere, pentru sportivi, copii şi bătrâni sau pentru cei care suferă de anemie sau astenie.

 

Cum se aleg și păstrează castanele?

Castanele proaspete și sănătoase ar trebui să aibă coaja lemnoasă, netedă și lucioasă, fără pete. Acestea ar trebui să se simtă grele pentru dimensiunea lor. Evitați fructele care sunt zbârcite, crăpate, sau zornăie în coajă lor atunci când le agitați (semn că sunt uscate).

Castanele proaspete se vor usca cu ușurință, de aceea trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat și trebuie consumate în termen de 1 săptămână. Fructele proaspete în coajă pot fi păstrate într-o pungă de plastic perforată și depozitate în frigider până la 1 lună, în funcție de factorul de prospețime atunci când le achiziționați. Castanele proaspete pot fi congelate întregi, în coajă, până la 4 luni.

 
Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*