Primul ajutor in caz de fractura

Fracturile sunt leziuni ce apar în urma actiunii unui traumatism puternic asupra osului, constând în întreruperea continuitatii acestuia, mai scurt o fractura inseamna ruperea osului sau a cartilajului. De obicei este rezultatul unui traumatism. Poate fi totusi si rezultatul unei boli osoase care duce la slabirea structurii cum ar fi osteoporoza, sau formarea anormala a osului din bolile congenitale, cum ar fi osteogeneza imperfecta.

Fracturile sunt frecvente; in medie o persoana are doua fracturi pe parcursul vietii.

Ele apar cand forta fizica exercitata asupra osului este mai mare decat rezistenta osului. Riscul de fractura depinde, partial, de varsta.

Fracturile sunt frecvente la varstele extreme – in copilarie- sunt in general mai putin complicate decat fracturile adultilor si la persoanele varstnice, ale caror oase sunt mai fragile.

Cum recunoastem o fractura:

–          Semne subiective: durere vie, impotenta functionala ( nu poate sa miste membrul fracturat)

–          Semne obiective: tumefactie, edem, deformarea membrului afectat.

Fracturile pot f:

–          Inchise( nu rupe pielea)

–          Deschise ( oasele rupte ies prin piele ) – au risc crescut de infectie

–          Fara deplasare – oasele sunt aliniate nu se deformeaza, au continuitate

–          Cu deplasare – membrul este deformat prin deplasarea fragmentelor de os rupt

 

Primii pasi in acordarea ajutorului:

–          Indepartati hainele din zona afectata.

–          Mentineti membrul fracturat in pozitia gasita – nu-l fortati  pentru a scoate hainele copilului (daca e necesar taiati hainele cu foarfeca pentru a preveni durerea suplimentara)

–          Aplicati o compresa rece sau o punga cu gheata invelita in material textil pentru a limita umflarea si a ajuta la reducerea durerii pana soseste personalul de urgenta.

–          Puneti o atela improvizata(scandura sau ziare rulate) pe partea afectata, suficient de lunga sa treaca de articulatia de deasupra si dedesuptul leziunii si fixati-o cu leucoplast

Mergeti la spital si nu permiteti copilului sa manance in cazul in care este necesara interventia chirurgicala.

 

Cum sunt tratate fracturile?

Tratamentul unei fracturi depinde de tipul fracturii, severitatea si localizarea ei, ca si de starea pacientului. Fracturile sunt tratate cu repaus, atele, gips si proceduri chirurgicale.

Pentru fracturile cu deplasare (in care fragmentele de fiecare parte a rupturii nu se aliniaza), osul va necesita punerea in pozitie normala inainte de a fi pus in gips.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*