Cum pot scapa de gelozie?

Fie ca esti tu cea care suferi din gelozie, fie ca partenerul tau este gelos, trebuie sa fii constienta ca o forma exagerata a acestui sentiment nu va duce decat la distrugerea relatiei. Daca vrei sa o salvezi, incearca sa urmezi cateva sfaturi.

 

1. Invata din experientele trecute

Fie ca ti s-a mai intamplat, fie ca ai vazut cazurile altor cupluri, constientizeaza faptul ca o gelozie dusa la extrem va poate afecta major relatia si chiar viata. Decat sa calci stramb din nou, rezolva conflictul aparut inainte sa se termine brusc.

 

2. Gaseste o cale de mijloc

Ai nevoie de echilibru si in relatie. Nu trebuie nici sa accepti infidelitatea, dar nici sa exagerezi din orice nimic. Fii realista si nu te mai aprinde la fiecare cuvant pe care iubitul tau il adreseaza unei alte femei. Traiti in societate si nu izolati pe o insula, de aceea trebuie sa accepti faptul ca partenerul tau va fi in permanenta inconjurat si de femei, asa cum si tu ai in jur persoane de sex masculin: la job, in grupul de prieteni, vecini si cunoscuti.

 

3. Cere parerea unei persoane obiective

Daca simti ca nu faci fata de una singura in fata unei asemenea situatii, cere parerea unei prietene de incredere. Roag-o sa fie obiectiva si sa vina cu voi in diferite momente in care sunteti impreuna si sa va urmareasca reactiile si felul de a fi. Ai putea fi surprinsa in momentul in care ai afla ca tu esti cea care exagerezi sau ca, dimpotriva, ai un prieten care uita de tine si care prefera sa fie in compania altor femei. In orice caz, o privire din afara te-ar putea ajuta sa vezi lucrurile si dintr-o alta perspectiva.

 

4. Comunica

Decat sa observi situatii si aspecte care nu iti convin si sa tii supararea pentru tine, mai bine vorbeste cu partenerul pe un ton calm si explica-i ce anume te deranjeaza. Chiar daca nu iti va da explicatii si nu se va schimba, macar va sti ce gandesti si, in timp, il poti determina si pe el sa vorbeasca mai mult cu tine in legatura cu astfel de aspecte.

Frustrarile si gandurile ascunse nu fac decat sa va distruga relatia treptat. Va puteti trezi intr-un moment critic ca nu va mai suportati si ca vreti sa puneti punct unei relatii care ar fi putut fi salvate daca ati fi fost mai sinceri unul cu celalalt.

 

5. Stabiliti cateva reguli

Daca tie nu iti place ca el sa iasa cu alte persoane fara tine, iar lui nu ii place prietenul tau din copilarie, incercati sa stabiliti cateva reguli pe care sa le respecte fiecare in parte, in functie de cerintele celuilalt. Aveti grija insa sa nu exagerati, deoarece fiecare are prieteni si activitati de-o viata, existente pana in momentul in care v-ati cunoscut.

Daca nu reusiti insa sa treceti peste astfel de probleme, iar gelozia devine o constanta in relatia voastra, incearca sa judeci lucrurile la limpede. Il iubesti cu adevarat? Poti avea incredere in el? Iti doresti sa mai continuati? Daca simti ca deja relatia s-a racit si ca situatia s-a complicat prea mult, ar fi mai bine sa mergeti fiecare pe drumul propriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*