E vara, atentie la ultraviolete!

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca expunerea prelungita la soarele puternic al verii poate provoca o serie de neplaceri la nivelul pielii.

Vara este un anotimp cu caracteristici speciale. Soarele emite radiatii ultraviolete pe intreaga perioada a anului, insa in anotimpul cald acestea sunt de aproximativ trei ori mai puternice decat iarna. De asemenea, intensitatea lor creste direct proportional cu altitudinea, de aceea persoanele care se expun razelor solare pe culmile muntoase sunt mult mai predispuse la a dezvolta diferite afectiuni conexe.

Persoanele care lucreaza in aer liber, cele care au ochii deschisi la culoare sau cele carora li se administreaza anumite medicamente fotosensibilizatoare – cum ar fi sulfonamida, tetraciclina, fenotiazina, psoralenul sau alopurinol – sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare.

Tipurile de raze UV

Razele UVA

In anii '80 razele ultraviolete de tip A erau considerate inofensive si folosite in bronzarea artificiala. In prezent, efectele nefaste ale acestora sunt cunoscute, iar cremele de protectie si-au imbunatatit proprietatile pentru a raspunde si acestei nevoi.

UVA patrund adanc in derm, modificand activitatea celulelor si creand schimbari ireversibile. Razele sunt direct responsabile de aparitia cancerului de piele, conduc la formarea radicalilor liberi ce cauzeaza dezechilibre periculoase la nivelul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor, modifica ADN-ul si ataca sistemul imunitar.

Efectele UVA:

– cauzeaza aparitia alunitelor, pigmenteaza si imbatraneste pielea

– sunt la intensitate maxima de la rasaritul pana la apusul soarelui

– sunt mai puternice la poli si la altitudini inalte

– penetreaza sticla – inclusiv geamurile masinii

– intensitatea este de o mie de ori mai mare decat cea a razelor de tip B

– efectele pot fi minimalizate cu ajutorul cremei de protectie si a hainelor potrivite

Razele UVB

In trecut, pe seama lor erau puse toate stricaciunile solare asupra pielii, insa dupa ce s-a descoperit ca de fapt, razele UVA sunt "capul rautatilor", UVB au fost tratate cu ceva mai multa indulgenta.

In schimb, sunt raspunzatoare de arsurile la nivelul epidermei, iar SPF-ul pe care il cautam in cremele de protectie solara se refera strict la razele UVB. De asemenea, bronzul "sanatos" pe care ti-l doresti atat de tare este produs tot de acest tip de raze, deoarece stimuleaza melanina, deci producerea bronzului.

In ultimii 40 de ani, pielea bronzata a fost considerata un atribut al sanatatii, insa in realitate, colorarea melaninei ca rezultat al expunerii la raze de tip B este, de fapt, o reactie de aparare a pielii. Si iata cum s-a perimat si ideea de bronz sanatos…

Efectele UVB:

– au potential cancerigen

– stimuleaza melanina, deci producerea bronzului

– sunt mai puternice in intervalul orar 10.00 – 16.00

– sunt mai puternice la ecuator si la altitudini inalte

– se reflecta in suprafate lucioase – zapada, apa, beton

– majoritatea cremelor de protectie, daca sunt folosite correct, pot oferi protectia necesara

Razele UVC

Sunt foarte periculoase, iar o expunere prelungita la razele UVC este fatala. Vestea buna este ca acestea nu prea reusesc sa treaca de stratul de ozon, care functioneza intocmai ca un scut pentru noi. De aceea, este important ca rezultatele actiunilor umane sa fie cat mai putin agresive cu stratul de ozon. Nu mai este nevoie sa insist asupra ideii ca starea de "sanatate" a acestuia este strict si direct legata de viata umana.

Ce este SPF?

Factorul de protectie solara sau SPF-ul (sun-protection factor) se traduce in numarul de minute inmultite cu 10 in care poti sa stai la soare fara sa iti arzi pielea. Astfel, pentru un factor de protectie 5, esti protejata timp de 50 de minute, iar o crema cu factor 50 te protejeaza impotriva arsurilor pentru 500 de minute.

Cel putin asta declara producatorii. In realitate, lucrurile stau o idee diferit, insa am sa revin la acest punct in randurile urmatoare. SPF-ul reprezinta protectia pe care o poti dobandi impotriva radiatiilor si se refera strict la cele de tip B.

Chiar daca, teoretic, esti protejata in acest interval, nu trebuie sa te culci pe o ureche…si cu atat mai putin pe plaja. Acestea sunt niste reguli generale, stabilite de deramatologi, insa situatiile difera in functie de tipul de piele.

Astfel, daca ai pielea deschisa la culoare, parul blond sau roscat natural si ochi deschisi la culoare faci parte din grupul cu cel mai mare risc. Ca sa nu iti chinuiesti pielea acum, si pe tine mai tarziu, aplica des crema de plaja, nu te expune intre orele critice si poarta haine largi si vaporoase.

Ce ar trebui sa mai stii…Chiar daca crema este rezistenta la apa, trebuie sa o reaplici dupa fiecare baie in mare sau piscina. Chiar si transpiratia abundenta reduce puterea de protectie a cremei cu SPF.

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*