Onicofagia – de ce ne roadem unghiile?

Actul de mancare a unghiilor se numeste onicofagie (greaca: onyx=unghie, phagein=mancare).
Onicofagia este un comportament de "automutilare", persoanele afectate fiind cele timide, inchise in ele, anxioase, lipsite de afectuozitate, cauze fiind si certurile in familie, neintegrarea sociala, etc. fiind un mod prin care individul isi exprima agresivitatea catre el insusi si nu catre lumea exterioara.

Onicofagia sau roaderea unghiilor este un obicei des intalnit prin care se elimina stresul. O persoana isi poate roade unghiile in momente de stres sau plictiseala ori inactivitate. Acesta poate fi inclusiv un tip de comportament invatat de la membrii familiei.

Gestul este interpretat de catre psihologi in doua moduri:

1. acela de a duce ceva la gura (metaforic: experienta sanului matern);
2. acela de a rontai, de a roade (ca semn de agresiune, sau semnal prin care se incearca a atrage atentia asupra prorpiei persoane);

Onicofagia poate dura ani intregi sau ramane ca un tic nervos permanent, pentru toata viata. Afecteaza in general persoanele cu caractere la extreme: atat copiii anxiosi, foarte timizi, cat si pe cei superactivi, nervosi. Mai tarziu, ei reproduc acest gest la cea mai mica neliniste sau stare de angoasa, ca un gest reflex. Acest obicei aparent banal se dovedeste a fi periculos atat pentru sanatatea dintilor, cat si a ficatului. Daca unghia va fi muscata sau rupta intr-un mod extrem (ceea ce inseamna ca aceasta sangereaza in mod constant) aceasta poate fi afectata in diverse moduri, unele destul de grave. De aceea este necesar sa se solicite ajutorul de specialitate. Onicofagia face parte dintr-un grup de comportamente specifice tulburarilor obsesiv-compulsive.

Simptomele atribuite onicofagiei se intensifica in momentul in care persoanele afectate nu mai traiesc intr-un mediu in care se comunica suficient.

Este foarte important de stiut ca in afara de aspectul inestetic, mancatul unghiilor iti poate crea probleme de sanatate. De fiecare data cand iti bagi degetele in gura, introduci o multime de microbi care s-au strans pe mainile tale.

Bacteriile ingerate pot provoca infectii digestive (dizenteria), herpes, (deterioarea smalutului dintilor) si chiar pot transmite virusi periculosi precum virusul hepatitei virale de tip A. Daca sunt roase periodic, unghiile isi modifica forma, se micsoreaza considerabil, iar zona din jurul lamei unghiale sangereaza si ulterior se infecteaza.

Care sunt persoanele care isi rod unghiile?

Specialistii descriu persoanele care isi rod unghiile (onicofagi) ca fiind:

 • Persoane hiperactive, nervoase, autoritare, instabile emotional;
 • Care nu isi pot exterioriza sentimentele, anxioase;
 • Care se retrag din viata sociala: indiferenta aparenta;
 • Care refuza permenent: neascultatori, dificultate in a-l asculta pe celalalt si de a memora ordinele primite.

La copii care isi rod unghiile s-au observat niste caracteristici comune care determina aparitia acestui tic nervos:

 • Relatii incordate intre parintii: divort, infidelitate etc;
 • Absenta neexplicata sau greu acceptata de catre copil a unui parinte;
 • Dificultati in a comunica cu parintii sau cu bunicii;
 • Comportament neadecvat al parintilor (aplicarea de corectii prin umilire sau bataie)
 • Rivalitati intre frati;
 • Probleme legate de mediul de invatamant: presiune excesiva din partea profesorilor, frica de examene etc;
 • Situatii stresante

Cum sa nu-ti mai rozi unghiile

La cea mai mica neliniste iti rozi unghiile, dar nu poti renunta la acest tic? Iata cateva trucuri prin care poti scapa de neplacutul gest de a-ti roade unghiile:

Oja amara: este la fel ca o oja obisnuita numai ca are un gust dezgustator. Acest produs se gaseste la farmacie.

Unghii false : mergi intr-un salon de infrumusetare si opteaza pentru cea mai speciala manichiura . Cu siguranta nu te vei atinge de unghiile false cand vei vedea cat de bine arata si cat de mult au costat.

Pansament: daca ai doar anumite unghii pe care le rozi permanent, aplica un pansament deasupra lor.

Guma de mestecat: mestecatul gumei este o metoda simpla si placuta totodata de a scapa de onicofagie . In plus, vei scapa de stresul acumulat la serviciu sau in trafic.

Solutie amara: tamponeaza unghiile cu o solutie amara, cum este ceaiul de pelin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*