Apendicita acuta

Apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala  si consta in inflamatia apendicelui. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar poate fi posibila la orice varsta, fiind cunoscute si cazuri cu manifestari particulare la bolnavii varstnici.

 

Nimeni nu este absolut sigur care este functia apendicelui insa, ceea ce stim, este ca putem trai si in lipsa lui, aparent fara consecinte.

Apendicele este un diverticul, mai precis o excrescenta a intestinului gros la nivelul cecumului, de aproximativ 9 cm.

 

O data pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind de natura chirurgicala. Cu cat se intervine mai rapede, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor de realizat, cu complicatii cat mai reduse.

 

Ce cauzeaza apendicita?

 

Cauza acestei afectiuni poate fi, in multe dintre situatii, obstructia cavitatii organului din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau din cauza unui mic corp strain (samburi, seminte).

 

Aceasta provoaca o crestere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulatiei sangelui din peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua in lipsa tratamentului corespunzator pana la perforatie (peritonita).

 

Poate fi luata in discutie si o predispozitie genetica pentru apendicita in cazul familiilor cu mai multe persoane operate de aceasta afectiune.

 

Care sunt simptomele apendicitei?

 

Simptomele clasice includ:

  • durere surda aproape de centrul sau partea superioara a abdomenului ce devine mai apoi ascutita si se deplaseaza spre partea din dreapta jos a abdomenului. Acesta este, de obicei, primul semn;
  • pierderea apetitului;
  • greata si/sau varsaturi imediat dupa ce incep durerile abdominale;
  • umflarea abdomenului;
  • febra nu foarte ridicata;

 

Alte simptome ale apendicitei pot fi:

 

  • durere surda sau ascutita oriunde in partea superioara sau inferioara a abdomenului, spatelui sau in zona rectului;
  • urinari dureroase;
  • crampe severe;
  • constipatie sau diaree.

Se stie ca apendicita se poate agrava intr-o perioada scurta de timp, de aceea se recomanda consultarea imediata a unui medic daca sunt prezente simptomele de mai sus.

Tratamentul este mult mai usor daca apendicele nu s-a rupt. La majoritatea persoanelor, apendicele nu se rupe decat dupa cel putin 24 de ore de la aparitia simptomelor.

 

Interventia chirurgicala in caz de apendicita poate fi efectuata intr-unul din cele doua metode existente la ora actuala: prin laparoscopie sau prin metoda clasica. Se pare ca inca nu se poate da un raspuns cert despre care din cele doua metode este cea mai buna, ramanand la alegerea persoanei in cauza. Interventia laparoscopica consta in 3 sau 4 taieturi mici sau incizii, pe cand apendicectomia traditionala consta intr-o singura incizie, mai mare.

Cea mai periculoasa complicatie este peritonita . Ea apare in urma ruperii apendicelui inflamat si imprastierii puroiului in cavitatea abdominala. Durerea se generalizeaza in abdomen, voma este constanta, iar febra atinge 40 de grade. In acest caz, interventia chirurgicala se impune de urgenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*