Frustrarea – un inamic tacut si periculos

Cateodata te poti simti nedreptatita dintr-un anumit motiv – si anume, de faptul ca ai fi meritat ceva ce-ti doreai si nu ti s-a oferit posibilitatea sa-l obtii, desi ar fi fost posibil; sau ti s-a oferit prea putin, dupa parerea ta. Ba mai mult, uneori te simti chiar impiedicata sa-ti atingi un anumit scop.

Ia nastere astfel o stare sufleteasca deosebita, resimtita negativ, sub forma unui fenomen destul de des intalnit – anume, frustrarea. El se poate manifesta in anumite situatii in care interactionezi cu ceilalti, cu oricine intri in contact social, in general.

Crezi ca te afli in imposibilitatea de a primi, a simti si chiar insusi ceea ce-ti doresti si crezi ca neaparat cineva este vinovat de acest lucru. Ti se genereaza astfel o tensiune emotionala de intensitate mai mare sau mai mica, in functie de situatie, in consecinta aceasta implicand nevoia de descarcare – in functie de context, efectele fiind destul de diferite de la o persoana la alta.

Starea psihica resimtita este practic aceea de traire a unui conflict interior, care genereaza suferinte cauzate de privare, uneori chiar anxietati, iar reactiile comportamentale sunt fie imediate, fie amanate si de durata.

Dintre reactiile proprii frustrarii, frecvent poti resimti, de asemenea, o stare de agresivitate ce poate fi orientata asupra obiectului frustrarii sau persoanei care ti-a produs aceasta frustrare – sau, prin comutare intamplatoare, asupra oricarui alt obiect sau persoana.

Situatiile cele mai importante in care poti fi expusa frustrarii in mod frecvent sunt:

Exigenta exagerata

Aceasta se refera la calitatea si intensitatea relatiilor afectiv-emotionale, adica la faptul ca uneori iti doresti prea mult, in raport cu necesitatile tale.

As vrea sa iau in discutie urmatoarea situatie, analizand-o din punct de vedere al frustrarii:

La un moment dat, te simti atrasa in mod irezistibil de un alt barbat, fara sa vrei, chiar daca sotul tau este corect cu tine si in familia ta nu exista nicio problema deosebita. Te framanti, nu-ti poti scoate din minte persoana, desi esti constienta ca nu este bine. Ceea ce simti este ca ai devenit frustrata de posibilitatea de a avea o relatie cu, hai sa-l numim "intrusul". Unele femei nu pot scapa de acest sentiment si de tot ceea ce presupune el; numai daca lasa la o parte, pe moment, faptul ca au o familie iubitoare si aleg sa-si tradeze partenerul de viata. Dupa aceea, pentru acestea se stinge sentimentul de frustrare, dar isi face loc sentimentul de vinovatie si asa mai departe… sau situatia ia o alta intorsatura, mai mult sau mai putin placuta. In acest caz este vorba de asa-zisa exigenta afectiv-personala la un inalt nivel, adica nevoia care nu-ti permite sa-ti refuzi indeplinirea exigentelor afective si prin aceasta sa fii pusa in situatia de a deveni o frustrata; din punct de vedere psihologic, ceea ce-ti imaginezi si uneori chiar simti ca este irezistibil, este de fapt dorinta ta de eliberare a tensiunii provocate de frustrarea resimtita.

Prin acest exemplu am vrut sa ilustrez, in cateva cuvinte, faptul ca uneori nu trebuie sa fii exigenta in toate si in totul, adica sa-ti doresti prea mult. Uneori, aceasta exigenta te poate duce pe cai nedorite si de aceea ai putea gresi fata de tine si fata de ceilalti.

Recomandare:

Este foarte bine pentru tine sa-ti adaptezi in mod constient exigentele si sa fii cat mai aproape de adevarul vietii, fara a te expune capcanelor frustarii.

Lipsa tolerantei la frustrare

As lua ca exemplu rezistenta la tentatii, de orice fel: consumul irational de dulciuri sau alte alimente, cheltuieli inutile, luxul excesiv etc.si in cel mai rau caz, alcool si droguri.

Recomandare:

Cel mai important lucru este sa infranezi inclinatia de a-ti satisface trebuintele la primele semne de tensiune fiziologica sau psihologica. Si asta nu numai o data sau de doua ori. Numarul suficient de repetari este necesar a fi dozat in functie de persoana si in niciun caz exercitat brusc. Totul depinde de abilitatea ta de a atinge scopul, de capacitatea ta de invatare pentru a deveni toleranta (sau mai toleranta) si de vointa.

In felul acesta poti evita trairile neplacute, tensiunile apasatoare si chinuitoare ale frustrarii sau ale consecintelor lipsei de rezistenta la frustrari. Modelarea in acest sens nu consta insa in suprimarea brusca a frustrarilor, ci in dozarea lor, in functie de propria structura de personalitate.

Ideea centrala este ca trebuie sa incerci sa te autodomini si prin aceasta sa-ti sporesti toleranta la anumite frustrari sau la frustrare in general.

Totul este sa vrei ca frustrarea sa nu te copleseasca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*