De ce sughitam?

Tuturor ni s-a întâmplat să ne apuce sughiţul ca din senin, fără să ne dăm seama ce anume l-a provocat. 

 

Practic, sughiţul este un spasm al muşchiului aşezat sub piept şi deasupra stomacului. Acest muşchi subţire şi elastic stă la baza plămânilor, motiv pentru care atunci când el zvâcneşte, ne determină să luăm o gură de aer, moment în care producem zgomotul specific sughiţului. Muşchiul în cauză poartă numele de diafragma.

Majoritatea oamenilor se aleg cu sughiţuri după ce mănâncă prea repede sau consumă băuturi reci şi acidulate. Şocul acestor acţiuni face ca diafragma să tresară brusc şi să determine plămânii să tragă aer cu o viteză atât de mare încât în trecerea grăbită pe lângă corzile vocale acesta scoate sunetul specific sughiţului.

Apoi, diafragma continuă să tresară brusc pentru o vreme, dar , din fericire, în cele mai multe cazuri ea se linişteşte în câteva minute.Totuşi, a existat un caz nefericit al unui american care timp de 68 de ani a trăi cu un atac continuu al sughiţurilor.

Deci..rReactia este, spun specialistii, una de aparare a organismului impotriva unui factor nociv, cum ar fi mancarea fierbinte, aerul inghitit, mancatul rapid sau alcoolul care supara un nerv situat langa esofag (si anume, pe cel frenic) sau gazele din stomac care exercita o presiune asupra diafragmei.

Cum oprim sughitul?

 

Daca nu il bagam in seama, sughitul dispare cat ai zice… hac! Insa, daca ne deranjeaza peste masura, putem interveni "in forta" pentru a opri contractiile. Mentinerea respiratiei cat de mult putem este cea mai eficienta metoda de contraatac.

 

Amuzante, fabuloase ori certificate stiintific, manevrele enumerate nu reprezinta vreun pericol deosebit pentru cei ce le pun in practica! Daca sughitul nu se opreste in ciuda interventiilor de orice natura si este insotit de dureri abdominale, febra, greutate in respiratie, stare de voma, tuse cu sange, cere ajutor de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*