Sapunul de casa

Istoria nu spune nimic despre cum şi când au fost descoperite proprietăţile vindecătoare ale săpunului de casă, dar medicina populară cu­noaş­te multe cazuri de rezolvare a problemelor de să­nă­tate cu ajutorul săpunului. Ingredientele lui natu­rale nu dăunează sănătăţii.

Este un anti­septic bun şi nu produce alergie sau iritaţie. Bunicile noas­tre folosesc supo­zitoare decupate din săpun pe post de pur­gativ, iar în fază inci­pientă se tratau cu el bubele şi coptu­rile, inclusiv cangrenele. Săpunul de casă se fo­losea şi la spălături vaginale contra ciu­percilor, ori la hemo­roizi. Iar părul sănă­tos şi lucios, fără mă­treaţă, se datora, şi el, spălatului cu săpun preparat în casă.

Cei care sufera de afectiuni ale pielii precum psoriasis sau eczeme, precum si cei care au o piele mai sensibila sau sunt hipoalergici, adesea scapa de aceste probleme atunci cand folosesc sapun facut de mana. In comparatie cu cel cumparat de la magazin, sapunul facut de mana este mai putin dur. Este adesea facut din uleiuri vegetale, cum ar fi cele de masline, nuca de cocos si palmier, si nu contine potentialele chimicale daunatoare pe care le contin sapunurile obisnuite. Una dintre cele mai semnificative diferente dintre sapunurile din comert si cele facute de mana este glicerina. Glicerina este un lichid pur care absoarbe apa din aer si este factorul esential in pastrarea delicatetii si sanatatii pielii tale. Sapunurile pe baza de glicerina sunt recomandate in special pentru pielea delicata si sensibila, precum si pentru copii. Fiind un produs secundar de o mai buna calitate in procesul de facere al sapunului, multi producatori extrag adesea glicerina din sapunurile facute in masa, si o includ ca produs secundar in alte produse mai scumpe, precum lotiuni sau creme pentru corp. 

 Din batrani se povesteste…ca sapunul de casa este bun pentru:

– arsuri: fe­meile de la ţară ungeau locul ars cu săpun de casă ume­zit bine, lăsându-l să se usuce, ca să nu se înro­şească sau să se umfle locul afectat. 

– guta, artrita: pe locul bolnav se aplică, înainte de culcare, o com­presă înmuiată în clăbuc de săpun. Se acoperă cu un fular de lână şi se pansează strâns

– călcâie crăpate, bătături: În 2 litri de apă fierbinte se dizolvă o lingură de săpun dat pe răzătoare şi o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Picioarele se spală cu apă caldă, apoi se ţin în soluţia obţinută, timp de 15-20 de minute. Se înlătură pielea moartă şi se ung călcâiele cu ulei de ricin sau cu osânză de porc topită.

– muşcături de câine, zgârieturi de pisică, tăieturi: pentru prevenirea infectării, după scurgerea sânge­lui, care înlătură o parte din microbi, pe rană se aplică o bucată de tifon împăturit, înmuiat în soluţie de săpun dizolvat în apă caldă. Se pansează strâns. Se schimbă de două ori pe zi.

– micoze pe laba piciorului: locurile afectate – tălpi, între degete, unghii – se spală cu o perie şi săpun de casă, apoi se ung cu soluţie alcoolică de iod.

 

In ziua de azi, pentru multi dintre noi viata pare sa se desfasoare intr-un ritm alert. In timp ce stresul din viata de zi cu zi creste, timpul este foarte scurt. O bucata de sapun de casa parfumat este o simpla satisfactie care da impresia de relaxare si rasfat. Bucura-te, atat tu, cat si cei dragi, de avantajele sapunului de casa ! 

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*