Barfitul – pro sau contra!

In pauza de cafea, in autobuz, la telefon cu cel mai bun prieten sau la petreceri cu amicii, toti discutam, ne dam cu parerea sau, mai bine spus, barfim. O fi bine? O fi rau?

Barfa este un subiect fascinant pana si pentru cercetatorii care au incercat sa gaseasca motivele pentru care facem asta si, bineinteles, sa ne arate, cu probe, de ce e bine sa barfim.

Asadar, s-ar putea ca barfa sa nu fie chiar asa de rea cum ne-am obisnuit noi s-o consideram.

Barfim mai mult decat credem

Se pare ca cea mai mare parte a conversatiilor noastre este… barfa! Cam doua treimi din discutiile pe care le purtam sunt rezervate dezbaterii relatiilor si experientelor noastre sau ale altora: cine ce a mai facut, cum se comporta prietenii, membrii familiei si vedetele, cum ne comportam noi in comparatie cu altii, ce e bine, ce e rau… Si lista nu se opreste aici!

Ne ajuta sa ne integram

E dovedit, barfa nu este doar o pierdere de timp. Se pare ca este esential sa vorbesti cu si despre ceilalti daca vrei sa fii acceptat de cei din jur. Din punct de vedere social si psihologic, barfa este folositoare pentru ca ajuta la initierea si la intarirea relatiilor dintre oameni.

Uneori, ajuta la rezolvarea conflictelor. Alteori, ne sprijina in a crea si a mentine legaturi cu ceilalti. Si, de cele mai multe ori, chiar daca nu este de fiecare data cea mai buna solutie, poate destinde o atmosfera ceva mai incarcata.

"Terapie" buna pentru femei…

Studiile arata ca femeile sunt mai fericite si mai sanatoase daca barfesc in mod regulat. Asta deoarece nivelul de progesteron (hormon feminin) creste, iar acest lucru are ca efect direct scaderea nivelului de stres. De asemenea, se pare ca, in cazul femeilor, barfa creste pofta de viata.

…si pentru barbati

Desi femeile sunt cunoscute drept experte in domeniu, si barbatii barfesc la fel de mult, mai ales la telefon, conform unui studiu al Centrului de Cercetare a Problemelor Sociale (SIRC) din Oxford, Marea Britanie.

33% din barbati poarta astfel de discutii aproape zilnic la telefon, in timp ce numai 26% din femei prefera aceasta modalitate. Diferentele nu se opresc aici. Barbatii prefera sa barfeasca cu partenera de viata, cu prietenele si cu colegii de serviciu, in timp ce femeile barfesc cu alte femei si cu membri ai familiei si ofera mai multe detalii.

Vedetele, subiect de barfa

Te-ai gandit vreodata de ce acordam asa de mare interes vedetelor? Explicatia ar fi ca, vazandu-le tot timpul si auzind vorbindu-se despre ele, ne sunt la fel de familiare ca vecinii. Mai mult, subiectele despre vedete sunt o metoda simpla de a incepe o conversatie cu cineva necunoscut sau cu care nu ai nimic in comun.

Cand devine un pericol?

Barfa e buna, dar cu masura. Este important sa impartasim anumite detalii, dar nu orice, oricand si cu oricine. O poti folosi daca te ajuta sa te integrezi intr-un grup, insa devine un pericol in cazul in care spui lucruri negative despre o persoana doar ca sa „dai“ tu bine.

Asadar, daca e vorba depre o veste buna, poti s-o transmiti mai departe. Lucrurile negative sau cele care pot rani pe cineva ar fi bine sa le pastrezi pentru tine.

 

 • “Barfa este unealta poetului, conversatia omului de stiinta si consolarea casnicelor, a celor spirituali, a celor puternici si a intelectualilor. Incepe in leagan si se termina odata ce omul isi pierde abilitatea de a vorbi.” – Phyllis McGinley
 • “Arata-mi pe cineva care nu barfeste niciodata si-ti arat pe cineva care nu este interesat de oameni.” – Barbara Walters
  • “Trei oameni pot pastra un secret, daca doi dintre ei sunt morti.” Benjamin Franklin
  • “Ce nu vezi cu ochii tai, nu spune.” – proverb evreiesc
  • “Barfa este arta de a nu spune nimic intr-un mod care nu mai lasa nimic de spus.” – Walter Winchell
  Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  *