Bolile infectioase ale copilariei III – Varicela

 

VARICELA 

Este una dintre cele mai frecvente boli infecto-contagioase care cauzeaza eruptie. Varicela apare pe tot parcursul anului, intalnindu-se mai frecvent iarna si primavara. 

Virusul ce cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta.

Cel mai frecvent transmiterea bolii se realizeaza pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale.

De asemenea virusul se poate transmite prin aer, prin stranut sau tuse, de la persoane bolnave.

Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate.

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.

Simptome:

Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia semnelor de boala, este de obicei intre 14-16 zile dar poate fi cuprinsa intre 10-21 zile.

Primele simptome ale varicelei sunt:

– febra intre 38 si 39,4 C

– indispozitie, oboseala si stare de rau

– apetit diminuat sau disparut

– dureri de cap si inflamatia gatului.

Primele semne sunt de obicei usoare la copii, dar la adulti pot fi severe. Aceste semne persista pe toata perioada bolii. Dupa 1-2 zile de la aparitia primelor semne de boala, apare eruptia (urticarie) pruriginoasa (care produce mancarime).

Stadiile eruptiei cutanate din varicela:

– pete rosii sau umflaturi: ce se transforma in vezicule pline cu lichid clar sau tulbure – veziculele se rup si zemuiesc –  se acopera de cruste si se vindeca.

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare, continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste.

Complicatii

Leziunile de varicela se pot complica cel mai frecvent cu suprainfectii stafilococice. Alte complicatii mai putin frecvente includ artrita, uveita, conjunctivita si cardita virala, nefrita (inflamatia rinichilor) si orhita (inflamatia testiculelor), care poate duce la sterilitate. Infectia mamei in primul trimestru de sarcina duce la aparitia sindromului varicelei fetale (hipoplazie de membre, afectare oculara si cerebrala, leziuni cutanate) la 2% din fetusii expusi.

Tratament:

– bolnavul este izolat la domiciliu 14 zile, spitalizandu-se cazurile severe sau complicate.

– in formele usoare si medii sunt suficiente masurile de prevenire a suprainfectiei bacteriene si calmarea pruritului prin aplicari locale sau tratament cu antihistaminice.

Dintre antitermice trebuie evitata aspirina pentru a preveni un eventual sindrom Reye (boala grava cu manifestari multisistemice, in principal cerebrale si hepatice)

– formele severe de varicela, aparute mai ales la bolnavi cu imunodeficiente, necesita tratament antiviral.

Boala poate fi prevenita prin imunizarea copiilor prin vaccinare, eficienta intr-un procent de 80%. Trebuie imunizati in principal cei care au risc mare de a dezvolta varicela: adultii care nu au facut boala in copilarie, copiii cu leucemie, persoanele cu imunitate scazuta (tratamente imunosupresoare, infectie HIV, cancer).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*