De ce stranutam!

 

Strănutul este un "fenomen" atât de frecvent şi totuşi, ştim atât de puţine despre el. Ai observat cat de diferit stranuta oamenii? Iritantii care provoaca stranutul sunt aceiasi pentru toti (praful, piperul), dar stranutul iese personalizat! De ce oare? Desi este un gest atat de comun, stranutul este de fapt un proces complex.

Strănutul este unul din simptomele afecţiunilor respiratorii, însă poate fi provocat şi de factori iritanţi. Fiind menit să elimine "intruşii" din căile respiratorii, strănutul este declanşat, foarte des, de particulele de praf dar si de ..lumina.

Aşadar, dacă strănuţi nu înseamnă neapărat că eşti bolnavă. Poate eşti într-o cameră plină de praf sau ai simţit un miros care te-a deranjat si atunci nasul nostru face o treaba foarte buna pentru corp –  incearca sa ne protejeze de bacteriile si substantele chimice potential daunatoare. Cand inspiram aerul, nasul il purifica si scapa de bacteriile din el.

 

Nu doar piperul si polenul ne fac sa stranutam

Praful, polenul si piperul sunt cei mai comuni agenti iritanti care produc stranutul, dar nu sunt singurii. Aromele puternice, fluctuatiile de temperatura, aerul rece, pensarea sprancenelor, frecarea ochilor si scoaterea cosurilor provoaca reactii similare.

Unul din trei oameni stranuta cand este expus la lumina puternica, un gest transmis pe cale genetica, cum este si stranutul multiplu dupa o masa copioasa.

 

Stranutul circula repede

Stranutul poate circula cu o viteza de pana la 160 km/h. Particulele si scuipatul emise cand stranutam calatoresc pana la 1.5 metri, iar bacteriile ajung pana la 45 metri. De aceea e foarte important sa-ti acoperi gura cu o batista cand stranuti.

 

Felul cum stranutam spune ceva despre personalitatea noastra

 

Expertii in limbajul trupului spun ca stranutul este un indicator de personalitate. Astfel se remarca 4 tipuri de personalitati:

  • Corectul: cel care are gel antibacterian cu care se sterge pe maini dupa stranut, isi acopera gura si stranuta cat se poate de demn, indicand ca-i respecta pe ceilalti.
  • Suporterul: ii place sa se abtina de la a stranuta, fapt care sugereaza un caracter tacut si o fire calda.
  • Expresivul: stranuta de mai multe ori odata, se indoaie si se schimonoseste, indicand ca e un show-man si un dominator.
  • Liderul: stranuta repede si tare, indicand firea sa directa si vizionara.

Curiozitati

– Nu putem stranuta cu genunchii drepti – ai observat ca atunci cand stranuti iti indoi automat si genunchii? Nimeni nu stie de ce! E pur si simplu un reflex, o contractie involuntara a muschilor sau o adaptare evolutionista menita sa ne protejeze de particulele care ne ies pe gura si pe nas atunci cand stranutam.

– Stranutul paraseste gura cu viteze cuprinse intre 90 si 250 km/h. Asta inseamna ca poti avea probleme daca incerci sa-l controlezi. Daca faci asta, risti ca in creier sa se sparga un vas de sange, eveniment ce poate avea consecinte letale

– Atunci cand stranuti, pleoapele acopera automat ochii. Daca fortezi ochii sa ramana deschisi atunci cand stranuti, acestia pot iesi din orbite.

– Intr-o zona aglomerata, un stranut poate infecta mai mult de 150 de persoane. Asta daca omul care stranuta nu o face intr-o batista sau servetel, a aratat un studiu efectuat de un medic britanic si prezentat de Daily Mail. In timpul unui stranut, peste 100.000 de mici particule de saliva ajung in aer.

 

  Codul bunelor maniere spune că cel care strănută în public trebuie să ceară scuze, pe când cei din jurul lui trebuie să ignore evenimentul. Deşi nu este elegant, cei mai mulţi dintre noi urează "noroc" sau "sănătate" unei persoane care strănută. Obiceiul a apărut, probabil, din credinţa că cine strănută este bolnav, deci are nevoie de urări de bine. Englezii şi americani, în schimb, obişnuiesc să se binecuvanteze unul pe altul după un strănut. Se pare că acest obicei a apărut în timpul unei epidemii de ciumă. Pentru că strănutul era considerat primul simptom al ciumei, oamenii credeau că cine strănută va muri în curând, deci ar avea nevoie să fie binecuvântat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*