Primul ajutor in caz de lesin

 

Lesinul este o pierdere brusca, de scurta durata, a constientei. Apare cand creierul nu primeste suficient sange si, implicit, nici oxigenul pe care il transporta sangele. De asemenea, lesinul este insotit de pierderea tonusului muscular si paloarea fetei. Inainte de episodul de lesin, va puteti simti slabiti, ametiti si sa aveti o senzatie de greata, vederea se poate intuneca si puteti auzi sunetele distorsionat. 

Trebuie sa stim ca lesinul poate sa apara fara vreo semnificatie anume, dar si ca el poate sa fie cauzat de o anumita problema grava de sanatate.

 

Daca simti o stare de slabiciune accentuata…

  •  aseaza-te pe un scaun sau intinde-te in pat;
  • daca te asezi pe scaun, apleaca-ti capul si prinde-l putin cu genunchii.

E necesar sa consulti medicul?

 

Daca starea de lesin apare rar, dupa ce n-ai mancat pana la ora 4 dupa-amiaza sau cand in fata ta se produce un accident de masina, nu e nevoie sa mergi la doctor. Consultatia se impune cand lesinurile devin dese, fiindca poti descoperi o boala cardiovasculara, o problema neurologica sau de metabolism intr-o faza incipienta, deci tratabila. Daca iei deja medicatie, in special antihipertensive, e foarte probabil sa fie schimbata dupa ce vei povesti doctorului despre aceste lesinuri.

 

 Daca o persoana de langa tine lesina, cum acorzi primul ajutor?

 

1. Pozitioneaza victima pe spate si ridica-i picioarele pana la nivelul inimii, daca este posibil;

 

2. Verifica caile aeriene pentru a elimina posibilitatea unei obturatii si fii atent/a daca victima vomita;

 

3. Verifica respiratia si orice miscare;

 

4. Compresele cu apa rece aplicate pe frunte;

 

5. Daca victima respira, restabileste fluxul sanguin ridicandu-i picioarele desupra capului. De asemenea, indeparteaza cureaua sau articolele de imbracaminte foarte stramte;

 

6. Daca victima nu-si revine intr-un minut si ramane in continuare inconstienta, suna la urgente;

 

7. Daca victima a lesinat in urma unor lovituri, ingrijeste-te si de aceste vanatai sau rani. Controleaza sangerarea prin presarea ranii.

 

 Ce sa nu facem?

Palmele pe care in disperare de cauza le dam ca sa facem ceva sunt cea mai intalnita greseala. Nu ajuta cu nimic, din contra, pot face rau. La fel si a incerca sa turnam persoanei deja lesinate o bautura dulce pe gat. Evident, ea nu mai poate inghiti corect in acel moment, plus ca organismul nu foloseste digestia pentru a-si reveni la starea constienta.

 

Dupa ce pacientul si-a revenit in mod spontan, este obligatorie examinarea medicala  de specialitate pentru decelarea eventualelor cauze severe, organice de crize de pierdere de cunostinta (de exemplu aritmii cardiace). Acest lucru este cu atat mai util cu cat se face mai repede fata de momentul crizei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*