Persoanele cu autism – oameni in inchisori cu pereti de sticla

Autismul este un sindrom comportamental definit de un curs caracteristic si de aparitia simultana a unor purtari particulare in trei mari domenii. În acest moment, cea mai utilizata definitie a autismului este cea publicata in 1944 de catre Asociatia Psihiatrica Americana in Manualul de diagnostice si statistice al bolilor mintale (Diagnostic and Statistic Manual of Mental Disorder)- DSM-IV. Pentru a se stabili un diagnostic de autism, aceasta definitie presupune ca individul sa manifeste:

     (1) o scadere in interactiunea sociala ( manifestata de cel putin doua articole din A.1 in Tabelul 1);
     (2) o scadere in comunicare ( manifestata de cel putin un articol din A.2 in Tabelul 1);
     (3) un comportament, interese si activitati restrictive, repetitive si stereotipe (manifestate de cel putin un articol din A.3 in Tabelul 1);
     (4) simptomele aparute inaintea varstei de 3 ani.

Posibile semne ale autismului
 • nu spune niciun cuvant pana la varsta de 16 luni
 • nu arata cu degetul pana la varsta de 18 luni
 • nu combina 2 cuvinte pana la varsta de 2 ani
 • nu raspunde la nume
 • isi pierde limbajul sau abilitatile sociale
Statisticile internationale:
 • realizate dupa anii ‘90 releva o rata de aparitie de 1 la 166 de copii conform CDA – SUA Atlanta;
 • studiile europene dezvoltate in urma de Congresului European de Neuropsihiatrie de la Barcelona se ajunge la o rata de chiar de 1 la 150;
Informatii specifice
 • autismul poate aparea in toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie
 • este intalnit de de 4 ori mai mult la baieti decat la fete.
 • apare fie la nastere, fie la varsta de 18 luni – 2 ani a copilului.
 • cele mai mediatizate sunt cazurile de autism inalt functional sau de sindrom Asperger (sindromul geniului), insa multe persoane cu autism au si retard mental.
 • deasemenea pot avea si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn s.a.

Terapia ABA este folosita si in cazul copiilor cu retard.

 Tratarea persoanelor autiste

      Noile cercetari arata ca o interventie facuta devreme in modul de comportare al pacientului poate avea un rol important in tratamentul autismului. Se incerarca sa se descopere care aspecte ale tratarii timpurii a comportamentului sunt mai importante si care indivizi autisti ar putea beneficia cel mai bine de aceste interventii. S-a incercat crearea unor dispozitive care sa poata diagnostica din timp prezenta bolii. “The Checklist for Autism in Toddlers”(CHAT) este un aparat utilizat de catre medicii primari pentru detectarea autismului la copiii de 18 luni. “The Autism Diagnostic Interview” (ADI) si algoritmul de diagnosticare ce il acompaniaza pot stabili prezenta autismului la copiii in varsta de 2 ani.

      Pe langa diagnosticarea din timp, un pas critic in tratamentul unui copil autist este o evaluare initiala foarte minutioasa. Aceasta evaluare necista prezenta unei echipe multidisciplinare de medici, incluzand un psiholog care sa testeze abilitatile intelectuale (IQ), un medic logoped care sa evalueze limbajul, un consultant in educatie care sa determine apitudinile de citire si comportament scolar, un psiholog sau psihiatru care sa decopere o potentiala problema de comportament.

      Desi nu exista tratament pentru autism, tousi medicii au ajuns la un conses: un tratament adecvat are un imapct important asura bolii. Tinta tratamentului este: sa faciliteze dezvoltarea sociala si a limbajului; sa scada din problemele comportamentale ( comportament ritualistic, agersivitate sau hiperactivitate); sa determine dezvoltarea unor aptitudini pentru functionarea independenta; sa ajute familiile sa faca fata bolii. Interventiile comportamentale care se pare ca au avut rezultate difera de la unele simple, cum ar fi antecedentele (prevenirea unor schimbari care sunt pe cale sa apara, pentru a limita traumele ce rezulta in urma unei schimbari abrupte) pana la incercarea de a invata pacientul comportamente alternative care sa le inlocuiasca pe cele aberante existente (sa dea mana inloc sa atinga pe cineva intr-un mod nepotrivit aunci cand ii saluta). Antrenamentul pentru aptitudinile sociale este destul de folositor pentru copii care deja pot vorbi, adolescenti si adulti cu autism. Rezultate importante s-au obtinut si in incercarea de a oferi si mentine un adult autist intr-un loc de munca platit.

      Se pare ca si anumite medicamente au un efect benefic in problemele de comportament, cum ar fi cele care inhiba serotonina; acestea descresc numarul comportamentelor repetitive, ritualistice si stereotipe precum si a agresivitatii. Si alte medicamente au fost folositoare in tratarea unor comportamente care nu sunt trasaturi definitorii ale bolii (stimulanti ai hiperactivitatii, neuroleptice pentru agresivitate si antidepresive pentru schimbari episodice de stari, somn, pofta de mancare, nivel al energiei si grad de iratibilitate despre care se crede ca reflecta o boala afectiva).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*