Apa – miracolul vietii

Apa are un rol esential in intretinerea vietii. Fara apa nu ar putea exista viata. In organism apa intra in compozitia organelor, tesuturilor si lichidelor biologice. Ea dizolva si transporta substantele asimilate si dezasimilate; mentine constanta concentratia sarurilor in organism si, evaporandu-se pe suprafata corpului, ia parte la reglarea temperaturii. Apa contribuie la fenomenele osmotice din plante si are o deosebita importanta in procesul de fotosinteza.

Apa este cel mai important constituent al organismului uman, o cantitate de pana la patru cincimi din greutatea corpului nostru fiind constituita din apa. Aceasta importanta este pusa in evidenta si de faptul ca un om nu poate supravietui mai mult de cateva zile fara apa, pe cand fara hrana se poate trai mai mult. Apa este solventul principal pentru produsii de digestie, fiind esentiala pentru eliminarea reziduurilor si toxinelor din organism. Desi nu exista o doza foarte exacta recomandata, sase pahare de apa zilnic sunt considerate suficiente pentru o buna sanatate a organismului. Femeile care alapteaza au nevoie crescuta de apa datorita cantitatii eliminate in procesul de lactatie.

Calitatile apei potabile:

– sa fie limpede,incolora,fara miros sau gust deosebit;
– sa aiba temperatura cuprinsa intre 7° si 15°C si sa nu varieze mult in timpul anului;
– sa nu contina materii straine in suspensie sau germeni patogeni;
– sa contina aer CO2 in solutie;
– substantele dizolvate raportate la un litru trebuie sa se incadreze intre anumite limite;
– sa nu contina azotiti sau sulfuri, saruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S, cu exceptia micilor cantitati de Fe, Al, Mn;
– sa nu contina NH3 sau fosfati care pot proveni prin contaminarea apei cu substante organice in putrefactii si nici metan.

Suntem convinsi ca stiti o gramada de lucruri despre apa si despre importanta ei. Cu toate acestea ne permitem sa va aducem aici cateva informatii in plus, pe care le stiati sa nu:

 • Ştiai că apa este esenţială pentru buna funcţionare a creierului şi a corpului tău?

Bea 8 pahare cu apă pe zi. (aproximativ 2 litri) După cum susţin experţii, acest lucru nu este opţional, ci obligatoriu daca dorim să ne funcţioneze creierul la capacitate maximă. Şi dacă suntem stresaţi, trebuie să mărim la 16 numărul de pahare de apă pe zi. 90% din volumul creierului este apă, şi este principalul vehicul de transmisii electrochimice.

 • Dacă bei apă la ora corectă, se măreşte la maximum efectul benefic pentru corpul uman.
 • Două pahare de apă după ce te trezeşti, ajută la activarea organelor interne.
 • Un pahar de apă cu 30 de minute înainte de a mânca, ajută la digestie.
 • Un pahar de apă înainte de a face baie, ajută la scăderea presiunii sanguine.
 • Un pahar de apă înainte de a te duce la culcare, ajută la evitarea apoplexiei şi a atacurilor cardiace.
 • In momentul in care cantitatea de apa din corpul omenesc este redusa cu 1% iti va fi sete, iar daca este   redusa cu 10% vei muri?
 • Desi populatia lumii a crescut  exponential in ultimele secole  (si creste In continuare), resursele de apa au ramas aceleasi? Astfel, noi avem acum la dispozitie aceeasi cantitate de apa pe care o aveau si primii homo sapiens: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone)?
 • Apa acopera aproximativ 71% din suprafata pamantului? Cea mai mare parte a apei de pe glob se gaseste in oceane (97.2%), urmate de ghetari/calote glaciare/etc (1.8%) in timp ce 0.9% se gaseste in subteran iar 0.001% sub forma de vapori. Apa “dulce”, utilizata de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezinta doar 0.02% din totalul apei de pe Terra si se gaseste in rauri, lacuri etc?
 • Oamenii grasi au mai putina apa in organism (din punct de vedere procentual) decat cei slabi? Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos contine mai putina apa decat celelalte organe si tesuturi ale corpului (in medie, acesta contine aproximativ 10%). Tot din aceeasi cauza, corpul femeilor contine mai putina apa decat cel al barbatilor?
 • Organismul uman elimina apa prin rinichi (urina), transpiratie, plans dar si respiratie? Astfel, aproximativ 1.5 litri de apa sunt eliminati prin rinichi, 500 ml prin respiratie iar restul prin transpiratie. Cand plangem “pierdem”, in medie, aproximativ 1 ml de lacrimi?
 • Necesarul de apa recomandat pentru a fi utilizat de un om intr-o zi este de 50 litri? Aceasta cantitate include atat consumul propriu-zis cat si baia, prepararea mancarii etc. Insa, pe glob, exista diferente foarte mari ale consumului de apa intre diferite tari: americanii consuma, de exemplu, de 5 ori mai multa apa decat europenii (500 litri/ zi vs. 100 litri/ zi), in timp ce locuitori din tari precum Gambia trebuie sa se multumeasca doar cu 4.5 litri/ zi?
 • Intr-o viata de circa 70 de ani, un om consuma In medie 115 tone de apa, echivalentul a peste 2 vagoane cisterna?
 • Tenul tau va fi proaspat si luminos pur si simplu daca bei suficienta  apa?

 

Această intrare a fost publicată în Utile . Pune legătura în semnele de carte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*