Laringita acuta la copii

Laringita reprezinta inflamarea laringelui copilului in urma unor reprize de tipete si strigaturi exagerat de tari sau a expunerii acestuia la diverse substante si factori chimici. Principalul simptom al ei este pierderea vocii sau raguseala. Desi multi parinti asteapta ca vocea sa isi revina la normal de la sine, laringita este o afectiune care necesita tratament, in caz contrar copilul fiind expus unor pericole extrem de mari, chiar si decesului.

La adult boala este mai putin grava, datorita faptului ca caile aeriene sunt prea largi pentru a putea fi obstructionate.

 

Factorii de risc care duc la apariţia laringitei pot fi existenţa unei infecţii respiratorii – răceală, bronşită sau sinuzită, expunerea la substanţe iritante precum fumul de ţigară, excesul de alcool, acidul gastric sau chimicalele de la locul de serviciu, forţarea corzilor vocale în cazul cântăreţilor, a profesorilor sau a persoanelor care vorbesc tare, un timp îndelungat.

 

Simptomele la copii variaza uneori de cele aparute la adulti si se caracterizeaza prin:

 – respiratia dificila care se caracterizeaza prin suieratul care insoteste fiecare inspiratie si contractia muschilor pieptului pe masura ce copilul incearca sa inhaleze;

– raguseala;

– inflamare a gatului;

– pierdere a vocii sau diminuarea exagerata a volumului ei;

– tuse seaca;

– posibila febra;

– insomnie;

– oboseala;

– paloarea pielii;

– albastrirea usoara a unghiilor si buzelor.

 

Daca suspectezi ca micutul tau are laringita atunci este cazul sa mergi la medic pentru a stabili cu exactitate daca aceasta este cauza. De asemenea, daca observi unele dintre simptomele enumerate mai sus la un sugar sub varsta de 3 luni, consultul medical este obligatoriu.

Un copil care prezinta dureri severe la nivelul gatului, saliveaza si are dificultati in a respira, poate avea epiglotita (inflamatia epiglotei), o afectiune acuta care necesita tratament de urgenta.

  •  doctorul va face un examen fizic al copilului si o anamneza;
  • este posibil sa i se faca o laringoscopie (vizualizarea laringelui micutului cu o oglinda mica);
  • daca medicul suspecteaza o infectie, atunci va recurge la recoltarea secretiei din gatul micutului pentru a fi analizata in laborator.

La copii laringita determina blocajul cailor respiratorii, pe cand la bebelusi virusul care cauzeaza infectia poate sa patrunda in trahee si apoi in plamani, provocand aparitia complicatiilor( unor infectii mai mari si mai agresive ) si uneori moartea (daca este netratata).

 

Tratamentul laringitei se poate realiza şi acasă prin apelarea la mai multe terapii alternative:

 

• Inhalaţi aer umed – inhalaţi abur punându-vă capul deasupra unui recipient cu apă fierbinte, sau faceţi o baie fierbinte;

• Se recomanda repaus vocal pe o perioada determinata. Este greu sa faci un copil sa nu mai vorbeasca, dar in masura in care intelege, ii poti explica ca este bine sa o faca cat mai putin; nici macar soptirea nu este indicata pentru ca pune presiune foarte mare pe corzile vocale.

• Beţi multe fluide pentru a preveni deshidratarea (evitaţi alcoolul şi cofeina);

  • Luaţi bombonele de gât, faceţi gargară cu apă cu sare sau mestecaţi o bucată de gumă – acest lucru nu vă va ajuta corzile vocale dar vă va diminua iritaţia gâtului.

 • Trataţi cauza care a dus la apariţia laringitei – se poate folosi si terapia cu aerosoli pentru a trata infectia (daca este bacteriana).

  • Daca laringita este cauzata de o infectie bacteriana (in cazuri foarte rare), medicul ii va prescrie antibiotic.
  • Se mentine un nivel optim de umiditate in camera copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*