Muscatura de capusa

In anotimpul cald dar si primavara si toamna fiecare din noi cauta locuri cat mai racoroase, parcuri cu multa verdeata, iesiri la munte, insa trebuie sa stim ca ne expunem unui permanent pericol si anume intepaturilor de insecte care pot transmite variate boli (bacteriene, virale) unele dintre ele chiar cu evolutie letala.

Voi insista asupra muscaturii de  capusa,  care de multe ori face dintr-o iesire la iarba verde un eveniment neplacut ce se sfarseste cu suferinte si vizite la medic. Pentru a preveni acest lucru, voi incerca sa va ofer informatii corecte care sa va scoata din dificultate in cazul in care se intampla asemenea accidente.

Capusele sunt insecte parazite ce populeaza suprafata corpului (sunt ectoparaziti). Majoritatea se gasesc pe tegumentele mamiferelor (sau in blana lor), pe pielea pasarilor sau, mai rar, a reptilelor. Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii – arahnide, din subclasa acarieni. Sunt paraziti hematofagi (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri apar primavara si vara (pana tarziu, spre toamna). Muscaturile lor sunt indolore (nu dor), de aceea prezenta lor nu este simtita de catre gazda.

O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

Capusele ( ajunse la stadiul de adult) sunt vizibile cu ochiul liber,  de aceea periodic pielea trebuie examinata, ideal seara la baita, cu atat mai mult cu cat “prefera” zonele mai ascunse ( pielea paroasa a capuluizona subratuluiombiliczona din spatele, etc); aceste insecte nu zboara, nu sar, ele trec direct pe tegument si exista cu predilectie in iarba inaltazonele umede (paduri, tufisuri, poienite) dar la fel de bine pot exista si in gradina caseiterenul de joaca sau chiar “purtate” de animale (caini, pisici) raman atasate de tegumente pana cand sunt indepartate.

Situatia e putin mai complicata in cazul nimfelor (capusele  “tinere”) care au dimensiuni foarte mici, frecvent neputand  fi vizibile, astfel aparand situatii in care se diagnosticheaza boala Lyme fara ca pacientul sa  stie ca a fost muscat de o capusa (ca si o curiozitate doar 25-30% din cei diagnosticati cu boala Lyme isi amintesc de o muscatura de capusa)

Subliniez inca o data…doar un procent redus de capuse ( intre 10 si 20%, procent variabil in functie de zona geografica) sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia Burdorferi, ceea ce inseamna ca intepatura de capusa nu este similara cu boala Lyme.

 

Pacientii sunt sfatuiti sa incerce sa indeparteze cauza utilizand o penseta cu varfuri foarte fine.

Daca nu au penseta, pot incerca sa apuce capusa cu degetele, insa doar cu o manusa, batista, servetel, niciodata cu mana descoperita:

– Capusa se prinde cat mai aproape de segmentul bucal (partea cu care se agata, de fapt, de piele)

– Nu se recomanda apucarea capusei de corp prin presiune mecanica – fluidul toxic din interiorul ei va fi impins in organismul gazda

– Nu se efectueaza miscari alternante, ci doar se apuca si se trage usor, pana cand capusa se desprinde de tegumente (daca aceasta desprindere este fortata in vreun fel exista posibilitatea detasarii capului de corp. Dupa indepartare, se poate pune capusa intr-un borcanel cu alcool sanitar pentru a permite medicului sa identifice exact tipul de capusa care a provocat muscatura: unele tipuri sunt vectori ai bolii Lyme, babesiozei sau altor infectii).

– Dupa ce capusa a fost eliminata zona trebuie curatata. Aceasta se realizeaza acasa cu apa calda si sapun, sau cu un antiseptic de uz general. Daca apare tumefactie locala se poate administra un antihistaminic oral. Desi profilaxia antibiotica pentru bolile transmise de capuse nu este foarte utilizata, unii medici o considera necesara si ca urmare le administreaza pacientilor doxiciclina (mai ales pacientilor ce provin din zone cu cazuri de boala Lyme).

Este  foarte important sa   va prezentati de urgenta la medic sau la serviciul de garda, acolo unde se va indeparta capusa in totalitate ( pentru ca exista riscul sa ramana parti din capusa in tegument), se va dezinfecta zona si vi se vor oferi recomandari privind tratamentul profilactic. Dupa “extragerea” lor, la locul respectiv ramane o discreta roseata cu umflarea zonei din jurul intepaturii care se va remite in zilele urmatoare.

Nu administrati antibiotice copilasilor decat daca acestea au fost prescrise de medic!!!

Foarte important este si faptul ca nu este o boala contagioasa asta insemnand ca, un copilas intepat de capusa sau chiar care a dezvoltat Boala Lyme nu o transmite mai departe.

 

Specialistii nu recomanda:

– Aplicarea diferitelor unguente (pentu a favoriza alunecarea ei), a lacului de unghii, gazului. Toate acestea vor favoriza infectarea zonei.

– Incercarea de ardere a capusei in timp ce se afla atasata de tegument (cu un chibrit sau bricheta) deoarece se pot provoca leziuni grave.

 

Cum putem preveni ?

  • folosirea de spray-uri aplicate pe piele care contin substante ce inlatura insectele ( atunci cand achizitionati un asemenea produs, cititi prospectul si asigurati-va ca este potrivit pentru a fi administrat si copiilor );
  • imbracaminte deschisa la culoare, ideal pantaloni lungi sau macar sosete 3/4;
  • evitati sa va asezati direct pe iarba;
  • Curatarea permanenta a habitatului: taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele. Se recomanda utilizarea unor insecticide netoxice, care sa nu dauneze mediului si care sa nu fie periculoase pentru sanatatea celor din jur.
  • inspectati tegumentele la cateva ore si in special seara la dus; atentie si la pielea paroasa a capului si la zonele “ascunse” ( spatele urechilor, axile, regiunea din spatele genunchiului);
  • atentie sporita la animalele de companie, si acestea putand fi “atacate” de capuse; informati-va de la medicul veterinar de produsele existente pentru protectia animalelor;
  • solicitati ajutor medical atunci cand ati fost muscati de capuse, doar personalul medical fiind in masura sa “extraga” capusa si sa va recomande sau nu tratament profilactic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*