Primul ajutor in caz de hemoragii

 

Sangele este un lichid care transporta oxigenul si substantele nutritive la tesuturi si organe si colecteaza produsii reziduali pentru a-i transporta la diverse organe care-i elimina din organism. De asemenea, sangele este si purtatorul a numeroase tipuri ce celule, cu roluri foarte importante in organism. Asadar, sangele numit si "lichidul vietii" este indispensabil functionarii organismului.

Hemoragia poate fi externa, cand sangele se scurge inafara corpului sau interna – cand ruptura vasculara se produce in interiorul organismului (asa cum se intampla in fracturi sau in cazul rupturii unui organ) si se acumuleaza sangele in interiorul corpului.

In functie de volumul de sange pierdut, hemoragia se poate clasifica astfel:

– mica: cand se pierde mai putin de 500 ml sange

– medie: cand se pierde 500 – 1000 ml de sange

– mare: cand se pierde 1000 – 1500 ml sange

– masiva: cand se pierd peste 1500 ml sange.

In functie de vasul de sange lezat, hemoragia poate fi:

– arteriala: sangele este de culoare rosu aprins si curge pulsatil

– venoasa: sangele are o culoare visinie si curge lent.

– capilara: sangele se scurge egal de pe toata suprafata plagii.

Ce trebuie sa facem daca hemoragia este externa si este mare:

– sunam la 112

– te speli pe maini sau iti pui manusi daca ai la indemana

– aseaza ranitul in pozitie culcat si daca este posibil, pozitioneaza segmentul sangerand mai sus decat nivelul capului.

– curata rana, indepartand resturile de imbracaminte sau murdarie fara a scoate obiectele infipte adanc in rana – risc de sangerare masiva

– apasa peste rana. Daca este posibil, fa-o cu ajutorul unui bandaj steril, carpa curata sau chiar o piesa de imbracaminte a ranitului. In cel mai rau caz, foloseste mana.

– Mentineti apasata zona, pana cand sangerarea se opreste. Tine apasat cel putin 20 de minute, fara sa verifici daca sangerarea s-a oprit. Puteti mentine presiunea prin folosirea unui bandaj legat strans cu banda adeziva.

– Nu scoateti bandajul sub nici o forma. Daca sangerarea mai continua si se infiltreaza prin bandaj, cel mai bine este sa mai adaugi tifon sau alt material absorbant deasupra ranii.

– Daca hemoragia nu se opreste, apasa peste artera principala care duce la rana. In cazul unei rani la mana, tine apasata partea inferioara a bratului, mai sus de cot, chiar laga subsuoara. Daca sangerarea este la vreun picior, punctele pe care poti sa aplici presiune in spatele genunchiului sau in vintre. Apasa peste aceste zone, tinand degetele plate. Cu cealalta mana, exercita presiune asupra ranii.

– Aplicarea garoului este o masura extrema, care se aplica numai in caz de hemoragii arteriale masive, atunci, cand nu este posibila oprirea hemoragiei prin alte metode.

Garoul este un cordon elastic, care este folosit pentru realizarea hemostazei in cazul unor hemoragii care nu pot fi oprite altfel, de obicei in cazul plagilor membrelor. In absenta unui garou, se poate folosi: un fular, cordon, curea, cravata, snur, elastic etc.

 

Hemoragia interna este o urgenta si trebuie anuntat serviciul 112!

Singura masura de prim ajutor in astfel de cazuri este, asezarea victimei in pozitie culcat, cu picioarele mai sus decat capul si hidratarea victimei, daca este constienta, pana la sosirea echipei medicale.

Semne de recunoastere:

 

– sangerare din urechi, nas, rect, vagin

– tuse si vomitat cu sange

– rana pe gat, piept, abdomen, sau intre coaste si sold

– rani care au patruns in craniu, piept sau abdomen

– sensibilitate abdominala, insotita de rigiditate sau spasme ale muschilor abdominali

– fracturi

– soc indicat de slabiciune, sete, anxietate sau piele rece la atingere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*