Primul ajutor in caz de insolatie

Nu mai suporti zilele toride si nu mai stii ce sa faci sa te protejezi de temperaturile extrem de ridicate? Cele mai frecvente tulburari care apar din cauza caldurii sunt: ameteli, crampe musculare, senzatie de epuizare si insolatia.

 

Insolatia este o stare care poate pune viata in pericol si care apare daca organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura. Poate aparea cand temperatura ambientala este foarte ridicata, se transpira foarte mult si nu se beau suficiente lichide pentru a putea inlocui pierderea acestora prin traspiratie. O persoana cu insolatie poate avea o temperatura de pana la 40.56 gr C) sau mai mare si sa nu mai transpire.

Simptome:

Acestea pot varia de la individ la individ, insa printre cele mai frecvent intalnite se numara:

 • migrena;
 • ameteala;
 • slabiciune;
 • dificultate in respiratie;
 • frisoane;
 • greata;
 • gura uscata;
 • sete puternica;
 • temperatura corpului foarte ridicata;
 • halucinatii;
 • ritm cadiac accelerat.

Masuri de prim ajutor

1. Muta persoana afectata intr-o incapere racoroasa,

2. Indeparteaza-i hainele si stropeste cu apa rece sau daca exista conditii se poate infasura intr-un cearsaf umed;

3. Aplica pachete cu gheata sau comprese cu apa rece pe gat, abdomen si la subsuori;

4. Aseaza persoana afectata in pozitia culcat cu picioarele usor ridicate;

5. Nu trebuie sa-i administrezi niciun medicament pentru scaderea febrei, deoarece ii va face mai mult rau;

6. Nu folosi alcoolul pentru frectii pe corp si incheieturi;

7. Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata. Totusi, majoritatea pacientilor cu insolatie au un status mental alterat si nu li se pot administra lichide pe cale orala in conditii de siguranta.

De asemenea, repausul la pat este absolut necesar dupa insolatie, iar temperatura corpului va fluctua anormal cateva saptamani dupa incident.

Pentru restabilirea dupa o asemenea tulburare datorata caldurii excesive, trebuie sa se consume mari cantitati de lichide, supe de legume, sucuri de fructe, banane, cartofi, mazare si fasole boabe.

Tratamentul oboselii cauzate de caldura

Trebuie intrerupta orice activitate si pacientul trebuie sa se odihneasca.

Pacientul trebuie sa iasa din actiunea directa a razelor de soare si sa se intinda (sa se culce) intr-un mediu racoros, ca de exemplu la umbra sau intr-o zona cu aer conditionat. Picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului. Trebuie inlaturate hainele in exces.

Pacientul se poate racori aplicand-si comprese reci sau folosind un ventilator.

Pentru a se racori rapid, pacientul isi poate pune pungi cu gheata in axile (sub brate) si pe abdomen, unde vasele mari de sange se gasesc la suprafata tegumentului.

Trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute. Trebuie sa se bea 1.9 litri de lichide reci la fiecare 2 pana la 4 ore. Se considera ca se consuma suficiente lichide daca urina este normala la culoare si in cantitate suficienta si pacientul urineaza la fiecare 2 pana la 4 ore.

Este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare. Trebuie evitate activitatile fizice extenuante. In mod normal rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*