Cancerul mamar – cum il putem depista!

 

Cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer a femeii. Este perfect curabil daca e diagnosticat si tratat la timp… asa incepeam articolul anterior despre aceasta boala care afecteaza din ce in ce mai multe mame, fiice, bunice, prietene…

Astazi as vrea sa discutam despre cum il putem depista, care sunt cele mai comune metode de diagnostic, ce teste putem sa facem si care sunt metodele de tratament .

 

Cu cat este depistat mai precoce cancerul mamar, cu atat este mai usor de tratat si cu sanse de reusita mai mari.

Cancerul de sân este una dintre cele mai lente tumori. De la declanşarea procesului până la apariţia unei tumori de 1 cm diametru pot trece chiar şi zece ani. În acest interval, depistarea bolii conferă şanse maxime de vindecare. Detectarea cancerului mamar în stadiul 0 face ca supravieţuirea la cinci ani să fie între 98-100%. În schimb, depistarea în stadiul 2 o reduce la 75%, în stadiul trei la 50%, iar în stadiul patru la 15%.

 

Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:

 

Autoexaminarea sânilor – Aceasta este o procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari. Medicul vă va explica cum se face auto-examinarea periodică a sânului pentru că astfel pot fi detectate formaţiunile tumorale sau modificările ţesutului glandei mamare.

Examinarea clinica a sanilor – Aceasta consta in examinarea (inspectia, palparea) atenta a sanului si a axilei de catre medicul specialist, pentru depistarea unor noduli sau altor formatiuni anormale. 

Mamografia – Mamografia este o radiografie mamara care poate adesea depista tumori care sunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic. Medicii specialisti pot recomanda repetarea regulata a mamografiei, in special in cazul femeilor cu factori de risc pentru cancer mamar. Utilitatea mamografiei variaza in functie de varsta. 

La 40 de ani se recomandă prima mamografie, împreună cu un examen fizic;

Intre 40-49 de ani se va efectua o mamografie la doi ani, însoţită de examen fizic realizat de medicul specialist, la care se adaugă autoexaminarea lunară;

Dupa 50 de ani, se prevede un examen clinic şi mamografie anual şi autoexaminare în aceeaşi zi a lunii.

În condiţiile unor factori de risc, se tinde să se urmarească femeia de la 35 de ani. 

Ecografia –  se recomanda in cazul in care examinarea clinica sau mamografia depisteaza un nodul mamar. Ecografia mamara este folosita pentru localizarea anomaliilor, incluzand nodulii. Este adesea folosita pentru diferentierea nodulilor solizi de "nodulii" plini cu lichid (chiste); .

Biopsia. Prelevarea si examinarea sub microscop a unei probe de ţesut pentru a se depista existenţa celulelor canceroase. In cazul in care este depistat un nodul mamar, se extirpa o mica portiune din el pentru a fi analizat microscopic pentru a se cauta prezenta celulelor canceroase. Biopsia se realizeaza prin introducerea la nivelul nodulului a unui mic ac cu care se preleva tesut. 

RMN san – RMN (rezonanta magnetica nucleara) este mult mai sensibila fata de mamografie in detectarea tumorilor la femeile care au un istoric familial de cancere mamare semnificativ. 

 

Cand medicul suspecteaza un cancer mamar care a metastazat poate recomanda teste suplimentare care includ: 

– computer tomografia care reda imagini detaliate ale organelor si structurilor din torace, abdomen si pelvis;; 

– scintigrafia osoasa pentru a depista metastazele osoase; 

– computer tomografia sau RMN cerebral pentru depistarea metastazelor cerebrale.

 

De retinut!

Femeile care au avut un cancer mamar au un risc crescut de a dezvolta un nou cancer sau un al doilea cancer mamar (cancer mamar recurent sau metastatic). Pentru siguranta nerecidivarii, se recomanda controale medicale regulate, care sa includa examinare fizica si mamografie. In cazul in care, la o femeie care a fost tratata pentru cancer mamar, apar modificari neobisnuite in zona tratata sau in celalalt san sau daca apar ganglioni palpabili sau dureri osoase, se recomanda consultul medical urgent. 

 

Tipurile de tratament pentru cancerul mamar sunt:

1. Extirparea chirurgicala – procedeele de extirpare sunt:

– extirparea nodulului cu pastrarea intacta a sanului

– extirparea intregului san (mastectomie)

2. Radioterapia

3. Chimioterapia

4. Terapia hormonala 

5. Terapia biologica cu anticorpi monoclonali care blocheaza proteina HER-2 (aceasta terapie este uneori folosita in tratamentul cancerului mamar care a metastazat in alte zone ale organismului).

 

Tratamentul este de obicei chirurgical, medicamentos si radioterapeutic. Decizia asupra metodei de tratament se bazeaza pe o combinatie de factori care includ informatii specifice despre cancer, preferintele bolnavului si starea de sanatate a acestuia.

 

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta in prevenirea cancerului la san:

Evitaţi să devenţi supraponderală. Obezitatea creşte riscul de cancer mamar după menopauză, perioada când incidenţa acestei afecţiuni este maximă.

Hrăniţi-vă sănătos. Mâncaţi cât mai multe fructe, legume şi cereale integrale şi consumaţi cât mai puţine băuturi carbogazoase, carbohidraţi şi grăsimi. Renunţaţi la carnea de porc şi consumaţi în schimb piept de pui şi peşte pentru a vă asigura necesarul de proteine zilnic.

Faceţi mişcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

Consumaţi alcool cu moderaţie sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.

Evitaţi "terapia de substituţie hormonală". Terapia hormonală la menopauza creşte riscul bolii. Dacă totuşi trebuie să luaţi hormoni pentru a "îmblânzi" simptomele menopauzei, evitaţi pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizaţi-le numai trei ani.

Dacă luaţi medicamente care blochează estrogenul în corp şi aveti peste 60 de ani, consultaţi medicul asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanţe.

Nu fumaţi. Fumatul îndelungat este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.

Hrăniţi-vă la sân copilul cât mai mult timp posibil. Mamele care îşi hrănesc bebeluşul la sân cel puţin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.

Faceţi lunar o autoexaminare a sânilor deoarece acesta este cea mai la rapidă metodă de a depista schimbări ale sânilor.

 

La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer de sân !

La fiecare 15 minute, o femeie moare din cauza acestei boli !

Una din opt femei va dezvolta pe parcursul vieţii cancer de sân !

Studiile de autopsie arată că 2% dintre persoanele investigate prezintă un cancer de sân nediagnosticat atunci cand mor !

Cancerul mamar este principala cauză de moarte la femeile cu vârsta cuprinsă între 40 şi 55 de ani !

În România, 1% dintre femei se îmbolnăvesc anual de cancer mamar, iar 85% dintre cazuri sunt depistate în fazele avansate ale bolii !

 

Stiind toate acestea…nu neglija nici cel mai mic simptom si du-te la medic !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*