Bolile infectioase ale copilariei V – Oreionul

 

PAROTIDITA ACUTA (OREION) 

Este o infectie virala contagioasa care determina cresterea in volum, dureroasa a glandelor parotide (glande salivare situate intre ureche si mandibula.

 

Cauze:

Oreionul este transmis atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta si de asemenea prin contactul cu obiecte recent contaminate cum ar fi servetele, batiste, pahare sau prin maini murdare.

Simptome:

Virusul care produce oreionul patrunde in corp prin nas sau gat.

Simptomele apar atunci cand virusul se multiplica si se raspandeste in creier si invelisurile lui, glande salivare (de obicei glandele parotide), pancreas, testicule ovare si alte zone ale corpului si cuprind:

– cresterea in volum, dureroasa, a uneia sau ambelor glande parotide; unul sau ambii obraji pot fi umflati, aproximativ 30-40% din cei infectati prezinta acest simptom care e considerat de catre multi un semn caracteristic pentru boala desi el poate aparea si in alte afectiuni

– febra cuprinsa intre 38-40 grade C

– cefalee (dureri de cap), durere la nivelul urechii, senzatie de gat uscat si durere la inghitire sau deschiderea gurii

– durere resimtita atunci cand se consuma mancaruri sau bauturi acre cum ar fi sucuri sau citrice

– oboseala cu dureri musculare sau articulare

– lipsa poftei de mancare si varsaturi.

Aproximativ o treime din cei infectati nu au nici unul din aceste simptome, mai ales copiii sub 2 ani. Persoanele infectate pot raspandi virusul aproximativ 7-9 zile dupa ce simptomele apar.

Incubatia este de obicei de 16-18 zile desi poate fi si peste 25 de zile.

In timpul evolutiei bolii pot apare complicatii ale caror simptome sunt redoarea cefei (rigiditatea cefei) sau cefalee severa (indica meningita), testicule crescute in volum, sensibile si dureroase (indica orhita – afectarea testicului), dureri abdominale difuze ce pot indica o pancreatita sau inflamatie a ovarului.

Tratament:

In cazurile fara complicatii oreionul este tratat prin repaos la pat si ingrijire la domiciliu.

Tratamentul la domiciliu cuprinde medicamente ce pot fi cumparate fara reteta si sunt folosite pentru a reduce febra si durerea.

Aparitia complicatiilor necesita internarea in spital. Atunci cand apar complicatii cum sunt orhita, meningita, pancreatita sunt tratate cu medicamente antialgice (care reduc durerea).

Nu se folosesc antibiotice.

Vaccinul impotriva oreionului face parte din triplul vaccin ROR care mai cuprinde vaccinul antirubeola si antirujeola. Beneficiile acestui vaccin depasesc cu mult riscurile sale. De asemenea riscul de reactii alergice asociate cu vaccinul antioreion este extrem de scazut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*