Bolile infectioase ale copilariei I – Rujeola

 

Ai un pui cu febra si bubite si nu stii cum sa-l doftoricesti mai bine?

Fiecare dintre noi, la varsta copilariei, am avut cel putin una dintre bolile infectioase virale care ne-au imobilizat in casa. Din fericire, simptomele acestor boli sunt usor de sesizat si se trateaza destul de repede.

Citeste care sunt bolile copilariei, ce simptome au si invata cum iti poti ajuta copilasul sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Rujeola (Pojarul)

 

Rujeola este o boala infecto-contagioasa, in general benigna, imunizanta, cauzata de un virus din familia Paramyxovirus (genul Morbillivirus), care afecteaza indeosebi copiii si se transmite direct.

 

Semne si simptome:

 –  Simptomele rujeolei survin dupa 7 -14 zile de la infectare

 –  constau in febra ridicata, inflamatia mucoasei foselor nazale (rinita), accese de tuse, inflamatia conjunctivelor (membrane ce tapeteaza interiorul ochilor si partea interna a pleoapelor), asociata cu secretii nazale si oculare. Uneori, copilul este sensibil la lumina.

– Dupa 2 -4 zile, in interiorul obrajilor apar pete mici, albe – semnul Koplik, caracteristic perioadei de invazie a rujeolei. Aceste pete mici sunt asemanatoare unor fire de nisip albe si sunt uneori insotite de inflamatia faringelui si a mucoasei laringelui, a traheii si bronhiilor.

– Eruptia cutanata apare intai pe fata laterala a gatului si dupa urechi, sub forma unor pete rosii, cu forma neregulata, ce devin rapid in relief. In urmatoarele 2 zile, eruptia se extinde pe trunchi, brate, palme, picioare si talpi, in timp ce petele de pe fata dispar. La unele persoane cu o forma severa de rujeola, se pot observa petesii sau echimoze, ce corespund unor pete de purpura de mici dimensiuni. Purpura reprezinta o efuziune anormala de sange la nivelul pielii si mucoaselor: acestea prezinta pete rosii sau albastrui. Eruptia este insotita uneori de prurit (mancarimi). Simptomele regreseaza in mai putin de o saptamana.

Rujeola in sine nu este o boala grava cu conditia sa nu existe complicatii. Dintre acestea, amintim:

– otita si laringita

– bronsita, pneumopatia;

– rujeola pulmonara maligna, putand duce la dificultati de respiratie si chiar la moarte;

– stafilococi pulmonari;

– bronhopneumopatie bacteriana;

– meningoencefalita (un caz din 1000).

 

Panencefalita sclerozanta subacuta

Aceasta este una dintre complicatiile tardive ale rujeolei, aparand, in medie, la 7 ani dupa expunere, fiind mortala (in unul sau doi ani).

Boala se caracterizeaza printr-o lunga perioada de incubatie (mai multi ani) si rezistenta virusului. Boala atinge cu precadere copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, iar frecventa ei este de unul la un milion. De asemenea, baieteii sunt mai des afectati decat fetitele, iar in 85% din cazuri, acestia locuiesc in mediul rural. In 50% din cazuri, copiii au facut rujeola inainte de a implini 2 ani. Cauza bolii nu este cunoscuta.

 

Panencefalita debuteaza prin deteriorarea de ordin intelectual, prin tulburari de dispozitie si de personalitate. In cateva luni sau chiar saptamani, se pot observa urmatoarele simptome: caderi in timpul mersului, miscari anormale, convulsii, probleme care afecteaza limbajul si gesticulatia, rigiditate, grave tulburari de atentie etc.

Diagnosticul poate fi pus analizand nivelul de anticorpi din sange si lichidul cefalorahidian. Biopsia cerebrala este de natura sa confirme diagnosticul.

Boala evolueaza si se dovedeste fatala in cateva luni sau in cativa ani. Nu se cunoaste niciun tratament.

 

Tratament:

Nu exista un tratament specific pentru rujeola, cu exceptia tratamentului simptomatic (al febrei, tusei, rinitei si conjunctivitei). 

Carantina este necesara pentru toata durata bolii.

 

Predispozitii

Copiii care sufera de mucoviscidoza, de malnutritie severa, malformatii cardiace, insuficienta respiratorie sau cei care fac chimioterapie sunt mai expusi complicatiilor rujeolei decat cei sanatosi.

Nou-nascutii si sugarii ai caror mame nu au fost vaccinate contra rujeolei sunt, la randul lor, expusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*