Primul ajutor in caz de arsura

Ati varsat supa fierbinte in poala sau ati reusit sa atingeti fierul de calcat incins? Este clar ca aveti nevoie de ajutor!

Unele dintre cele mai dureroase accidente casnice sunt reprezentate de arsuri mai mult sau mai putin grave. Este important sa stim ce trebuie si, mai ales, ce NU trebuie facut in asfel de cazuri!

 

Arsura este o leziune provocata de actiunea caldurii asupra tesuturilor;

Arsurile pot fi de diferite tipuri:

– arsuri termice: provocate de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacari

– arsuri chimice: provocate de acizi sau baze

– arsuri electrice: prin electrocutare

– arsuri prin radiatii: radiatii solare, UV

Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat, deoarece o arsura majora nu cauzeaza numai leziuni ale pielii ci se poate insoti si de disfunctii grave organice.

 

Primii pasi in acordarea primului ajutor:

 

– se va indeparta victima din mediu (incendiu) sau din apropierea sursei de caldura

– daca este vorba de arsuri electrice, salvatorul trebuie sa-si ia masuri de siguranta suplimentare: sa nu atinga victima cu mainile goale ci sa folosesca materiale electroizolante- se va indeparta victima dintr-o zona cu risc de explozie- in cazul unui incendiu se va incerca evitarea inhalarii fumului, fie prin folosirea unor masti speciale fie prin aplecarea capului la intrarea in cladire- focul se stinge cu apa, stingator CO2 sau, de la caz la caz, cu paturi, zapada, pamant etc.- in cazul unei victime ale carei haine au luat foc, aceasta va fi oprita sa alerge (desi aceasta este de obicei reactia victimelor), se va culca la sol si eventual se va acoperi cu o patura.- Se transporta de urgenta la spital unde i se va acorda tratament de urgenta.– NU incercati tratamente empirice cu ingrediente din bucatarie( ulei, ou, miere)!!– In caz de arsura termica : stropiti cu apa rece in jet continuu zona afectata, aplicati pansament steril.- Daca apar flictene nu le spargeti, nu aplicati crème sau unguente- Mergeti la spital- In caz de arsura chimica: se indeparteaza hainele imbibate cu solutia nociva, se spala cu jet continuu de apa rece, se merge la spital. – Dupa spalarea cu apa se poate incerca aplicarea antidotului: apa bicarbonatata in cazul arsurilor cu acizi sau otet in cazul arsurilor cu baze.- In caz de arsura electrica: se va indeparta sau opri sursa de curent electric inainte de a atinge victima, fie de la intrerupator fie indepartand cablul electric cu un obiect nemetalic, din lemn, plastic, cauciuc sau folosind manusi de cauciuc pentru autoprotectie- nu se va atinge victima sau sursa de curent cu mainile neprotejate- daca victima este in stop cardio-respirator se va face masaj cardiac si respiratie artificiala.

 

 

Orice victima care a suferit o electrotrauma trebuie transportata si internata in spital pentru cateva zile, indiferent de starea victimei. 

 

Fracturile sunt leziuni ce apar în urma actiunii unui traumatism puternic asupra osului, constând în întreruperea continuitatii acestuia, mai scurt o fractura inseamna ruperea osului sau a cartilajului. De obicei este rezultatul unui traumatism. Poate fi totusi si rezultatul unei boli osoase care duce la slabirea structurii cum ar fi osteoporoza, sau formarea anormala a osului din bolile congenitale, cum ar fi osteogeneza imperfecta.

Fracturile sunt frecvente; in medie o persoana are doua fracturi pe parcursul vietii.

Ele apar cand forta fizica exercitata asupra osului este mai mare decat rezistenta osului. Riscul de fractura depinde, partial, de varsta.

Fracturile sunt frecvente la varstele extreme – in copilarie- sunt in general mai putin complicate decat fracturile adultilor si la persoanele varstnice, ale caror oase sunt mai fragile.

Cum recunoastem o fractura:

–          Semne subiective: durere vie, impotenta functionala ( nu poate sa miste membrul fracturat)

–          Semne obiective: tumefactie, edem, deformarea membrului afectat.

Fracturile pot f:

–          Inchise( nu rupe pielea)

–          Deschise ( oasele rupte ies prin piele ) – au risc crescut de infectie

–          Fara deplasare – oasele sunt aliniate nu se deformeaza, au continuitate

–          Cu deplasare – membrul este deformat prin deplasarea fragmentelor de os rupt

 

Primii pasi in acordarea ajutorului:

–          Indepartati hainele din zona afectata.

–          Mentineti membrul fracturat in pozitia gasita – nu-l fortati  pentru a scoate hainele copilului (daca e necesar taiati hainele cu foarfeca pentru a preveni durerea suplimentara)

–          Aplicati o compresa rece sau o punga cu gheata invelita in material textil pentru a limita umflarea si a ajuta la reducerea durerii pana soseste personalul de urgenta.

–          Puneti o atela improvizata(scandura sau ziare rulate) pe partea afectata, suficient de lunga sa treaca de articulatia de deasupra si dedesuptul leziunii si fixati-o cu leucoplast

Mergeti la spital si nu permiteti copilului sa manance in cazul in care este necesara interventia chirurgicala.

 

Cum sunt tratate fracturile?

Tratamentul unei fracturi depinde de tipul fracturii, severitatea si localizarea ei, ca si de starea pacientului. Fracturile sunt tratate cu repaus, atele, gips si proceduri chirurgicale.

Pentru fracturile cu deplasare (in care fragmentele de fiecare parte a rupturii nu se aliniaza), osul va necesita punerea in pozitie normala inainte de a fi pus in gips.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*