Sunt insarcinata, ce analize trebuie sa fac?

A fi insarcinata este, cu siguranta, o mare bucurie. Burtica in care un ghemotocul de zambet se transforma pe zi ce trece intr-un omulet care in curand iti va umple zilele de soare presupune nenumarate schimbari. Si ca sa fii sigura ca totul va decurge perfect fa-ti toate analizele necesare, recomandate de medicul specialist.

Iata o lista de analize dupa care sa te ghidezi:

 

Primul trimestru: 

 

1 consultatie pe luna

 

– Hemoleucograma completa, biochimie( Glicemia, Creatinina, Ureea)  si teste de coagulare

– Grupa sanguina si Rh-ul; în cazul în care femeia are Rh negativ si barbatul Rh pozitiv, este necesar sa se efectueze dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist

– Testare HIV

– Testare VDRL (sifilis)

– Teste pentru depistarea hepatitei B si C

– Teste de sânge pentru hormoni

– Examen citologic Babes-Papanicolau, examen de secretie vaginala

– sumar de urina si urocultura

-Ecografie de trimestrul I, efectuata între 11-14 saptamâni de sarcina; asociata cu dublu test

 Dublu test (screening prenatal trimestrul I)

       ~ reprezinta dozarea serica a unor hormoni de sarcina, poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la anumite gravide (sindrom Down – TRISOMIA 21, sindromul Edwards – TRISOMIA 18)

– Testul T.O.R.C.H.( toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpex simplex, others ) cuprinde de fapt un grup de analize de sange (determinari hematologice) care stabilesc prezenta anticorpilor specifici si nivelul concentratiei lor sangvine (anticorpii sunt molecule proteice secretate de sistemul imun al pacientului ca raspuns de aparare impotriva diverselor infectii). Rezultatele testului TORCH pot fi apoi confirmate prin alte analize: in cazul toxoplasmozei, rubeolei si sifilisului se poate recolta LCR (lichid cefalorahidian), in cazul cytomegalovirusului diagnosticul este confirmat prin analiza urinii, iar in cazul infectiei cu herpes simplex se recomanda recoltarea de probe biopsice tisulare.

 

Trimestrul II.

 

1 consultatie pe luna

 

Triplul test – in perioada 16 – 18 saptamani

~ depisteaza  defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 – sindromul Down

~ determina trei parametri biochimici din sangele gravidei ( alfa- fetoproteinei, estriolului neconjugat si a gonadotrofinei chorionice).

 

Daca valorile sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, viitoarea mamica trebuie sa efectueze investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.

Un rezultat pozitiv la acest test nu inseamna ca fatul are o anomalie, ci ca are un risc crescut de malformatie.

Pentru confirmarea diagnosticului de trisomie 18 si sindrom Down, gravida trebuie sa efectueze ulterior amniocenteza (studiul cromozomilor fatului), iar pentru tulburarile de tub neural sunt necesare ecografii suplimentare.

 

~ Siguranta testului este de cel mult 80%.

 

Pentru ca triplul test poate da rezultate fals negative, gravidele care au peste 35 de ani sau care au persoane in familie cu malformatii trebuie sa efectueze investigatii suplimentare, indiferent de rezultatul acestui prim test.(amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale si cordonocenteza –  recoltarea de sange fetal )

 

Ecografia de morfologie fetala – In perioada 20-22 saptamani

~ evidentiaza dezvoltarea fatului, localizarea si gradul de maturitate a placentei, cantitatea de lichid amniotic. Este perioada optima pentru depistarea eventualelor malformatii.

 

  Se repeta o parte din analizele de sange. Este cunoscut faptul ca sarcina predispune la anemie; daca aceasta apare, trebuie diagnosticata la timp si tratata.

 

 La fiecare consultatie, medicul ginecolog va evalua greutatea gravidei, va masura tensiunea arteriala, va asculta bataile cordului fetal

 

Teste genetice

 

Amniocenteza se face intre saptamanile a 14-a si a 18-a femeilor > 35 de ani

au celor care au boli genetice in familile. Detecteaza cu precizie daca sunt defecte

de tb neural, sindromul Down, alte boli genetice.

Nivelul de fetoproteina (AFP) se recolteaza din sangele matern. 

~ nivelul este crescut – dovedeste defecte de tub neural.

~ nivelul este scazut – se determina sindromul Down.

 

Trimestrul III

 

1 consultatie la 2 saptamani

Luna a 9 a  : 1 consultatie /saptamana

 

 

•Gravida va repeta o parte din analizele de sange si de urina, precum si examenul de secretie vaginala.

• In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B

• Intre 30-32 saptamani de sarcina se recomanda efectuarea ecografiei de trimestrul III, care evalueaza dezvoltarea fetala, greutatea, functia inimii fetale, localizarea definitiva a placentei si gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

• Medicul dumneavoastra va va monitoriza tensiunea arteriala,greutatea, pozitia si inaltimea uterului, evaluarea batailor cordului fetal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*