Bolile infectioase ale copilariei IV – Scarlatina

 

SCARLATINA 

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, intalnita mai frecvent sub vasta de 10 ani.

Se caracterizeaza prin debut brusc cu febra, alterarea starii generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) si exantemul caracteristic (eruptie tegumentara maculo-papuloasa, urmata de descuamare tegumentara).

Este cauzata de streptococul beta-hemolitic grup A, care secreta o toxina eritrogena (responsabila pentru aparitia eruptiei).

Transmiterea infectiei se face pe cale aerogena, de la individul contaminat, prin intermediul picaturilor de saliva emise de acesta.

Incubatia  dureaza 2 -5 zile.

Copilul este contagios incepand cu doua zile inaintea anginei si pana la 24 ore dupa inceputul antibioterapiei.

 Semne si simptome:

Scarlatina se prezinta sub forma unei angine (inflamatia faringelui si amigdalelor) si a unei eruptii cutanate.

– Debutul bolii este brusc, cu febra puternica (40° C), frisoane, tahicardie (accelerarea ritmului cardiac), disfagie (dificultati la deglutitie) si cresterea in volum a ganglionilor.

Scarlatina este insotita in general de dureri de cap, dureri abdominale, varsaturi si o stare generala alterata. La examenul cavitatii bucale, se observa angina "rosie”, iar limba este acoperita de un depozit alb.

– Dupa 24 -48 ore, se manifesta eruptia cutanata ( EXANTEM ), cauzata de toxina eritrogena secretata de streptococul beta-hemolitic, care se raspandeste in intregul organism.

Exantemul debuteaza si predomina pe plicile de flexiune ale membrelor (coate, axile, etc.), la baza gatului si pe partea inferioara a abdomenului.

Caracteristica majora a acestei eruptii este debutul la nivelul toracelui, de unde se extinde pe restul corpului, cu exceptia palmelor mainilor si plantelor (talpilor) picioarelor.

Pielea pare arsa de soare, iar la atingere este rugoasa. Exantemul este alcatuit din micropapule, ce dispar la apasare. Dupa o saptamana, exantemul incepe sa dispara, iar pielea se descuameaza, in special pe maini si picioare.

Complicatii:

Scarlatina poate cauza complicatii grave daca nu se trateaza. Infectia gatului se poate raspandi in alte zone, inclusiv in urechi, amigdale sau sinusuri. Amigdalele infectate se transforma intr-o infecte mai grava numita abces periamigdalian care necesita drenaj. Bacteria se poate raspandi in sange cauzand septicemie si infectarea altor organe din corp. Febra reumatica si endocardita sunt boli cardiace grave cauzate de infectii netratate. Acestea pot sa cauzeze artrita sau o infectie a rinichilor numita glomerulonefrita.

Tratament:

Este indispensabil, deoarece scarlatina poate antrena complicatii tardive grave. 

In general, este prescris un tratament cu antibiotice (penicilina, sau in cazul unei alergii, macrolide), timp de 10 zile.

Izolarea copilului este obligatorie in primele 48 ore dupa initierea tratamentului.

De asemenea, identificarea persoanelor care au intrat in contact cu bolnavul si tratamentul celorlalti membri ai familiei este necesar timp de 7 zile.

Pentru reducerea febrei si durerii, se recomanda antitermice.

Pruritul poate fi calmat cu ajutorul unor creme sau lotiuni, dar si prin luarea de antihistaminice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*