Contraceptia

 

Planificarea familiala se bazeaza pe dreptul fundamental al tuturor cuplurilor si persoanelor de a decide liber si responsabil asupra numarului de copii pe care doresc sa il aiba si asupra intervalului dintre nasteri. Ea acorda indivizilor si cuplurilor dreptul de a-si consolida propria fertilitate si de a avea numarul dorit de copii atunci cand considera oportun. Inca din cele mai vechi timpuri femeile au incercat sa previna o sarcina sau sa scape de o sarcina nedorita. De aceea sunt si o multitudine de metode aparute de-a lungul timpului in functie de progresul tehnologic al momentului. In acelasi timp exista insa si un numar imens de femei care au murit provocandu-si singure avortul.

Din pacate si astazi in Romania se moare prin avort provocat. Pentru a evita acest lucru este suficient doar sa va informati sau sa apelati la medic atunci cand doriti sa stiti cum sa va protejati pentru a nu avea o sarcina nedorita.

In cautarea celei mai potrivite metode de contraceptie, femeile sunt nevoite sa testeze tot felul de produse, de cele mai multe ori adevarate otravuri pentru organism. Buimacite de mesajele publicitare, de experientele prietenelor sau de sfaturile specialistilor, ele iau uneori decizii pripite, punandu-si sanatatea in pericol.

In prezent gama metodelor de contraceptie este foarte variata, oferind fiecarei femei posibilitatea de a putea alege in functiei de nevoile personale si ale organismului sau. Cu toate acestea unele femei se simt foarte confortabil daca apeleaza la clasicele metode naturale de contraceptie. Acest tip de contraceptie este considerat „natural” datorita faptului ca metodele incluse in aceasta categorie nu presupun interventii chirurgicale sau interventii asupra sistemului hormonal.

Haideti impreuna sa dezbatem clasicele metode "naturale" de contraceptie si nu numai.

 

Metode naturale:

 

1. Metoda calendarului

Presupune calcularea perioadei fertile a unei femei folosind calendarul. Astfel femeia trebuie mai intai sa noteze pe un calendar perioadele ultimelor 12 cicluri menstruale( de cand incepe menstra pana la urmatoare menstra), dupa care va scadea 18 zile din ciclul sau menstrual cel mai scurt (pentru a determina prima zi de fertilitate), si 11 zile din cel mai lung ciclul al sau (pentru a determina ultima zi de fertilitate). Dupa aceasta operatiune femeia va putea calcula zilele exacte in care are loc ovulatia.

Metoda calendarului prezinta un grad de precizie de numai 80%, iar in prezent nu mai este folosit ca metoda de contraceptie decat in combinatie cu alta metoda.

Statistic ovulatia unei femei incepe in ziua a 14-a in cazul unui ciclu regulat de 28 de zile

Durata de viata a unui ovul este de 2-3 zile, iar spermatozoizii pot supravietui in mediul intrauterin pana la 3-4 zile astfel ca perioada de fecunditate este masurata in saptamani.

Exemplu: 

Socotind ziua a 14-a, ziua de nastere a ovulului, un spermatozoid poate sa-l fecundeze daca este depus in vagin cu 24-48 ore inainte (deci in zilele 12-13). Ovulul traieste 12-24 ore, deci el poate sa fie fecundat de un spermatozoid depus in vagin la o zi de la nasterea sa (ziua 15).

Deci zilele fertile sunt intre zilele a 12-a si a 15-a ale ciclului. Pentru mai multa siguranta acest interval poate fi marit, intre zilele 11-17, deci o saptamana!

 

2. Stabilirea temperaturii bazale

Aceasta metoda porneste de la faptul ca temperatura intrauterina scade cu 12 pana la 24 de ore inainte de eliberarea ovulului, si creste din nou imediat ce ovulatia are loc. Cu toate acestea trebuie sa stiti ca diferentele in ceea ce priveste temperatura bazala sunt foarte mici, de pana la 0.5 grade Celsius.

Pentru ca aceasta metoda sa fie cat mai precisa este necesar ca temperatura bazala sa fie luata in fiecare dimineata inainte sa va dati jos din pat, cu ajutorul unui termometru special. Deasemenea medicii recomanda abstinenta incepand cu ziua cand temperatura scade pana la 48-72 de ore dupa ce aceasta creste la loc.

 

3. Metoda analizarii mucusului

Aceasta metoda vizeaza descoperirea unui anumit tip de mucus produs la nivelul cervixului in perioada ovulatiei, ca raspuns la estrogen. 

Mucusul cervical al unei femei este diferit in functie de momentul ciclului menstrual si aceste schimbari ale mucusului cervical reflecta stadiul in care se afla ea intr-un anumit moment al ciclului.

Dupa menstruatie, pe masura ce ciclul tau progreseaza, mucusul tau cervical isi mareste volumul si isi schimba textura. Se considera ca esti cel mai fertila cand mucusul cervical devine limpede, alunecos si lipicios. In acest stadiu mucusul cervical poate fi comparat cu albusul unui ou crud.

Pentru ca metoda sa fie insa sigura 100% este indicata abstinenta timp de 3-4 zile.

 

4. Metoda retragerii

Aceasta metoda, numita si coitus interruptus, presupune retragerea penisului din interiorul vaginului inainte ca ejacularea sa aiba loc, astfel incat sperma eliberata sa nu ramana la nivelul cavitatii intrauterine. Eficacitatea acestei metode este de  doar 75-80% datorita faptului ca barbatul poate sa ejaculeze si inainte de orgasm.

 

5. Dusul intravaginal si urinarea

Dusurile vaginale presupun folosirea unei solutii  speciale pentru a curata cavitatea intravaginala. Ceea ce trebuie sa stiti insa este faptul ca aceasta metoda nu este destul de eficienta pentru a fi utilizata ca metoda de contraceptie.

Alte femei dimpotriva considera o metoda de protectie impotriva unei sarcini nedorite, mictiunea imediat dupa consumarea actului sexual. De obicei aceasta mictiune are loc din picioare datorita unei alte idei din popor conform careia gravitatia va impiedica spermatozoizii sa „urce" catre ovul. Total neadevarat si nu trebuie sa va bazati 100% pe aceasta metoda!

 

6. Abstinenta

La ora actuala abstinenta poate fi consierata singura metoda de contraceptie 100% sigura. Un alt beneficiu al abstinentei este protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS), context ce presupune nepracticarea nici unei forme de sex (normal, anal sau oral).

 

Metode de bariera:

1. Prezervativul

Prezervativul impiedica (daca este utlizat corect) intrarea spermatozoizilor in cavitatea uterina. Este singura metoda care ofera protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala. Este o metoda a carei eficienta se apropie de cea a metodelor moderne de contraceptie (pilule anticonceptionale, etc). Prezervativul trebuie utilizat corect. Acesta se introduce pe penisul aflat in erectie inaintea oricarui contact sexual (prezervativul se tine de varf pentru a se evita formarea unei perne de aer in varf care poate duce la ruperea prezervativului si se ruleaza spre baza penisului) si se scoate dupa terminarea actului sexual inainte ca penisul sa iasa din erectie. De asemenea trebuie verificata etanseitatea acestuia. Prezervativului i se face un nod si se arunca. Dupa scoaterea prezervativului, trebuie evitat orice contact al penisului cu zona genitala a femeii, deoarece exista riscul patrunderii spermatozoizilor in vagin.

 

2. Diafragma

Diafragma este o cupa de cauciuc de forma unui "dom" (sau a unui prezervativ inca ne-rulat), cu o margine flexibila, ce se introduce in vagin ca si forma de contraceptie. Diafragma este confectionata din cauciuc moale, elastic care se muleaza anatomic, contactul sexual se desfasoara natural ca si cum nu ar exista nici un corp strain.

 

Diafragma se insereaza in vagin, sta fixata de cervix (deschiderea uterului) si este tinuta in pozitie de muschii vaginali. Tine in ea spermicid, care ucide spermatozoizii, prevenind astfel fertilizarea si sarcina.

Dupa incheierea actului sexual, diafragma se pastreaza in vagin 6-8 ore, dar nu pentru mai mult de 24 de ore. In cazul unei nopti fierbinti cu reprize de sex repetate nu e neaparat nevoie sa scoti diafragma. Tot ce va trebui sa faci este sa aplici din nou substanta spermicida cu ajutorul unui instrument special. 

Extragerea se face cu blandete, cu ajutorul degetului care prinde marginea si o trage in jos si in afara.

Diafragma se spala cu apa si sapun nealcalin dupa fiecare utilizare. Se refoloseste, perioada de maxim 2 ani.

Studiile arata ca aceasta metoda contraceptiva de bariera are o eficienta de 86-94%. Diafragma ofera protectie limitata impotriva bolilor sexuale de genul HIV/SIDA.

 

 

3. Cupola cervicala

Este o versiune mai mica a diafragmei, facuta dintr-un cauciuc putin mai gros si fixat de catre doctor. Cupola, tinuta in loc prin absorbtie si partial umpluta cu gel sau crema contraceptiva, este introdusa astfel incat sa acopere cervixul. Daca actul sexual este repetat nu este necesar sa aplicati din nou spermicidul, dar ar trebui sa verificati si sa fiti siguri daca cupola este la locul ei. Cupola este la fel de eficienta ca si diafragma, pentru femeile care nu au avut copii, dar o eroare mai mare se inregistreaza la femeile care au avut copii.

Cand folosesti pentru prima data cupola cervicala, ar trebui sa faci un test dupa cateva luni, pentru ca un anumit tip de infectii si inflamatii apar mai probabil la utilizatorii acestei metode contraceptive. Unor femei nu li se poate potrivi cupola cervicala sau nu se poate fixa cupola cu usurinta si atunci trebuie sa foloseasca o alta metoda contraceptiva. De fiecare data cand este folosita, cupola trebuie verificata de rupturi sau crapaturi. Inlocuiti-o daca pare deteriorata. Ca si la diafragma, verificati-o anual, sau dupa sarcina.

 

4. Buretele contraceptiv

Buretele contraceptiv este un burete mic care contine spermicid, care se arunca dupa utilizare. Buretele trebuie inmuiat cu apa (nu cu saliva) chiar inainte de introducerea deasupra cervixului. Odata fixat,el garanteaza protectie pentru 24 de ore, indiferent de cat de des se desfasoara actul sexual.

Buretele este aproape la fel de eficient ca diafragma, dar, ca si cupola, este mai putin eficient la femeile care au nascut deja. Pe langa riscul aparitiei sindromului socului toxic, femeile care folosesc acest burete sunt mai expuse riscului de infectii cu sifilis.

 

5. Prezervativul feminin

Eficienta metodei cand este folosita corect: 95% (eficienta medie) – intr-un an, din 1.000 de femei, 50 raman insarcinate. Metoda nu este inca disponibila in Romania. Este o folie din poliuretan care se potriveste in vagin. La fiecare capat exista un inel flexibil pentru a mentine prezervativul in locul sau. Capatul inchis al prezervativului feminin acopera colul uterului, iar capatul deschis este pozitionat la intrarea in vagin. Prezervativul feminin ofera protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, daca este folosit corect. Se recomanda cand ai contact sexual cu un partener nou, cand ai mai multi parteneri sau nu esti sigura de viata sexuala anterioara a partenerului. Nu este disponibil in toate tarile si necesita exercitiu pentru a fi folosit corect.

 

Alte metode de contraceptie:

 

Spermicidele (creme, tablete, spray-uri)

Acestea sunt metode care se bazeaza pe distrugerea spermatozoizilor inainte ca ei sa poata fecunda ovulul. Au o modalitate de intrebuintare destul de incomoda (se aplica in interiorul vaginului cu o perioada de timp – de obicei o jumatate de ora – inaintea actului sexual). Sunt dificil de folosit, pot provoca disconfort si au o eficacitate destul de redusa. Eventual pot fi asociate prezervativului pentru o mai mare siguranta. Spermicidele nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

 

Contraceptia hormonala

 Contraceptia hormonala este o metoda care a revolutionat contraceptia incepand cu anii '60. Preparatele sunt bazate pe actiunea fie a unei combinatii de progestageni si estrogeni, fie doar pe progestageni. Mecanismul principal de actiune al acestor hormoni este impiedicarea ovulatiei.

Contraceptivele se gasesc cel mai des sub forma orala. Eficienta contraceptivelor este de 100% (este luata ca eficienta de referinta).

1. Pilula contraceptiva trebuie administrata zilnic la o ora fixa. In cazul in care se uita administrarea pilulei, aceasta se administreaza in termen de maximum 12 ore fata de ora obisnuita. Daca pilula nu se ia in termen de 12 ore fata de momentul obisnuit din zi, ea se arunca, se continua administrarea in continuare a pilulelor de pe folie si pana la urmatorul ciclu menstrual se vor folosi alte metode contraceptive (prezervativul, etc). Urmatoarea folie se administreaza in mod obisnuit.

Prescrierea pilulelor se face numai de catre medicul specialist, in functie de organismul fiecarei femei. Inainte de administrarea contraceptivelor pentru prima data, o vizita la medicul ginecolog este absolut necesara.

In afara efectului contraceptiv, anticonceptionalele ajuta la reglarea ciclului menstrual, reducerea sangerarii in timpul ciclului, disparitia durerilor menstruale si la tratamentul chistelor ovariene functionale.

Pilula anticonceptionala se administreaza din prima zi a ciclului menstrual, in aceeasi ora din zi (preferabil seara) timp de 21 zile, apoi 7 zile pauza si apoi 28 de zile fara pauza. Totusi modul exact de administrare nu poate fi stabilit decat de catre un medic specializat. Nu asigura protectie impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

 

2. Implantele subdermice sunt 6 capsule subtiri, flexibile, (de dimensiunea unui chibrit) care contin un progestagen asemanator hormonului natural produs de organismul femeii. Se implanteaza sub piele, in partea superioara a bratului.

Efectul contraceptiv este datorat ingroasarii mucusului cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. De asemenea, la aproximativ jumatate din ciclurile menstruale inhiba ovulatia (eliberarea ovulelor din ovare).

Este o metoda deosebit de eficienta, un set de capsule previne sarcina timp de cel putin 5 ani. Previne sarcina pe perioada foarte lunga dar cu efect reversibil, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu necesita administrare zilnica, la aceeasi ora, fertilitatea revine aproape imediat dupa extragerea capsulelor, nu au efecte secundare estrogenice (nu cresc riscul complicatiilor legate de estrogen), ajuta la prevenirea sarcinilor ectopice, poate ajuta la prevenirea cancerului endometrial, femeile nu pot incepe sau intrerupe singure tratamentul.

Atentie insa, pot apare modificari ale ciclurilor menstruale: mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoree, cresterea dimensiunii ovarelor sau chisturilor de ovar, greturi, nervozitate, acnee sau eruptii cutanate, modificarea poftei de mancare si a greutatii corporale.

Capsulele trebuie sa fie inserate si extrase de personal medical instruit in acest sens si doar la recomandarea medicului specialist. Nu protejeaza impotriva bolilor transmise sexual!

 

3. Contraceptivul injectabil contine un progestagen sau un progestagen si un estrogen, inhiba ovulatia.

De asemenea ingroasa mucusul cervical ingreunand trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

Se administreaza o injectie in fiecare luna sau din 3 in 3 luni. O injectie previne sarcina timp de o luna sau timp de 3 luni cu o eficacitate foarte buna

Previne sarcina pe perioada lunga dar cu efect reversibil, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu necesita administrare zilnica, ajuta la prevenirea cancerului endometrial, ajuta la prevenirea fibromatozei uterine, poate ajuta la prevenirea cancerului de ovar.

Pot apare modificari ale ciclurilor menstruale, mici sangerari sub forma de picaturi intre menstruatii, amenoree, poate determina cresterea in greutate, revenirea fertilitatii se face dupa un timp mai indelungat decat in cazul celorlalte metode, la unele femei pot sa apara greturi, dureri de cap, scaderea apetitului sexual, acnee.

Injectiile trebuie facute de personal medical care a fost instruit in administrarea injectabilelor si numai la recomandarea medicului specialist.

Nu protejeaza impotriva bolilor transmise sexual!

 

Contraceptia de urgenta

 

Contraceptia de urgenta, numita si pilula de a doua zi, se foloseste in cazul unui contact sexual neprotejat pentru a preveni o sarcina nedorita. Nu este o metoda abortiva ci impiedica fecundatia si nidatia.

Contraceptia de urgenta presupune administrarea unei tablete hormonale si cat mai rapid (in cel mult 72 de ore). De obicei se administreaza doua tablete la interval de 12 ore.

Are o serie de efecte secundare neplacute si nu trebuie folosita de mai mult de doua ori pe an. Necesita o informare corecta. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

 

Steriletul

Aceasta este o metoda contraceptiva veche si consta in introducerea unui corp strain in uter. Acesta impiedica nidatia (cuibarirea oului) si alte mecanisme secundare. Steriletele pot fi simple (din plastic), cu cupru (mecanism chimic), cu progesteron (mecanism hormonal). Eficacitatea steriletelor este destul de mare (in ordine crescatoare pentru tipurile enumerate mai sus), apropiata de cea a contraceptivelor orale. Steriletul trebuie aplicat numai de catre medicul specializat, necesita un control genital prealabil si periodic ulterior, are un cost redus, este o metoda contraceptiva comoda insa prezinta o serie de dezavantaje: creste cantitatea sangerarii, creste frecventa BIP si provoaca senzatia psihica de corp strain. Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

 

Steriletul de urgenta

 Steriletul de urgenta trebuie aplicat in maxim 5 zile de la contactul sexual neprotejat si are o eficienta ridicata. Steriletul se aplica numai de catre medicul specialist.

Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmisie sexuala.

 

 

Indiferent care este metoda pe care o alegeti pentru a va feri de aparitia unei sarcini nedorite este important sa realizati ca eficacitatea acestora nu este niciodata maxima, si nici nu va ofera protectie fata de bolile cu transmitere sexuala (BTS)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*