Gelozia – dovada de iubire?

Sentimentul geloziei consta intr-o emotie durabila si penibila, de tonalitate subiectiva specifica (amara, intepatoare, ca o muscatura sau rana mortala), legata de suspiciunea privind obiectul iubit, rusinea asociata cu sentimentul de inferioritate, mania si ura indreptate catre obiectul sau persoanele vizate de subiectul respectiv.

Gelozia reprezinta o “situatie triunghiulara” in cadrul careia figureaza urmatorii: persoana geloasa, obiectul suspiciunii/urii acesteia, rivalul sau  (real sau imaginar).

S. Freud evidentiaza faptul ca gelozia (ca si intristarea) tine de acele stari afective pe care, in unele privinte, le putem considera normale. In cazurile cand acestea lipsesc, Freud considera ca avem de-a face cu o puternica refulare a pulsiunilor inconstientului.

Psihanaliza imparte gelozia in trei grupe:

 • gelozia concurentiala sau normala
 • gelozia proiectiva
 • gelozia paranoica.

Gelozia normala se exprima prin intristare, durere legata de credinta ca obiectul erotic este pierdut, precum si printr-o suferinta narcisista. De asemenea, cuprinde sentimente de ostilitate impotriva rivalilor ce ii sunt preferati, un anumit grad de autocritica, prin care tinde sa faca raspunzator propriul EU de pierderea iubirii.Acest tip de gelozie nu este absolut rationala,in sensul de a fi generata de relatii reale dominateproportional si in intregime de EUL constient,intrucat ea isi are originea in sferainconstientului,perpetuand impulsiuni timpurii ale afectivitatii infantile. Gelozia e traita bisexual, in mod egal, atat de barbat, cat si de femeie.

Gelozia proiectiva, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor,provine din manifestarea in viata a propriei lor infidelitati sau din imboldul spre infidelitate trait anterior. In aceasta situatie individul proiecteaza asupra celeilalte parti propriile sale porniri de infidelitate. Acest tip de gelozie are un caracter cvasiparanoid, ce ascunde in spatele sau fanteziile inconstiente ale propriei sale infidelitati.

Gelozia paranoida este forma cea mai grava si este rezultata din aspiratiile la infidelitate refulate. Acest tip de gelozie corespunde unei homosexualitati latente.

Gelozia este un sentiment marcat puternic de valorile morale ale modelului socio-cultural. In acest sens se disting in sfera geloziei trei categorii diferite de sentimente:

 • cand cineva simte ca relatia erotica este amenintata de interesul crescut al partenerului in raport cu o alta persoana sau chiar cu un alt obiect;
 • gelozia pare a fi bazata pe insecuritate, legata de perspectiva abandonului si a destramarii cuplului, in special la persoanele imature afectiv;
 • gelozia este intarita de dorinta unei exclusivitati sexuale care pare a fi amenintata mai ales de modelul cuplului monogam.

Persoanele geloase au o structura psihologica particulara a personalitatii, chiar daca gelozia lor are un caracter net conturat in sens psihopatologic, al unor idei fixe sau al unor dezvoltari de tip delirant. Ea este rezultatul urmatoarelor trasaturi de personalitate:  – neliniste trezita si intretinuta de teama;

 • incapacitatea de a putea intretine la partener sentimentul iubirii;
 • impresia ca este tradat in sentimentele sale;
 • ideea de a fi respins de catre partenerul sau;
 • impresia de obstacol al posesiunii partenerului;
 • impresia unui sentiment de inferioritate;
 • suspiciunea sau convingerea ferma a infidelitatii partenerului sau de cuplu.

Aceste transformari ale personalitatii indivizilor gelosi au consecinte asupra comportamentului si modului de a gandi al acestora: schimbarea atitudinii si a comportamentului; depresivitate; sentimentul rusinii; nemultumirea de sine; o stare de tensiune intrapsihica permanenta accentuata prin crize acute de manie, ura impotriva partenerului sau a presupusului adversar; sentimente si actiuni contradictorii, cu caracter marcat de violenta; idei sau tentative de suicid, legate de sentimente de inferioritate.        

Psihanalistii considera ca gelosii sunt persoane anxioase, sadomasochiste, ce cauta cu aviditate toate deciziile care sa le sustina convingerile.  Aceste persoane au o personalitate foarte schimbatoare, conduita lor fiind condusa de sentimente complexe, cu caracter inconstient. In spatele geloziei sta un complex de inferioritate,legat de natura pasionala si posesiva a acestor persoane. Pe langa sentimentul de inferioritate, lapersoanele geloase se evidentiaza si o nevoie nevrotica de a fi apreciat de ceilalti,o anumita trasatura narcisista dominanta.

In situatii deosebit de severe, gelozia poate afecta profund personalitateaindividului,determinand o schimbare de factura psihoticain care ea se contureaza ca o dezvoltare de tip delirant. Delirul de gelozie exprima falsa convingere, lipsita de orice temei normal, logic, in infidelitatea partenerului, manifestata printr-o atitudine de suspiciune, interpretare eronata, sentiment de prejudiciu.

In astfel de situatii, persoana deliranta traieste deosebit de intens acest sentiment si convingerile care decurg din el. In interiorul cuplului,acest individ creeaza o stare de tensiune in relatiile si comunicarea intrafamiliale, nesiguranta, neliniste si chiar pericolul unor atacuri violente fata de persoana suspicionata.

Modul de a fi gelos diferain cazul barbatului, comparativ cu al femeii.Femeiaeste mult mai frecvent si mai puternic geloasa decat barbatul. Ea are nevoie de tandrete, de ocrotire, sprijin si securitate. Intrucat isi considera sotul ca pe un tovaras de viata absolut indispensabil, ea are permanent teama ca va fi abandonata sau ca se va izola. De multe ori, la femei gelozia coincide cu starea de frigiditate. Barbatiisunt mai gelosi fata de activitatea sexuala a partenerelor lor, iar femeile sunt mai geloase fata de implicarile emotionale ale barbatilor. La barbat, gelozia este legata de “obiect” si de un presupus “rival”. De multe ori, gelozia are forma patologica, fundamentandu-se pe cauze imaginare.

Gelozia nu trebuie confundata cu invidia, posesivitatea, suspiciunea.

Invidia este o stare emotionala pe care un individ o incearca in raport cu actiunile sau rezultatele celuilalt.

Posesivitatea reprezinta dorinta emotionala de a domina si a poseda in final o persoana.

Suspiciunea este o stare de spirit, o atitudine mintala care interpreteaza realitatea in virtutea tendintelor subiective personale, si nu dupa criteriile obiective, logice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*