ABC-ul resuscitarii – Primii pasi pentru a salva o viata cu miinile goale

 

Multi dintre noi am asistat neputinciosi atunci cind o cunostiinta, un coleg sau un necunoscut de pe strada a suferit un infarct sau pur si simplu a lesinat. Poate unii ar fi dorit sa ajute persoana in cauza, dar nu au stiut ce trebuie sa faca. „Exista manevre de resuscitare care pot fi efectuate de oamenii obisnuiti. Nu sunt manevre dificile, dar intelese si executate corect salveaza un om! Resuscitarea bine executata poate salva o viata care inseamna foarte mult pentru orice om si ginditi-va ca poate fi cineva apropiat pentru care v-ati da si viata ca sa-l mai vedeti zimbind o data!“, spune dr. Diana Cimpoiesu, sefa Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iasi.

Vom explica in materialul urmator care sunt manevrele de resuscitare ce pot fi efectuate de oamenii obisnuiti, cum si cand trebuie executate acestea. Pe scurt, ABC-ul resuscitarii sau care sint cei primii pasi pentru a salva o viata de om cu miinile goale!

 

Cea mai importanta metoda pentru a ajuta la salvarea vietii unui om este resuscitarea cardio-respiratorie. Aceasta este o tehnica de mare eficacitate, aplicabila si de persoanele care nu au studii medicale.

 

Este bine sa se cunoasca faptul ca in caz de oprire a inimii, cel care acorda primul ajutor dispune doar de 3 – 4 minute pentru a efectua cu succes resuscitarea. Dupa 4 minute se considera ca hipoxia cerebrala (lipsa de oxigen la nivelul creierului) duce la leziuni cerebrale care vor transforma bolnavul, eventual salvat, intr-o fiinta pur vegetativa.

 

ABC-ul resuscitarii:

 

Respectati etapele de actiune in evaluarea functiilor vitale:

 

– A. Airway – Eliberarea cailor aeriene: mentinand deschise si libere caile aeriene se permite circulatia aerului intre organism si mediul inconjurator.

 

– B. Breathing – Respiratia: procesul prin care patrunde aerul in plamani si se elibereaza dioxidul de carbon in aerul atmosferic.

 

– C. Circulation. – Circulatia: circulatia sangelui prin organism.

 

A. Airway. – Eliberarea cailor aeriene

 

Eliberati caile respiratorii prin ridicarea barbiei si hiperextensia capului apasand pe frunte. Puneti una dintre maini pe fruntea pacientului (astfel incat degetul mare si cel aratator sa ramana libere pentru a putea pensa nasul victimei cand i se face respiratie gura la gura ).In acelasi timp cu doua degete de la mana cealalta ridicati barbia victimei. In cazul victimei inconstiente este posibil ca limba sa-i cada in spate spre faringele posterior blocand astfel caile aeriene superioare.

 

Facand o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si elibereaza caile aeriene. Eliberati gatul de eventualele haine stranse. Indepartati orice cauza de obstructie evidenta din gura. Aceasta poate fi: dantura rupta, proteze dentare rupte, saliva, sange etc. Nu pierdeti timpul cautand obstructii ascunse.

 

B. Breathing – Respiratia

 

 

Pastrand caile respiratorii libere ascultati, simtiti si observati daca victima respira adecvat. Va aplecati asupra victimei cu fata catre torace si ascultati la nivelul cavitatii bucale a victimei zgomotele respiratorii, simtiti daca exista schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei, observati miscarile pieptului

 

Pentru a decide prezenta sau absenta respiratiei ASCULTATI, SIMTITI SI VEDETI timp de minimum 5-10 secunde.

 

C. Circulation – Circulatia

 

 

Circulatia este realizata de cord. Evaluarea acesteia se face prin verificarea pulsului. Pulsul se poate simti cel mai bine pe artera carotida care este situata in santul format de unul din muschii gatului si marul lui Adam. Degetele aratator si mijlociu localizeaza marul lui Adam si vor aluneca lateral pe gat pana se simte bataia in varful acestora. Pulsul poate fi palpat pe ambele parti ale gatului, dar niciodata in acelasi timp. Aceasta etapa poate fi executata simultan cu verificarea respiratiei, de asemenea timp de 5-10 secunde. In urma evaluarii unui pacient inconstient ne putem confrunta cu una din situatiile descrise in continuare:

 

 

 

 

 

 

 

Victima nu respira si nu are puls:

 

 

Primul gest in aceasta situatie este anuntarea situatiei la 112 solicitand ajutorul echipei medicale calificate si cu dotare corespunzatoare dupa care incepem resuscitarea cardio-pulmonara. Daca victima nu respira, nu are puls si esti sigur ca va sosi ajutor profesionist calificat, incepe ventilatia artificiala si compresiunile toracice. Ele se executa succesiv.

 

* In cazul in care sunteti singurul salvator raportul ventilatie/masaj cardiac trebuie sa fie de 2/15, acest lucru repetandu-se timp de un minut ( adica 2 insuflatii " gura la gura "urmate de 15 compresiuni pe torace )

 

* In cazul in care sunteti doi salvatori acest raport trebuie sa fie de 1/5 ( primul salvator face respiratia gura la gura, cel de-al doilea executa masajul cardiac – compresiunea toracica ). Se executa 10 cicluri dupa care se face reevaluarea pacientului.

 

Fiecare ciclu se incepe cu ventilatia artificiala si se termina cu ventilatie.

 

Tehnica ventilatiei artificiale

 

Ingenuncheati langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie se mentine gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta se sustine fruntea si se penseaza nasul. Inspirati profund aer, aseaza-ti etans gura pe gura victimei, si insuflati aer timp de 2-3 secunde. In acelasi timp se verifica daca toracele se ridica atunci cand noi insuflam .

 

Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat toracele sa se ridice. Tineti capul in hiperextensie cu barbia ridicata indepartand gura de la gura victimei si lasati ca toracele pacientului sa revina. Volumul de aer pe care il insuflam este mai important decat ritmul in care il administram.

 

Tehnica masajului cardiac extern

 

Cu victima asezata pe spate pe un plan dur se localizeaza punctul de compresie situat in partea inferioara a sternului. Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pana la apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). La acest nivel langa acest deget se aseaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu si cel aratator, dupa care asezam podul palmei celeilalte maini, tangent la cele doua degete plasate pe piept, aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice. Ingenuncheati langa victima, faceti doua ventilatii, dupa care gasiti punctul de reper cu degetul inelar, pornind din partea inferioara a rebordului costal, catre apendicele xifoid (locul de intalnire a coastelor). Ajungand cu degetul inelar la apendicele xifoid,asezati degetul mijlociu si aratator langa el, apoi asezati podul palmei celeilalte maini,acesta fiind locul in care trebuie facute compresiunile.

 

 

Asezati cealalta mana (cea cu care am reperat apendicele xifoid), peste mana situata pe stern fara ca degetele sa se sprijine pe torace.

 

Cu coatele intinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului se fac compresiunile astfel incat sa infundam sternul cu o adancime de aproximativ 4-5 cm (numarand cu voce tare, si 1 si 2 si 3 si 4 si 5’’). Frecventa compresiunilor externe trebuie sa fie de 80-100/min.

 

Victima nu respira dar are puls:

 

In acest caz prima etapa de actiune consta din efectuarea unui numar de 10 ventilatii artificiale dupa care vom anunta 112 solicitand ajutor medical calificat. Ne reintoarcem, reevaluam starea pacientului si vom actiona in functie de ceea ce vom constata. In cazul in care situatia va fi nemodificata vom continua ventilatia pacientului verificand periodic pulsul pacientului.

 

Victima respira si are puls:

 

Daca victima respira si are puls, dar este inconstienta o vom aseza in pozitia laterala de siguranta. Ingenunchind langa victima vom elibera caile aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei.

 

Asezam bratul cel mai apropiat al victimei in unghi drept fata de corp, iar antebratul se indoaie in sus. Vom trece celalalt brat al victimei peste torace asezand dosul palmei pe obrazul victimei.

 

 

Se ridica genunchiul ( cel opus fata de salvator) victimei, tragandu-l in sus si mentinand piciorul pe pamant. Cu o mana vom prinde umarul opus fata de salvator si cu cealalta mana genunchiul pacientului. Il vom intoarce lateral spre salvator; ne asiguram ca se sprijina pe genunchi si pe cot, rearanjam capul in hiperextensie si deschidem gura.

 

Anuntam la 112 solicitand ajutor medical calificat. Ne reintoarcem apoi la victima, reevaluam situatia si supraveghem pacientul pana la sosirea echipajului medical.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*