Rinofaringita

Rinofaringita acuta sau raceala obisnuita este una dintre cele mai frecvente boli acute la copil. In primii ani de viata, un copil sanatos, ingrijit la domiciliu, dezvolta 4-6 episoade de rinofaringita acuta pe an, in timp ce copiii din colectivitati (crese, gradinite) pot dezvolta rinofaringite mai frecvent.

Rinofaringita acuta este cea mai frecventa dintre  afectiunile copilului intre 6 luni si 4 ani. Survine toamna si iarna si se traduce prin inflamatia partii superioare a faringelui (rinofaringe).

Cauze: 

Virusurile si bacteriile din aer sau de pe obiectele manipulate de copil patrund in organism pe cale aeriana si se depun pe suprafata tesutului limfoid care captuseste caile respiratorii.

Rinofaringita acuta este in general de origine virala, fiind cauzata de infectia cu un virus foarte contagios -rinovirus, coronavirus- responsabil pentru producerea epidemiilor in special iarna.

Rinofaringita acuta se poate complica si cu o suprainfectie bacteriana, care se traduce printr-o ingrosare a tesutului limfoid.

Simptome si complicatii: 

Dupa o perioda de incubatie de 2-3 zile, se observa:

– febra de 38,5ºC insotita sau nu de convulsii

– obstructie nazala

– scurgere nazala (rinoree) purulenta

– stranut

– tuse

– uneori, varsaturi sau diaree

 

Complicatiile rinofaringitei acute:

– otita medie acuta

– sinuzita

– conjunctivita

– bronsita

– laringita

– etmoidita

 

TRATAMENT: 

Tratamentul este simptomatic si consta in medicamentele impotriva febrei (antipiretice) si in ingrijiri locale – aspirarea secretiilor nazale, instilatii nazale cu ser fiziologic, sprayuri nazale pentru usurarea respiratiei.

Baile calde pot calma durerile musculare, cateva minute in baia plina de aburi pot sa usureze respiratia, iar o supa calda de pui calmeaza durerile de gat. Este nevoie si de multe lichide servite la temperatura camerei.

Ce nu aveti voie sa-i dati copilului este aspirina. Aspirina la copiii si adolescentii cu infectii virale poate sa declanseze sindromul Reye, o boala foarte rara dar foarte periculoasa. De asemenea, sunt interzise antiboticele. Aceste medicamente sunt menite sa distruga bacteriile din corp, iar rinofaringita are drept cauza, cel mai adesea, un virus ceea ce inseamna ca orice antibiotic este inutil. El nu poate sa omoare virusul. In schimb, antibioticul omoara bacteriile "bune" din corp si da peste cap complet echilibrul bacterian. De aici, copilul se poate alege cu candidoza, diaree si alte complicatii. Ca sa nu mai spunem ca administrarea de antibiotice duce in timp la rezistenta si medicamentele nu-si vor mai face efectul cand va fi cu adevarat nevoie de ele.

Asadar, antibioticele fac mai mult rau decat bine si nu trebuie administrate sub nicio forma fara a consulta medicul. Acesta ar putea sa le prescrie daca va constata ca a aparut o suprainfectie bacteriana, pe fondul infectiei virale (otita, sinuzita, pneumonie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*