Copiii si prietenii lor imaginari

Ti s-a intamplat sa-ti surprinzi copilul jucandu-se la masa si vorbind cu cineva aflat de partea cealalta? Sau poate l-ai auzit vorbind in camera lui atunci cand se afla singur inauntru? Nu este nevoie sa intri in panica. Este un fenomen normal pentru prescolari, iar raspunsul la intrebarile tale este urmatorul: prietenii imaginari. Poate ti se pare ciudat si crezi ca asa ceva se intampla numai copiilor cu probleme. Daca il intrebi cu cine vorbeste, ii va fi probabil greu sa-ti descrie prietenul imaginar.

De obicei, prietenul imaginar este preluat din viata de zi cu zi, poarta numele unor persoane cunoscute sau ale unor personaje din filme, desene animate sau mass-media. De cele mai multe ori aceste personaje au aceeasi varsta cu cei mici, insa pot sa apara si sub forma unor animale, obiecte sau chiar monstri.

Un psiholog american, Winnicott, considera ca interesul copiilor pentru prietenii imaginari provine si din utilizarea papusilor si a altor obiecte pentru a indeplini anumite functii si suplini diferite lipsuri. Totusi, se pare ca, de obicei, copiii care au prieteni imaginari se angajeaza in diverse activitati de joaca, indeplinesc diverse roluri sociale si au performante mult mai ridicate la anumite sarcini.

De multe ori sunt acuzati ca au furat biscutii sau ca sparg vase, insa prietenii imaginari ii ajuta pe copii sa comunice.

Un studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatile La Trobe si Manchester a demonstrat ca prietenii imaginari ii ajuta pe copii sa invete sa comunice mult mai usor si ii fac mai sociabili, informeaza Telegraph.

Psihologul Evan Kidd, de la Universitatea La Trobe, spune ca parintii ingrijorati de prietenii imaginari ai copiilor ar trebui sa se relaxeze. Copiii cu astfel de prieteni sau care le dau nume jucariilor nu sunt singuratici si sunt foarte sociabili.

"Sa ai un prieten imaginar este un lucru foarte bun", a spus Kidd.

Kidd si Anna Roby, de la Universitatea Manchester, au studiat 44 de copii cu varste cuprinse intre patru si sase ani. Printre acestia se afla un copil care avea opt prieteni imaginari.

Oamenii de stiinta au aflat ca cei care aveau prieteni imaginari erau mult mai comunicativi decat cei care nu aveau.

Atunci cand discuta cu un prieten imaginar copiii comunica mai mult pentru ca trebuie sa inventeze si raspunsurile si intrebarile.

Potrivit studiului, 65% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani au un prieten imaginar.

Copiii care au un prieten imaginar nu sunt diferiti fata de ceilalti copii. Acestia sunt mai veseli, mai creativi, extrovertiti si participa la activitati familiale mai complexe. Starile lor emotionale, sentimentele si dispozitia afectiva sunt mult mai echilibrate decat ale celorlalti copii.

Asadar, daca observi ca se intampla ceva ciudat cu micutul tau, nu este nevoie sa te ingrijorezi. Daca banuiesti ca ar putea fi vorba despre un prieten imaginar, cere-i mai multe informatii despre personaj: cum se numeste, ce varsta are, ce anume ii place sa faca, de ce il considera un prieten foarte bun etc. In acest mod vei sti mai multe despre nevoile, preferintele si lipsurile pe care copilul tau le are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*